"Deprem önlemleri için yeni acılar beklenmemeli"

Eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, Marmara depreminin 10. yılında İstanbul'un ciddi risk altında olduğunu ve önlem alınmadığını belirterek "Hükümet ve İstanbul Belediyesi yetkilileri, depremi gündemine almak için yeni acılar beklememelidir" dedi.

cumhuriyet.com.tr

Eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, yaptığı yazılı açıklamada, Marmara Bölgesi'nde, İstanbul'u da etkileyecek olan büyük bir deprem beklendiğini, bilim adamlarının 10 yıldır bu konuda yetkilileri uyardığını anımsattı. Hükümet'in deprem konusuna 'son derece ilgisiz' olduğunu ifade eden Gürtuna, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde depremden en az zararla kurtulmanın yollarını araştırdıklarını ve altyapı çalışmalarını tamamladıklarını, ardından 4 üniversiteyle birlikte Deprem Master Planı'nı hazırladıklarını; ancak bu planın 5 yıldır hayata geçirilmediğini kaydetti. Bu planın hazırlanma çalışmalarında çaba gösteren birçok belediye görevlisinin, birçok bilim adamının, birçok STK görevlisinin ve gönüllü çalışanın emeğinin heba olduğunu ifade eden Gürtuna, Deprem Master Planı ile depreme yönelik hukuki, idari ve teknik alt yapının irdelenmesi, değerlendirilmesi ve uygulama programlarının geliştirilebilmesi için kısa, orta ve uzun vadedeki projelerin programlanması amacıyla stratejik yaklaşımları tespit ettiklerini ve hükümete sunduklarını, ancak Hükümet'in bu konuya yeterli ilgiyi göstermediğini vurguladı.

Deprem için yapılan çalışmalardaki öngörülerin tam tersinin yapıldığına dikkat çeken Gürtuna, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Aradan geçen bu 5 koca yılda ilgililer; Ülkemizin ve İstanbul'un en kıymetli arazilerini yüksek yoğunluklu yapılaşmaya açarak, yanlış arazi kullanım politikalarıyla rant peşine düştü. İstanbul hatalı imar uygulamalarıyla konut deposuna dönüştü, bölge nüfusu kontrolsüz bir şekilde arttı.

Gelinen bu şartlarda olabilecek bir depremin bilançosu hiç akıllara gelmedi. Oysaki İstanbul'da 132 bin binanın hasar görmesi halinde ölecek insan sayısı 300 bin, yaralı insan sayısı 500 bin, evsiz insan sayısı 5 milyona ulaşır. Üstelik sadece İstanbul değil, Türkiye çöker. Türkiye'de yaşayan nüfusun yüzde 65-70'i tehdit altındadır.

İstanbul çok ciddi risk altındadır. Çalışmalarda temel hedef, enkazın altına düşmüş bir İstanbul'u kurtarmak değil, İstanbul'u ve diğer şehirlerimizi enkazın altına düşmekten alıkoymaktır. Yapılabilecek çok şey vardır.

Hükümet ve İstanbul Belediyesi yetkilileri, depremi gündemine almak için yeni acılar beklememelidir. Bu konunun vebali ve sorumluluğu çok büyüktür."