'Deprem önceden biliniyordu'

Araştırma Komisyonu'nun, bölgede fay hatlarının aktif olduğu konusunda uyarıcı bir rapor sunduğu ortaya çıktı. ''Kayaç Gerginlik İzleme Yöntemi ile Deprem Tahmini Projesi'' kapsamında Marmara Bölgesi'nde kurulan 4 istasyondan elde edilen verilere göre, doğu yönlü bir fay hareketinin olacağının daha önceden tahmin edildiği bildirildi.

cumhuriyet.com.tr

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Elektrik-Elektronik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Berk Üstündağ, yaptığı açıklamada, kendisinin başkanlığında yürütülen, ''Kayaç Gerginlik İzleme Yöntemi ile Deprem Tahmini Projesi'' kapsamında Marmara Bölgesi'nde istasyonlar kurduklarını ve bu istasyonlardan sürekli veri aldıklarını söyledi.

Çalışmalarında, büyüklüğü 5'in üzerindeki depremlerin 12-24 saat ve daha önceki zaman diliminde kestirilebildiğini belirtin Üstündağ, ''Depreme bağlı alınan öncül işaretçiler doğrultusunda tahminler yürütüyoruz. 5'in üzerindeki büyüklükte depremlerde ilişkilendirme oranı yüzde 65'i buluyor'' dedi.

Daha önce yaşanan Bingöl depreminde elde ettikleri verilere benzer parametrelere Elazığ depreminden önce ulaştıklarını ifade eden Üstündağ, ''Doğuya en yakın istasyonumuz olan Sakarya istasyonu ile birlikte 4 istasyondan aldığımız verilerde bazı hareketler gördük. Yaklaşık 4 saat önce elde edilen veriler, doğu yönlü bir hareketin olacağına işaret ediyordu'' diye konuştu.

Üstündağ, doğu yönlü fay hareketinin olacağını tahmin edebildiklerini ancak yer tespitinde bulunamadıklarını belirterek, bunun doğu bölgesinde bir istasyonun kurulu olmamasından kaynaklandığını söyledi.

Doğa Hareketleri Araştırma Derneğinin (DOHAD) başkanı Fuat Agalday ise istasyonlardan alınan bilgilere dayanarak 28 Şubatta deprem olabileceğine dair tahminler yürüttüklerini ifade etti. Agalday, şunları kaydetti: ''Kendi aramızda paylaştığımız değerlendirme yazımızda, önümüzdeki günlerde doğu yönlü bir hareket olacağına yönelik tahminlerimizi paylaştık. Çünkü ölçümlemelere göre, belirtileri ve baskıları görebiliyoruz. İstasyon eksikliği nedeniyle nerede olacağını belirleyemedik. Tüm istasyonlar Marmara Bölgesi'nde bulunuyor.''

Agalday, elde edilen veriler ve Elazığ depremindeki ilişkilendirmeye bakıldığında projenin ne kadar büyük önem taşıdığının ortaya çıktığını vurgulayarak, bu kapsamda ülke genelindeki istasyon sayısının artırılması gerektiğini söyledi.

 

Elazığ ve Malatya topun ağzında

Elazığ'da bugün yaşanan depremden iki gün önce Meclis Deprem Araştırma Komisyonu'nun, bölgede fay hatlarının aktif olduğu konusunda uyarıcı bir rapor sunduğu ortaya çıktı.

Meclis Deprem Araştırma Komisyonu’na bilgi veren, deprem uzmanları, risk düzeyleri artan Anadolu’daki aktif fayların, İstanbul tartışmalarının gölgesinde kaldığını vurguladı. Meclis Deprem Araştırma Komisyonu`na bilgi veren, ODTÜ ve Gazi Üniversitesi araştırma merkezleri ile TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi`nden bilim insanları, risk düzeyleri artan Anadolu`daki aktif fayların, İstanbul tartışmalarının gölgesinde kaldığını vurguladı

Deprem riski açısından 'topun ağzındaki' iller arasında Elazığ ve Malatya'nın bulunduğunu ifade eden ODTÜ Deprem Mühendisliği Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Polat Gülkan, "Bütün medyanın dikkati İstanbul üzerinde ama topun ağzında astında Elazığ, Malatya, Adıyaman ve Kahramanmaraş var" dedi.

Gazi Üniversitesi'nden Bülent Özmen, depreme iyi hazırlanması gereken illeri Elazığ, Malatya Kahramanmaraş, Adıyaman ve Malatya olarak sıraladı. Ayrıca TÜBİTAK'tan Doç. Dr. Sedat İnan ise, "Elazığ, Sivrice, Malatya civarı çok aktif" uyarısında bulundu.

 

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ

 

"20 gündür saydığımız 25 öncü deprem, ana depremin habercisiydi"

İnönü Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Genel Jeoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal, ''Elazığ'da son 20 gündür saydığımız 25 öncü deprem, ana depremin habercisiydi'' dedi.

Önal, ''Elazığ'da son 20 gündür saydığımız 25 öncü deprem, ana depremin habercisiydi. Bugün sabah saatlerinde yaşanan 6.0 büyüklüğündeki deprem ana depremdi. Elazığ'da 30'a yakın artçı deprem yaşadı. Bundan sonra da artçı depremler yaşanmaya devam edebilir. Ancak ikinci bir ana depremin yaşanması konusunda net bir şey söylemek mümkün değil'' dedi.

Bundan sonrasında depremde yapılması gerekenlerin uygulamaya konulması gerektiğine dikkati çeken Önal, şöyle konuştu: ''Daha önce Elazığ'da böyle bir deprem yaşanabileceğini söylemiştik. Fırat Üniversitesi'nin bu konuda yerel yönetimleri uyarıp uyarmadığını bilmiyorum. Bundan sonrasında depremde yapılması gerekenlerin uygulamaya konulması gerekiyor. Vatandaşların kesinlikle zarar görmüş binalara girmemesi, afet işlerinin uyarılarına kesinlikle uymaları gerekiyor.''


ELAZIĞ'DA DEPREM

KANDİLLİ RASATHANESİ'NDEN AÇIKLAMA

ERDOĞAN SUÇLUYU AÇIKLADI: KERPİÇ EVLER

MADENCİLER DEPREMDE DE GÖREV YAPIYOR

ARTÇILAR DEVAM EDİYOR

YETKİLİLER DEPREMİ YORUMLADI

İSRAİL: YARDIMA HAZIRIZ

CENAZELER TOPRAĞA VERİLİYOR

"YAPI DENETİMİ NEDEN TÜM ÜLKEDE UYGULANMIYOR"

BATMAN OLASI DEPREME HAZIRLANIYOR