Deprem Danışma Kurulu toplandı
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı Hasan İpek, Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu'nun, afet ve acil durum hallerinde bilgileri değerlendirmek, alınacak önlemleri belirlemek amacıyla faaliyete geçirildiğini söyledi.
cumhuriyet.com.trDeprem Danışma Kurulu, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı İpek'in başkanlığında, üyelerinin katılımıyla, Başbakanlık Merkez Bina'da ilk toplantısını yaptı.
İpek, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, afet ve acil durumun gereğinin hızlı hareket etmeyi ve akılcı önerileri zorunlu kıldığını söyledi. Afet ve acil duruma ilişkin güçlü bir alt yapı ve geri beslemeye yönelik çalışmalar yaptıklarını belirten İpek, bu çerçevede bilgi ve teknoloji ile insan kaynaklarına önem verdiklerini vurguladı.
Türkiye'nin her iki yılda bir önemli ölçüde hasara yol açan depremlerle karşılaştığına ve meydana gelen depremlerde en çok zarar gören ülkeler sıralamasında üst sıralarda yer aldığına işaret eden İpek, bu nedenle Deprem Danışma Kurulu'nun oluşturulduğunu bildirdi.
Deprem Danışma Kurulu'nun, depremden korunma, zararları en aza indirme faaliyeti, izlenecek politikalar ve önerileri görüşmede faydalı çalışmalar içinde olacağını anlatan İpek, kurulun, sivil toplum örgütü, akademisyen ve depremle ilgili kamu kuruluş temsilcilerinden oluştuğunu belirtti.
Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu'nun, afet ve acil durum hallerinde bilgileri değerlendirmek, alınacak önlemleri belirlemek amacıyla faaliyete geçirildiğini ifade eden İpek, ''Kurul, alınacak önlemleri denetlemek, kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum kuruluşları arasındaki koordinasyonu da sağlayacak'' dedi.
Yüksek derecede risk taşıyan coğrafya
Doğal afetlerden yoğun olarak etkilenen ve yüksek derecede risk taşıyan bir coğrafyada yaşandığını anımsatan İpek, bu durumun kabul edilmesi, ancak boyun eğmeden mücadele ederek, önlem alınması gereken bir gerçek olduğunu söyledi.
Afetlere yol açan olayların tamamen önlenemeyeceğini, ancak afet zararlarını azaltma imkanına sahip olunduğunun bilindiğini vurgulayan İpek, ortak temenni ve önceliklerinin, tüm yurttaşların, afet korkusundan uzak bir şekilde yaşaması olduğunu sözlerine ekledi.
Toplantıda, daha sonra Deprem Danışma Kurulu Üyelerinden Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik, Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü Genel Müdürü Mehmet Üzer, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Prof. Dr. Ömer Cebeci, Türkiye Kızılay Derneği Genel Başkanı Tekin Küçükali, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nden Prof. Dr. Nuray Aydınoğlu ile ODTÜ'de Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Koçyiğit bağlı oldukları kurumların depreme ilişkin faaliyetleri konusunda bilgi verdi.