Depardieu, vatandaşlık değiştiren ilk ünlü değil

Fransa'da Sosyalist hükümetin vergi politikası nedeniyle Fransız vatandaşlığından çıkma kararı alan ve Rusya vatandaşlığına kabul edilen ünlü oyuncu Gerard Depardieu, vatandaşlık değiştiren ne ilk ne de son ünlü kişi.

cumhuriyet.com.tr

Aralarında sanatçılar, işadamları, politikacılar ve sporcuların bulunduğu birçok kişi, yüksek vergiler, politik çatışmalar gibi nedenlerle ülkelerinin vatandaşlıklarından ya kendi istekleri ile çıkıyor ya da vatandaşlıktan çıkarılıyor.

Yüksek vergilerden kaçmak için Amerikan vatandaşlığından çıkan ünlüler arasında ilk akla gelen isimlerden biri, Amerika'da sivil haklar hareketinin öncülüğünü yapan ve Gana vatandaşlığına geçen William Edward Burghardt Du Bois.

Hollywood'un en güzel kadınlarından biri kabul edilen Elizabeth Taylor'ın, 1965 yılından ABD vatandaşlığından çıkarak İngiliz vatandaşlığına geçtiği ileri sürülmüştü. Taylor'ın vatandaşlıktan çıkma metnindeki "Amerika Birleşik Devletleri'ne bağlılığından vazgeçtiği" ifadesini kullanmak istemediği için başvurusunun geri çevrildiği de iddia edilmişti.

Tupperware'in mucidi Earl Tupper, 1958 yılında vergilerden kaçmak için şirketini satıp eşinden boşandıktan sonra vatandaşlıktan da çıkmış ve Kosta Rika açıklarında satın aldığı adada yaşamına devam etmişti.

Sosyal paylaşım sitesi Facebook'un kurucularından Eduardo Saverin de ABD vatandaşlığından çıktı. Facebook sayesinde milyarlarca dolar kazanan ve Forbes dergisinin 2012 yılının milyarderleri listesinde 634. sırada yer alan Saverin, sermaye geliri vergisi uygulamayan Singapur vatandaşlığına geçti.

Ünlü oyuncu Jet Li de,2009 yılında ABD vatandaşlığından ayrılıp ailesiyle birlikte Singapur'a taşındı.

"Kral ve Ben" filminin Rusya doğumlu unutulmaz aktörü Yul Brynner, vergiler nedeniyle 1965 yılında Amerikan vatandaşlığından çıkma kararı almıştı. Brynner, İsviçre vatandaşı olarak yaşamına devam etmişti.

Vatandaşlıktan çıkma kararında siyasi nedenler de etkili oluyor. Andreas Papandreu, 1964 yılında Yunanistan'daki seçimlere katılmak için ABD vatandaşlığından çıkmış ve başbakan seçilmişti.

Wikileaks'in kurucusu Julian Assange, 2012'de Güney Amerika ülkelerinden Ekvador'a yaptığı siyasi iltica talebinde bulunarak büyük tartışmalara neden olmuştu. İngiltere'nin iki kadına tecavüzle suçlandığı ve İsveç'e iade edilmesine karar verdiği Assange, 19 Haziran'da Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'nden sığınma talebinde bulunmuş, Edvador Devlet Başkanı Rafael Correa da bu talebi kabul etmişti.

Ünlü yönetmen John Huston, Komünizm ile bağlantısı olan Amerikan vatandaşlarını araştırmak için kurulan Temsilciler Meclisi komitesini protesto etmek için 1964'te Amerikan vatandaşlığından çıkmış ve İrlanda vatandaşlığına geçmişti.

1951'de Washington'da doğan Lisa Halaby, 1978'te Ürdün Kralı Hüseyin ile evlenmek için Amerikan vatandaşlığından çıkmış ve Nur adını alarak kraliçe olmuştu.

1923'te New York'ta doğan efsanevi opera sanatçısı Maria Callas, Yunanistan vatandaşlığını alabilmek için 1966'da Amerikan vatandaşlığından feragat etmişti.
II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nın Yahudilere karşı uyguladığı soykırımdan kaçan Albert Einstein, 1933'te Almanya vatandaşlığından çıkmış ve 1935'te ABD vatandaşlığına geçmişti.

Ülkelerini terk edip Amerikan vatandaşlığına geçen ünlüler arasında ise Errol Flynn, Cary Grant, Greta Garbo, Salma Hayek, Tracy Ullman, Pierce Brosnan, Charlize Theron, Jim Carrey, Michael J. Fox, Anthony Hopkins, Pamela Anderson, Carlos Santana, Marlene Dietrich, Milla Jovovich ve Arnold Schwarzenegger de bulunuyor.

Vatandaşlık, sporcular arasında da önemli bir konu. 1989 yılında Romanya'dan ayrılan ünlü jimnastikçi Nadia Comaneci, ABD vatandaşlığına geçmişti. Tenisin efsanevi isimlerinden İvan Lendl, ABD vatandaşı olabilmek için Çek Cumhuriyeti vatandaşlığından feragat etmişti.

Fransız aktör Gerard Depardieu'nün Fransız vatandaşlığından çıkması hayranlarını şok etti

Fransız aktör Gerard Depardieu'nün Fransa'daki yüksek vergilerden dolayı Fransız vatandaşlığından çıkarak Rus vatandaşlığına geçeceği haberleri, hayranları arasında şok etkisi yarattı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Depardieu'ye Rus pasaportu göndererek, vatandaşlığa kabul edildiğini duyurması, Fransa'nın en önemli gündem maddesi oldu.
Haber üzerine şok yaşayan Depardieu hayranları, ünlü aktörün, "Rusya büyük demokrasi", "Vladimir Putin'i çok seviyorum" ve "Rusya'da daha iyi yaşanır" şeklindeki açıklamalarını öfkeyle karşıladı.

Haberler üzerine açıklama yapan Sosyalist milletvekili Christopher Cambadelis, "Bu tür haberlere gereğinden fazla önem vermeyin, Rus vatandaşlığı kağıt üzerindedir. Kalbimle inanıyorum ki, Depardieu Fransız olarak kalacak" dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın önemli seçim vaatleri arasında yer alan "Varlık Vergisi" 2012'nin son günlerinde Anayasa Konseyi tarafından iptal edilmişti.
Yıllık geliri bir milyon avrodan fazla olanların kazançlarının yüzde 75'ini vergi olarak ödemesini öngören kanunun iptalinden sonra Başbakanlıktan yapılan açıklamada, 2013'ün ilk döneminde söz konusu yasanın yeni bir metinle yeniden meclise gönderileceği duyurulmuştu.

Türkiye'de vatandaşlıktan çıkarılan ünlüler

Türkiye'de vatandaşlık konusunda ilk akla gelen isim, ünlü şair Nazım Hikmet Ran. 1951 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Türk vatandaşlığından çıkarılan Nazım Hikmet, 58 yıl sonra yine Bakanlar Kurulu tarafından alınan bir kararla Türk vatandaşı olmuştu.

Türk sinemasının "Çirkin Kral"ı Yılmaz Güney, 1974'te Adana'nın Yumurtalık ilçesinde "Endişe" filmini çekerken çıkan tartışmada ilçe hakimini öldürdükten sonra hapse girmiş, 1981 yılında Isparta Yarıaçık Cezaevi'nden firar edip, Fransa'ya kaçmıştı. 1983'te Türk vatandaşlığından çıkarılan Güney, son filmi Duvar'ı çekerken 9 Eylül 1984'te Paris'te hayata veda etmişti.

Cem Karaca, Melike Demirağ ve eşi Şanar Yurdatapan da Türk vatandaşlığından çıkarılan ünlüler arasında bulunuyordu.