Denktaş'ın vefatı dünyaya böyle duyuruldu
KKTC'nin birinci Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın vefatı dış basında da yankı buldu.
cumhuriyet.com.trWashington Post ve Los Angeles Times gazetelerinde, Associated Press (AP) kaynaklı haberler kullanıldı.
AP'nin haberinde, Denktaş'ın, ''60 yıllık siyasi kariyerinde, halkı için ayrı bir devlet olmasının kararlı takibini yaptığı ve bölünmüş adanın yeniden birleşmesine güçlü biçimde karşı çıktığı'' ifadeleri yer aldı.
Denktaş'ın ölümünün Kıbrıs'ın yeniden birleştirilmesi yolunda yeni bir diplomatik çabanın olduğu bir döneme denk geldiği belirtilen haberde, Denktaş'ın, KKTC'nin, ''çoğunluğu oluşturan Kıbrıslı Rumların Kıbrıslı Türklere katliam yaptığı şeklinde adlandırdığı döneme geri dönmekten kaçınması ve barışı korumak için ayrı bir devlet olması gerektiği'' yönünde bir tutum sergilediği kaydedildi.
Haberde, Denktaş'ın bu tutumunun onu birçok Kıbrıslı Türk'ün gözünde ''kahraman'' yaptığı ifade edilerek, Denktaş'ın özgeçmişinden bahsedildi.
CNN'in internet sitesinde de Denktaş'ın vefatı yer aldı.
Oğlu Serdar Denktaş'ın açıklaması ile BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un taziye mesajının aktarıldığı haberde, Denktaş'ın hayat hikayesine yer verildi.
New York Times
New York Times (NYT), KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın vefatını, ''Kıbrıslı Türklerin liderliğini yapan Denktaş 87 yaşında öldü'' başlığıyla okuyucularına duyurdu.
Gazetenin internet sayfasında çıkan haberde, Rauf Denktaş'ın 1997'de dönemin Kıbrıs Rum yönetimi lideri Glafcos Clerides ve BM'nin bir önceki Genel Sekreteri Kofi Annan ile çekilmiş bir fotoğrafına da yer verildi.
Denktaş'ın ''Kıbrıs Türk davasının öncüsü olduğu ve 1983'de bağımsızlığını ilan eden KKTC'nin 4 kez ardarda 5'şer yıllığına cumhurbaşkanı seçildiği'' belirtilen haberde, Denktaş'ın çocukluktan beri arkadaş olduğu Clerides ile 25 yıl kendi toplumlarının hakları için birbirlerine karşı mücadele verdikleri de vurgulandı.
Denktaş'ın ailesinden, kariyerinden, Kıbrıs meselesi kapsamında yaptıklarından detaylı şekilde sözedilen haberde, Rauf Denktaş'ın İngiliz bir gazeteciye verdiği mülakatta ''Biliyorum ne yaparsam yapayım ben hep Bay Hayır olarak hatırlanacağım'' dediği ve ''Kıbrıslı Türklerin haklarını korumak için buna mecbur olduğunu söylediği'' de kaydedildi.
BBC
İngiliz yayın kurumu BBC, Denktaş'ın ölümünü, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni 30 yıldan fazla yöneten Rauf Denktaş 88 yaşında vefat etti" ifadesiyle duyurdu.
Denktaş'ın, "Kıbrıs Türkünün bağımsızlığının sadık destekçisi olarak görüldüğünü" kaydeden BBC, "Denktaş'ın ölümünün Kıbrıs sorununun çözümündeki uzun tünelde biraz olsun ışığın görüldüğü bir anda gerçekleştiği" yorumunu yaptı.
Rum Basını
Politis gazetesi, ''Yunanca Konuşarak Öldü. Denktaş Dün Akşam Son Nefesini Verdi'' başlıklarıyla ön sayfadan aktardığı haberinde, Denktaş'ın Kıbrıs Türk devleti ile Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'a değinerek son nefesini verdiğini yazdı.
Haberi ''Rauf Öldü. Ölmeden Önce Yunanca Konuşuyordu'' başlıklarıyla aktaran gazete, Denktaş'ın ölmeden önceki sağlık durumuyla ilgili ayrıntılara yer verdi. Gazete, Denktaş'ın kızı Ender Vangöl'ün Denktaş yoğun bakımdayken neler yaşandığıyla ilgili anlattıklarına da yer verdi.
Alithia gazetesi de Denktaş'ın ölüm haberini ''Denktaş Öldü'' başlığını kullanarak ön sayfadan duyurdu. Gazete, Denktaş'ın ölümünü, Ender Vangöl'ün anlattıklarını ve Denktaş'ın geçmişte oynadığı rolleri ayrıntılı bir şekilde aktardı.
Haravgi gazetesi, haberi iç sayfada ''Denktaş öldü'' başlığıyla verdi.
"Der Spiegel"
Alman "Der Spiegel" dergisinin internet sayfalarında yer alan haberlerde, Denktaş'ın rakipleri tarafından her zaman zorlu bir muhatap olarak görüldüğü, ancak kendisinin son ana kadar kararlı bir şekilde Kuzey Kıbrıs Türk halkının çıkarlarını koruduğu belirtildi.
Alman Haber Ajansı'nın (DPA) bir yorumunda da uzun bir süreden beri hasta olan Denktaş'ın son ana kadar hiçbir konuda taviz vermeyen bir devlet adamı olduğu ifade edildi.