Denizli 'SOS' veriyor

Tüm Göller Sulak Alanlar ve Çevreyi Koruma Derneği (GÖLSUDER) Başkanı Sibel Ozan, Denizli'deki göllerin kuruma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtip, bu nedenle eskiden beri gelen göç kuşlarının sayısının da zamanla azaldığını söyledi.

DHA

Denizli'de Çivril, Işıklı, Buldan ve Gök Gölleri'ni gezen GÖLSUDER Başkanı Sibel Ozan, incelemelerde bulundu. Kuruma tehlikesi altındaki göllerden su örnekleri alan Ozan, çevresindeki yerleşim yerlerinde yaşayanlarla bir süre sohbet etti. Işıklı Gölü'nde tehlikenin büyük olduğuna dikkati çeken Ozan, "Eskiden Işıklı Gölü'nde balıklar varmış. Köylü geçimini balıkçılıkla sağlıyormuş. Şu an gölde balık yok denecek kadar az ve ne yazık ki göl küçülmüş durumda. Göllerin saz köklerinin çoğalması ve topraklaşması sonucunda alanı oldukça daralmış ve bu karasallaşma sonucunda gölün içerisinde adacıklar oluşmaya başlamış. Gölde eskiden yaşayan lezzetli tatlı su balıkları şimdilerde tek tük olsa da bataklıkta beslendiğinden yenilemeyecek durumda. Sadece sazan ve kerevit mevcut. Ne yazık ki çok sayıda balık türü yok olmuş. Göl çevresinde yaşayan köylüler, bir an önce buranın rehabilite edilmesi gerektiğini ve onlar için geçim kaynağı yaratılması ve yaşam alanı açılması için çalışmalar yapılmasını istiyorlar" dedi.

Buldan Gölü'nde daha önce bir temizleme çalışması başlatıldığını ancak başarılı olunamayınca durdurulduğunu hatırlatan Ozan, "Buldan Gölü hem ulaşım hem doğa açısından turizme açık bir göl. Bakımı ve rehabilitasyonu yapılırsa yerli turizme katkısı büyük olacaktır. Gök Göl ise ne yazık ki yok olmak üzere. Evsel ve tarımsal atıklar da göllerde kirliliğe yol açıyor. Bu göller eskiden su kuşlarının göç yolu üzerindeydi. Günümüzde bu göller yok olmak üzere olduğu için eskiden beri gelen göç kuşlarının sayısı da zamanla azaldı. Göllerin sularından örnekler alıp, tuz, PH değerleri ölçmek üzere analize gönderdik" diye konuştu.