Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş: Onay verilen üyeye hesap açtık

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, Sarraf’ın ifadelerinde, bankanın adının geçmesini, 2004-2013 arasında görevlendirilmiş tek resmi takas bank yetkisine sahip olmalarına bağladı.

Emre Deveci

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, ABD’de yargılanan Rıza Sarraf’ın ifadelerinde Denizbank’ın adının geçmesi ile ilgili açıklamalarda bulunarak, bankaya verilen görevi yaptıklarını söyledi.

7. Uluslararası Resort Turizm Kongresi öncesinde konu ile ilgili soruları yanıtlayan Ateş, “Yaptırımların delinmesiyle ilgili Denizbank’ın ilgisi yok. 2004-2013 arasında Hazine’nin yetkilendirdiği takas bankası olmamız nedeniyle herkesin altın işlemlerini yapmak zorundaydık” dedi.

“3 bin sayfaya yakın iddianamede ve daha sonra jüri seçimi sırasında açıklanan listede Denizbank veya Denizbank personelinin adı yoktu” diyen Ateş’in açıklamalarından satır başları şöyle:

“Rıza Sarraf ifadesinde altın ticaretini nasıl yaptığını anlatıyor. Biz 2004 ile Şubat 2013 arasında Hazine tarafından görevlendirilmiş altın takas bankasıydık. Şubat 2013 sonrası Kuveyt Türk bu görevi üstlendi. Şu anda da o sürdürüyor. Bütün altın işlemleri takas banktan geçer. Takas bankaları altın işi yapan ve altın borsasına kayıtlı bütün üyelerin hesaplarını açmakla mükelleftir. Uygun belgeleri getiren herkesin hesaplarını açmak ve işlemlerini yapmakla mükelleftir. Bizim bir tane yurtdışına döviz işlemimiz yoktur.

Dahlimiz yok

OFAC (ABD Dış Yatırımları Kontrol Ofisi) dediğimiz kurum aslında bu soruşturmayı yapıyor. ABD’nin yaptırımlarını kontrol eden ve daha önce büyük bankalara ceza kesen kurum. Rus Siber Bank’a uygulanan yaptırımların dışında kaldık, Siber Bank’a ait olmamıza rağmen. OFAC ile devamlı teşrik-i mesaimiz var. Paranın yurtdışına geliş- gidişte hiçbir dahli yok.

KAP’a açıklama

Ateş’in açıklamalarından sonra banka, Kamuyu Aydınlatma Platformu’na da bir açıklama gönderdi Açıklamada, “İşlemler yurtiçi altın alım satımından ibaret olup, yurt dışı bağlantılı herhangi bir işlem yapılmamıştır. Bankamızca kamu görevi sorumluluğuyla bu işlemlere aracılık edilmiş olup, Rıza Sarraf’ın sahibi olduğunu belirttiği Royal Denizcilik firmasının bankamızla hiçbir zaman çalışması olmamıştır” ifadeleri yer aldı.

Turizm KGF’den az pay aldı

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, Türkiye’nin 2014’te turist sayısında 6. sırada olduğunu ancak 2016’da ilk 10’un dışında kaldıklarını hatırlattı. Ateş, Kredi Garanti Fonu’ndan turizme ayrılan payın az olduğunu ifade ederek, “Turizm, toplam KGF kredilerinin ancak yüzde 3’ünden faydalanabildi. Toplam 5.9 milyar TL. Bunun 1 milyar lirasına Denizbank aracılık etti” ifadelerini kullandı. Ateş ayrıca, Avrupa’dan gelen turistteki azalmaya da dikkat çekti. 35 milyar dolara çıkan cari açığın Türkiye’nin en temel sorunlarından biri olduğuna işaret eden Ateş, “Cari açığın panzehiri turizmdir. Turizm Türkiye’nin petrolüdür. Ülkenin İspanya kadar turist çekmesi halinde cari açığın önemli bir bölümü kapatılmış olur. İşsizlik de yarıya azalacaktır” dedi. Turizme ne verilirse en az iki mislinin geri alınabileceğini söyleyen Ateş, “Bu sektörün tarım ve gemicilik ile birlikte stratejik sektör olması, uzun vadeli plan yapan özerk kurumunun olması gerekiyor” dedi.

2014 rakamlarına dönüş 2020’de

Turizmciler, Antalya’da Denizbank’ın desteğiyle Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) tarafından düzenlenen 7. UIuslararası Resort Kongresi’nde bir araya geldi. 2014’te tepe yapan turizm rakamlarının 2016’da dibe vurduğunu ve 2017’de toparlanma olduğunu söyleyen turizmciler, 2014 rakamlarına dönüşün ancak 2020’de mümkün olduğunu dile getirdiler. Kongrede konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, “10 ayda Türkiye’ye gelen turist sayısında yüzde 28 artış oldu ve 29.1 milyona ulaştık. Yıl sonunda 31.4 milyon turiste ve 26 milyar dolara ulaşmayı bekliyoruz” dedi. Kurtulmuş, turist başına harcamanın 664 dolar olduğunu, 2023’te bin dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.