Deniz Yücel için seferberlik
Alman basını, gazeteci Deniz Yücel için geniş çaplı kampanya başlattı. Dışişleri Bakanı Gabriel, Yücel’in tutuklanmasını son dönemin en büyük gerginliği olarak niteledi.
cumhuriyet.com.trDie Welt gazetesi muhabiri Deniz Yücel’in Türkiye’de tutuklanmasının ardından Alman medyasında Türkiye’de tutuklu bulunan tüm gazeteciler için “seferberlik” başlatıldı. Birçok gazete, Türkiye’de tutuklu bulunan diğer gazetecilere de birinci sayfalarında ya da internet sitelerinde yer verdi. Die Tageszeitung (Taz) gazetesi, “Gazetecilik suç değildir” başlığıyla manşetinden Türkiye’de tutuklu bulunan gazetecilerin isimlerini tek tek yayımladı. Almanya’nın en çok satan gazetesi Bild de Yücel için yürütülen kampanyada iki tam sayfasını konuya ayırdı. Gazete, web sitesinin açılışında “Deniz’e özgürlük” manşeti altında “Ve haksız yere hapse atılan tüm diğer gazetecilere de” diyerek isimlerin aktığı bir bant yayımladı. Bild başyazısını bu konuya ayırmanın yanı sıra “Erdoğan Yücel’i hapse atarak ne elde etmeye çalışıyor”, “Siyasetçiler Erdoğan için Almanya’ya seyahat yasağı talep ediyor” haberlerine de yer verdi. Alman medyasından diğer birçok gazete de, Yücel ve tutuklanan gazetecilere geniş yer verdi.
Büyükelçi çağırıldı
Yücel’in tutuklanmasına Avrupa Birliği (AB) Komisyonu da tepki gösterdi. Komisyonun Genişlemeden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn, Die Welt gazetesine verdiği beyanatta “Türkiye’nin hukuk devleti ilkelerine bağlı kalması gerektiğini, gazetecilerin tutuklanmasından ve terör ile mücadele yasasının uygulanmasında fark gözetilmesinden büyük endişe duyduğunu” söyledi. Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel de Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin son dönemlerin en büyük gerginliği ile karşı karşıya olduğunu söyledi. Gabriel gazeteci Yücel’in tutuklanmasının ‘gereksiz’ ve ‘ölçüsüz’ olduğunu ve Almanya Hükümeti’nin tutumunu aktarmak üzere Türkiye Büyükelçisi’nin Dışişleri Bakanlığına çağrıldığını belirtti. Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) Almanya Komitesi Başkanı Prof. Dr. Carl-Eugen Eberle, Türkiye’de hâkimlerin, Türk siyasi liderliğinin emirleri doğrultusunda gazeteciler aleyhine kararlar aldığını, mahkemelerin terörist ile gazeteci arasında ayrım yapamadığını kaydetti.
Bozdağ: Siyasi karar değil
Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ile Fransa’da ortak basın toplantısı düzenleyen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Yücel’in tutuklanmasıyla ilgili soru üzerine, “Türkiye demokratik bir hukuk devletidir. Kişilerle ilgili bir soruşturma, kovuşturma, bağımsız ve tarafsız Türk yargısı tarafından yapılmaktadır. Bu kararı kendi içinde kabul etmeyenlerin etkili başvuru yolları vardır. Bunların hepsini ilgili yargı makamları değerlendirecektir. Bunlar bağımsız Türk yargısının verdiği kararlardır, siyasi kararlar değildir” dedi.