Deniz kaplumbağaları "tabiat parkı" sahibi oldu
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun onayıyla Antalya'da "Mavikent Tabiat Parkı" ve Çorum'da "Sıklık Tabiat Parkı" oluşturuldu. Antalya'daki parkta nesli tehlikede olan ve Türkiye'nin sahillerini üreme alanı olarak kullanan deniz kaplumbağaları bulunuyor.
cumhuriyet.com.trÇevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun onayıyla Antalya'da "Mavikent Tabiat Parkı" ve Çorum'da "Sıklık Tabiat Parkı" oluşturuldu.
Bakanlık'tan yapılan açıklamaya göre, Antalya Mavikent Tabiat Parkı'nda kumul ağaçlandırması yapıldı. Alan içinde çok sayıda Kıbrıs akasyası, fıstık çamı ve okaliptüs bulunuyor. Orman ve kumul ekosistemin bulunduğu sahada yaban hayvanı olarak tilki, çakal, sansar, sincap, porsuk, tavşan ve keklik gibi türler yaşıyor. Yine Tabiat Parkı alanının sınırında bulunan kumsalda Türkiye'nin taraf olduğu Bern Sözleşmesi uyarınca, nesli tehlikede olan ve Türkiye sahillerini üreme alanı olarak kullanan deniz kaplumbağaları bulunuyor.
Çorum'da bulunan Sıklık Boğazı ise açık hava gezileri açısından farklı ve zengin bir varlığa sahip olmasıyla tanınıyor. 63 hektar büyüklüğü dolayısıyla "Manzara bütünlüğü sağlayacak büyüklükte" şeklinde tanımlanan Sıklık Boğazı, Devlet mülkiyetinde ormanlık saha olması dolayısıyla Tabiat Parkı statüsüne kavuşturuldu. Alan 40 yıl önce sedir, köknar ve karaçam türleri ile ağaçlandırıldı, dikilen ağaç türleri geçen zaman zarfında gelişerek ona ve kalın ağaçlık çağına ulaştı ve tam kapalı orman vasfını aldı. Uzmanların çalışmaları sonucunda bölgede iğneli türlerin yanı sıra yapraklı türlerin bulunduğu tespit edildi. Yapraklı türlerden ise meşe, kavak, söğüt, akasya ve ahlat yetiştiği belirtildi. Bölgenin zengin hayvan varlığını ise memeli türlerden kurt, tilki ve yaban domuzu, sürüngenler ile yırtıcı ve ötücü kuş türleri oluşturuyor.
Son 2 parkla birlikte Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nce bu güne kadar 32 adet tabiat parkı ilan edilmiş oldu.