‘Denge’ arayışı
Gözler yeni kabineye Erdoğan’ın mı Davutoğlu’nun mu ağırlık koyacağına çevrildi
Emine KaplanAKP MYK, seçimlerin ardından önceki akşam Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında ilk toplantısını yaptı. Toplantıda, partinin 317 milletvekili çıkarması “sürpriz” olarak nitelendirildi. Toplantıda, “Tek başına iktidar olacağımız yönünde belirtiler vardı. 290 dolayında bir vekil çıkar diye tahmin ediyorduk, ama 300’ü geçmesini beklemiyorduk” değerlendirmesi yapıldı. Bunun nedenlerinin de masaya yatırıldığı toplantıda, bölgede Kürt seçmenin huzur istediği için AKP’ye yöneldiğini, diğer bölgelerde de 7 Haziran’da MHP’ye kayan seçmenin geri döndüğü dile getirildi.
Hükümetin kurulma sürecinin hızla tamamlanması kararlaştırılan toplantıda, “Seçim sonuçları partiye büyük bir sorumluluk verdi, partinin omuzlarındaki yük daha da arttı. Ekonomik vaatlerin bir an önce çalışması yapılarak yaşama geçirilmesi gerekiyor. Aksi takdirde parti zarar görür” değerlendirmesi yapıldı.
Önce Meclis Başkanlığı
AKP, ilk olarak TBMM Başkanı’nı belirleyecek. İsmet Yılmaz’ın yanı sıra eski Kültür ve Turizm Bakanı İsmail Kahraman’ın da adı geçiyor. Yılmaz’ın TBMM Başkanlığı yerine Milli Savunma Bakanlığı’na getirilebileceği kaydediliyor.
Parti yöneticileri, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yemin törenin ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu’na hükümetin kurulması görevini vereceğini belirtiyor. AKP’nin önündeki ilk kritik konu kabinenin hangi isimlerden oluşacağı. Erdoğan’ın kabinenin belirlenmesinde etkili olacağı belirtilirken, Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık arasında bir sıkıntı yaşanmaması için bazı dengelerin de gözetileceğine işaret ediliyor.
Ekonomi yönetimi
3 dönemlik eski bakanlardan yeniden milletvekili seçilen Binali Yıldırım, Beşir Atalay, Nurettin Canikli, Taner Yıldız ve Mehdi Eker’in kabineye girebileceği dile getirilirken; Nabi Avcı, Cevdet Yılmaz, Nihat Zeybekçi ve Fikri Işık’ın yerlerini koruyabileceği, Efkan Ala’nın İçişleri Bakanlığı’na getirilebileceği kaydediliyor. Ekonomi yönetiminin kimlerden oluşacağı ise büyük önem taşıyor. Davutoğlu’nun Ali Babacan ve Mehmet Şimşek’i kabineye almak için ısrarcı olabileceği kaydediliyor. Kulislerde bu konuda Erdoğan ve Davutoğlu arasında bir görüş ayrılığı yaşaması durumunda geçiş formülüyle bir süre Babacan ve Şimşek’le devam edilmesi, daha sonra ise Erdoğan’ın istediği isimlere devretmeleri yoluna gidilebileceği konuşuluyor. Davutoğlu’nun bazı parti yöneticilerini de kabineye kaydırabileceği değerlendirilirken, Genel Başkan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın Adalet Bakanlığı’na getirilebileceği belirtiliyor.