Denetimsizlik risk oluşturuyor

Hazine destekli kefalet veren KGF’deki sorunlara dikkat çekildi. Gizlenen KGF yükümlülükleri Hazine’nin risklerini gözden kaçırıyor.

Mustafa Çakır

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bütçe görüşmeleri sırasında CHP Plan ve Bütçe Komisyonu Sözcüsü Bülent Kuşoğlu, Sayıştay raporuna dikkat çekti. Sayıştay’ın Hazine ve Maliye Bakanlığı denetim raporunda, Hazine ile Kredi Garanti Fonu (KGF) arasında imzalanan protokoller gereğince Hazine Kontrolörleri Kurulu’nun yılda en az bir kez KGF’nin yükümlülüklerini denetlemesi ve bir rapor hazırlaması gerektiğine işaret ediliyor. KGF’nin Hazine tarafından sağlanan desteği yerinde kullanmadığının tespit edilmesi halinde ise, yasal işlem başlatılacağına dikkat çekiliyor.

DEĞİŞİKLİK ÇOK

Sayıştay, Hazine kontrolörlerinin KGF’nin iş ve işlemlerine ilişkin 2018 sonu itibarıyla 2013-2018 yıllarına ilişkin sadece 2013, 2014 ve 2015 yılı denetim raporlarını tamamlayıp makama sunduğunu, çıkan raporların da gecikmeli olarak tamamlandığını tespit etti.

Sayıştay, Hazine’nin KGF’nin 2015 iş ve işlemlerine ait raporunun 25 Aralık 2018’de tamamlandığına dikkat çekti. KGF’nin 2015 iş ve işlemlerine ilişkin raporunun tamamlanmasına kadar geçen sürede Hazine desteğine ilişkin kararların birçok kez değiştirildiğine dikkat çeken Sayıştay, “Benzer şekilde 2018’de bakanlık ile KGF arasında imzalanan protokol ise 9 defa değişikliğe uğramıştır” vurgusu yaptı. Sayıştay, yasal çerçevenin sık sık değişmesi karşısında denetimin gecikmeli yapılmasının denetimin etkinliğini de azalttığını belirtti.

Kuşoğlu, yapılan değişikliklerle daha önce yapılan denetimlerin geçersiz hale geldiğine, denetimin ortadan kalktığına işaret etti. “Bugün ne kadar sorunlu kredi var kim bilebiliyor? Hazine’nin yükümlülükleri ne durumda bilen var mı” diye soran Kuşoğlu, şunları söyledi:

“Kimsenin bir şey bildiği yok. Kontrolörler de bilmiyor. Talimatlar veriliyor. Sorunlu kredisi olanların yeniden bankalara verilen teminatlarla süreleri uzatılıyor. Sorunlu kredi kapsamından çıkarılıyor. Yeniden krediye bağlanıyor. Yani, kendi kendimizi kandırıyoruz. Bürokrasi bilgi vermeye korkuyor. Yasak bilgi değil. Herkesin bilmesi gerekenler. Onu bile vermiyorlar. Görevlerini yapamıyorlar. Çünkü kimin bu bilgilere erişimi olduğu hemen tespit ediliyor. Halbuki birisinin doğruları söylemesi lazım. Elimizde veri yok. Geçen yıla göre sorunlu krediler ne oldu? KGF nedeniyle Hazine’nin ne kadar riski var belli değil. Kamu özel işbirliği nedeniyle ne kadar risk var belli değil. Gerçek anlamda ülkenin borcu bile belli değil. Yazıktır bu ülkeye.”