‘Demokrasiyi sarsar’

Muhalefet, TBMM Anayasa Komisyonu’ndan alt komisyona sevk edilen YSK tasarısında, sandık kurulları düzenlemesinin tekliften çıkarılması gerektiğini vurguladı.

cumhuriyet.com.tr

AKP’nin, YSK sandık kurulu başkanlarının belirlenmesinde siyasi partileri devre dışı bırakan ve sandık müşahitlerine sınarlamalar getiren yasa önerisi, TBMM Anayasa Komisyonu’nda alt komisyona sevkedildi. CHP’liler, söz konusu düzenlemelerin demokrasiyi sarsacağını belirterek öneriyi eleştirdi.

TBMM Anayasa Komisyonu’nda, dün AKP’nin sandık kurulu başkanlarının belirlenmesinde siyasi partileri devre dışı bırakan ve sandık müşahitlerini sınırlandıran yasa önerisi alt komisyona sevkedildi. CHP’li Muharrem Erkek, seçimlerde adalet, eşitlik ve katılımcılığın önemli olduğunu, bunun sağlanamaması durumunda milli iradenin tecelli etmeyeceğini söyledi. Öneriyle YSK’nin teşkilat yapısının oluşturulduğunu, ancak seçmen kütüklerinin güvenliği konusunda bir düzenleme getirilmediğini, siyasi iktidarca yürütülen süreçlerle kütüklerin belirlendiğini anlatan Erkek, kütüklerin oluşturulması sürecinde en azından Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerin temsilcilerinin de katılımıyla bir kurul oluşturulmasını önerdi. Seçmen Kütükleri Genel Müdürlüğü’nün görevleri sırasında ‘mükerrer oy kullananları tespit etmek’ maddesinin sayıldığını kaydeden Erkek, buna mükerrer oy kullanılmasının önlemenin de eklenmesi gerektiğini söyledi. Sandık kurulu başkanlarının belirlenmesinde partilerin katılımının öneriyle kaldırıldığına dikkat çeken Erkek, “Bu, demokrasiyi sarsacak bir düzenleme, mutlaka tekliften çıkarılmalıdır” dedi. Siyasi partilerin sandık müşahitleri konusunda da çok sakıncalar doğuracak hükümlerin öngörüldüğünü anlatan Erkek, sandık müşahitliğinin sivil topluma da açılması gerektiğini belirtti. İlçe seçim müdürlerine getirilen rotasyonu da eleştiren Erkek, “Şu anda görev yapanların ciddi birikimi, deneyimi var. Kurulun hafızası onlar. Rotasyona tabi olmak istemeyip görevlerini bırakabilirler, ciddi sıkıntı yaşanabilir. Rotasyonla ilgili düzenleme önerinin yürürlüğe girmesinden sonra uygulanmalıdır” diye konuştu. Seçim müdürlerinin sözlü sınav sonucu YSK Başkanı tarafından atanmasını öngören düzenlemeyi eleştiren Erkek, “Sözlü sınav mutlaka kaldırılmalı, kadrolaşmaya suiistimale yol açabilir. Bu tamamen keyfiliği getirebilir hangi iktidar olursa olsun” dedi.

'Erken seçimin taşları mı döşeniyor'

CHP’li Murat Emir, 16 Nisan’a kadar Türkiye’de seçimlerin güvenliği ve meşruiyetinin bu kadar tartışılmadığını belirterek, “Müşahitler için kart ihtiyacı nereden kaynaklanıyor? Şimdiye kadar kart o gün verilen resimsiz bir karttı. Hangi sorun yaşandı? Partilerin ve sivil toplumun seçimleri denetlemesini sağlayan en önemli enstrümandı. Bundan niye rahatsızlık duyulmuştur?” diye konuştu. YSK’ye teşkilat düzenlemesinin içine bazı maddelerin sokuşturulduğuna dikkat çeken Emir, “Bir erken seçimin taşları mı döşeniyor” diye sordu. HDP’li Mithat Sancar, 16 Nisan’da yaşanan şaibe tartışmalarının bitmeyeceğini, 1946 seçimlerinin hala usulsüzlüklerle anıldığını vurgulayarak, son anketlerde ‘ne yaparsak yapalım seçim hilesi ile iktidar kendini sandıktan çıkarıyor’ diyerek sandığa gitmeyeceğini belirtenlerin sayısının oldukça yüksek olduğuna dikkat çekti. Sancar, “Bir iktidarın böyle bir algıyı yerleştirmiş olması kendisi ve ülke adına talihsiz ve sıkıntılıdır” dedi.