Demirtaş, İstanbul adayını açıkladı

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, ittifak arayışlarında kapılarının bir tek MHP’ye kapalı olduğuna işaret etti, "Sırrı Süreyya Önder’in tek aday olarak çıkarsa kazanma şansı daha yüksek. Biz tek aday çıkmasında fayda görüyoruz" dedi.

İlhan Taşçı/Cumhuriyet

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, ittifak arayışlarında kapılarının bir tek MHP’ye kapalı olduğuna işaret ederken, görüşmelerin açık biçimde yürütülmesi gerektiğini, yöntem olarak da partiler arası ittifak yerine adaylar üzerinden ittifaka sıcak baktıklarını bildirdi. Demirtaş, cemaate yönelik, “Cemaati yönetenlerin, Hocaefendi’nin (Fethullah Gülen) bütün bu olup bitenlerden ne kadar haberi var bilmiyorum. Ama onun cemaatinin adına o kadar vicdansızlıklar, hukuksuzluklar, yolsuzluklar, ihaleler, rantlar, kavgalar, tutuklamalar, komplolar yapılıyor ki...” değerlendirmesini yaptı.

Demirtaş, bir grup gazeteciyle biraraya gelerek, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Demirtaş’ın sorularımıza verdiği yanıtlardan öne çıkanlar şöyle:

CHP ile ittifak: Bizim öyle bir arayışımız yok. İşin doğrusu CHP’den de bize gelmiş resmi temas yok. Kulislerde konuşuyorlar birbirini tanıyan CHP, HDP, BDP’li isimler. Bunların hepsi yansıyor bize ama resmi olarak ne biz kimseyi görevlendirdik, ne de CHP’den görüşme talebi geldi. Öyle bir arayışımız da yok işin doğrusu. HDP ile bu konuyu görüşmeye gelmek isterse HDP buna açık. Ama bu açık, şeffaf, kamuoyunun gözü önünde olur. Kulislerde alttan üstten bu tür şeyler olmaz. Sırrı Süreyya Önder’in tek aday olarak çıkarsa kazanma şansı daha yüksek. Biz tek aday çıkmasında fayda görüyoruz ama o HDP’nin adayı olarak çıksın. AKP’ye karşı birleşmek istiyorsa muhalafet, onun adresi Sırrı Süreyya Önder olabilir.

İttifak kime açık ya da kapalı?: MHP’ye kapalı mesela. Biz Türkiye genelinde CHP, BDP ya da HDP arasında kesinlikle bir ittifak yapmayacağız. Merkezi düzeyde asla böyle bir görüşmemiz, böyle bir yaklaşımımız olmayacak. Her yerde HDP ve BDP adayları çıkacak ama CHP dahil olmak üzere yerelde herhangi bir adayımızla ittifak ve işbirliği önerirlerse oradaki adaya, çalışma ilkelerine, seçmen durumuna bakacağız. Yerelde bu tartışmalar olacak, merkezi düzeyde bir partiyle ittifak yaparak seçim hazırlığına ya da kampanyasına kesinlikle gitmeyeceğiz. Sayısal olarak belediyelerimiz düşebilir ama etki, coğrafi alan ve nüfus itibarıyla artacaktır. Asgari hedef yüzde 80 olarak artışı koyduk.

Gülen iyi çevresi kötü: Bizim cemaatle bir alıp veremediğimiz, düşmanlığımız yok. Son bir haftadır bizim üzerimizde yapılan yayınlar bizi çok incitiyor. Bize haksızlık, vicdansızlık yapılıyor. Cemaati yönetenlerin, Hocaefendi’nin (Fethullah Gülen) bütün bu olup bitenlerden ne kadar haberi var bilmiyorum. Ama onun cemaatinin adına o kadar vicdansızlıklar, hukuksuzluklar, yolsuzluklar, ihaleler, rantlar, kavgalar, tutuklamalar, komplolar yapılıyor ki. Bunların hepsi cemaate mal olur. Medyası da bunları destekleyen bir poziyon alınca biz buna kızgınız. Şu andaki durum cemaat anlayışını çok çok aşan üstür örtülü ismi konulmamış bir siyasi parti, bir yapı, devlet içinde devlet gibi davranıyor ve hedefe de bizi koymuş durumdalar.

Demirtaş gidiyor mu?: Zaten ikinci dönemimizi tamamlıyoruz. Ben bırakmak istiyorum, beni bırakmıyorlar. Milletvekilliğini bırakmak istiyorum. Ama siyaseti, mücadeleyi değil. Başka alanlarda da çalışabilirim. Ben seçimlerden sonra genel başkanlığı bırakırım demiyorum, milletvekilliği bittikten sonra bırakmak istiyorum. Cumhurbaşkanlığı adaylığını hiç düşünmedim. Bizim adayımız olur ama muhtemelen ben değilim.

Gültan Kışanak kesin: Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığı için ön seçim yapıldı, Gültan Hanım çıktı. Eşbaşkanlığı için Fırat Anlı’nın ismi geçiyor. Biz de destekliyoruz. Diyarbakır Büyükşehirdi ama sınırları genişledi artık bütün ilden sorumlu olacak. İki dönem şartı nedeniyle Osman (Baydemir) Bey devam edemeyeceği için tecrübeli birinin olmasını biz yararlı gördük. Çünkü sıfırdan başlayacak, parti işleyişini, belediyeciliği bilmeyen bir arkadaşımız olursa hizmetlerde, organizasyonda sıkıntı yaşanabilir. Gültan Hanım belediyecilik de yaptı.

Başbakan Tuncel olsun: (Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘Obama ile dokumuz aynı’ açıklaması üzerine) Alevi, Sünni, Kürt, Türk farketmez. Başbakan’ın etnik kimliği, inancı, rengi bizim için de farketmez ama bir insan Alevidir diye mükemmeldir ya da Kürttür diye iyidir anlamına gelmez. İyilik ya da başarılı olmak etnik kimlikle, inançla, mezheple alakalı birşey değil. Türkiye’de Alevi başbakan olacaksa isteriz ama BDP’den olsun, daha başarılı olur! HDP’de olabilir. Sabahat Tuncel olsun mesela.(Gülüyor)

PKK’nin çekildiği yerler: Ben şu andaki rakamı bilmiyorum. Başbakan da yüzde 20’den sonra birşey dedi mi hatırlamıyorum. Ama çekilme durduğu anda birçok bölgenin, PKK bölge bölge adlandırılıyor biliyorsunuz, Karadeniz’de, Amanoslar’da hiç yok. Dersim’de çok büyük oranda çekildiler. Diyarbakır Amed bölgesi dediğimiz oradan büyük oranda çekildiler. Nerelerde olabilir? Şırnak, Hakkari ama bazı bölgelerde hiç kalmadı. Bu yüzde 20 çekilirken birçok bölge boşalmış oldu. Geri kalanlar da bir yere toplandılar. Ateşkes durumundalar.

Gazeteciler İmralı’ya gidecek mi? Başbakan ‘İmralı Adası’na gezeteciler, başkaları gidebilir’ dedi. Çözüm sürecini her yerde sahiplenen bir üslupla şu anda anlatıyor. Birşeyler yapmak istiyor süreç içerisinde, bazı adımlar atmak istiyor. Onlar nedir bilmiyoruz. Seçime kadar negatif ya da pozitif anlamda büyük, olağanüstü bir değişiklik beklemiyoruz süreçle ilgili. Aşağı yukarı bu seyirde gider diye düşünüyoruz. Çünkü seçim dönemidir, herkes seçimle uğraşacak. Ama seçim sonrası tekrar sürecin pratik adımlarına geri dönülecek. Hükümet seçim öncesi İmralı’da koşullarla ilgili ciddi bir değişiklik yapabilir, bu mümkündür ve iyi olur. Süreci rahatlatacak şey budur. Seçim öncesi PKK’nın yeni bir karar alacağını da ben sanmıyorum. Cemil Bayık da ‘bahara kadar bekleyeceğiz’ diye bir açıklama yaptı. Seçimden sonra da herkes değerlendirmesini yapacaktır.