Dekan Devran'a dokunan yanıyor!

Mikail Boz'u Ekşi Söz-lük'teki yazısı nedeniyle okuldan uzaklaştıran Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Murat Devran'ın göreve geldiğinden itibaren benzeri birçok karara imza attığı ortaya çıktı. Devran, Facebook ve Twitter'dan da 'ceza' kesmiş.

cumhuriyet.com.tr

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencisi Mikail Boz’u, Ekşi Sözlük’e hakkında yazdığı yazı nedeniyle okuldan uzaklaştıran Dekan Yusuf Devran’ın göreve geldiği temmuz ayından itibaren benzeri birçok karara imza attığı ortaya çıktı. Fakültenin televizyon stüdyosunda uzman olan Sinan Binay’ın Twitter’a yazdığı iletiler nedeniyle fakülteye girişi yasaklandı, bir öğretim görevlisi hakkında da Facebook’ta dekanı eleştirdiği için savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencisi ve okul birincisi Mikail Boz, Dekan Yusuf Devran hakkında Ekşi Sözlük’e yazdığı eleştiri içeren ‘entry’ler nedeniyle bir yarıyıl okuldan uzaklaştırma cezası almıştı. Fakülte dekanlarının seçimle iş başına gelmesi gerektiğini düşünen Boz, yazdığı entryde, Dekan Yusuf Devran’ın fakültede 4 ayını tamamlamadan ‘tepeden inme bir biçimde’ dekan olarak atanmasını eleştirmişti. Bunun üzerine yazarın kimliğinin tespiti için savcılığa başvuran Devran, daha sonra Mikail Boz hakkında soruşturma başlatmış, Ekşi Sözlük’te Devran hakkında yazdıkları hakaret kabul edilen Boz’a, Öğrenci Disiplin Yönetmeliğinin 9. maddesine dayandırılarak bir yarıyıl okuldan uzaklaştırma cezası verilmişti.

Mikail yalnız değilmiş!

Radikal'in haberine göre, Boz hakkında verilen bu ceza tartışılırken, Dekan Yusuf Devran’ın, göreve geldiği temmuz ayından itibaren benzer birçok icraata daha imza attığı ortaya çıktı. 15 yıldır İletişim Fakültesi TV Stüdyosu’nda uzman olarak görev yapan Sinan Binay’ın Twitter’a yazdığı iletiler nedeniyle fakülteye girişi yasaklandı. 13 Aralık’ta arkadaşlarını görmek üzere İletişim Fakültesi’ne girmek isteyen Binay’ı kapıdaki güvenlik görevlileri durdurdu. İletişim Fakültesi personeli olduğu halde neden içeri alınmadığını soran Binay’a, Rektörlük tarafından hakkında giriş yasağı koyduğu söylendi. Kararla ilgili yazılı bir belge isteyen Binay, talebinin kabul edilmemesi üzerine Rektörlük’e bir dilekçe yazarak “Böyle bir karar var mı?” diye sordu. Rektörlük’ten herhangi bir yanıt alamayan Binay’a, Dekan Devran’ın telefonda “Twitter’a yazdıklarından dolayı fakülteye girişini ben yasakladım” dediği iddia edildi. Dekan Devran, İletişim Fakültesi’nde öğretim görevlisi olan bir akademisyen hakkında da Facebook’ta kendisini eleştirdiği için savcılığa suç duyurusunda bulundu. Üniversitede birçok araştırma görevlisi hakkında benzeri nedenlerden dolayı açılmış soruşturmalar olduğu belirtiliyor.

Rektörlükten Mikail’e: Okuluna git Hakkında verilen uzaklaştırma cezasının medyaya yansıması üzerine Marmara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hamza Kandur, dün Mikail Boz ile görüştü. 7 Şubat’ta Boz’un dosyasının tekrar gündeme alınacağını söyleyen Kandur öğrenciye şu bilgileri verdi: “Soruşturma dosyasını tekrar gözden geçireceğiz. Ceza onaylanabilir ya da gözden geçirilmesi için tekrar fakülteye yollanabilir. Senin hakkında nihai karar verilmedi. Okuluna gitmeye devam edebilirsin.

Dekan Devran: Bu tüm inançlı insanların meselesi

Radikal’e konuşan Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Yusuf Devran’sa, “YÖK Disiplin Yönetmeliği açıktır. Bir üst disiplin kurulu konuyu yeniden ele alamaz. Bir dekan hakkında ‘herif’ demek, mesih diyerek dini değerlerini sorgulamak suçtur. Mikail bu suçu da işlemeye devam ediyor. Konu başka taraflara çekilmek isteniyor. Buna özgürlük açısından bakmamak lazım. Yoksa ben Mikail’den de, bu haberleri yazanlardan da daha özgürlükçüyüm” diye konuştu.


Mikail Boz, yokluk içinde bir başarı öyküsü

Dekanı eleştirdiği için Marmara Üniversitesi’nden 6 ay uzaklaştırma cezası alan Mikail Boz ‘bianet’ internet sitesine bir yazı yazarak, ‘üniversitenin kendisi için ne anlama geldiğini’ ve ‘Ekşi Sözlük’e yazdıklarının nedenini’ anlattı. Boz bu yazıda kendisini anlatırken, 5 yaşında başladığı okulu maddi imkansızlıklar nedeniyle bırakmak zorunda kaldığını, henüz 12 yaşında konfeksiyonda çalıştığını, bir yandan askerlik yaparken Açık Lise’yi bitirdiğini, 2008’de askerden geldikten sonra, dershaneye de gitmeden Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema Bölümü’nü kazanıp, 2010’da sınıf birincisi olarak Marmara İletişim’e geçiş yaptığını anlattı.


Muhalefetten üniversitelerdeki baskılara tepki

Üniversite gençlerinin şiddet içermeyen eylemlerinin hâlâ çok sert cezalandırılmasına muhalefetten tepki yağdı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter’dan yazdığı mesajda “Afiş asan, YÖK’ü ve üniversite yönetimini eleştiren gençlerimizi üniversiteden uzaklaştıran zihniyet AKP’nin post-12 Eylül zihniyetidir” derken, İzmir Milletvekili eski AİHM yargıcı Rıza Türmen de “Mevcut uygulama üniversitelerin ne hale geldiğini gösteriyor. İfade özgürlüğünün en geniş olması gereken yer üniversitelerdir. İktidar, üniversiteleri tek tip insan yetiştirmek için araç olarak görüyor” diye konuştu. MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık, “Üniversiteler, adeta liseye dönüştü. Bu demokrasi ve ifade hürriyeti açısından kaygı vericidir” derken, BDP Van Milletvekili Özdal Üçer de “Üniversite öğrencileri bilimsel ve demokratik eğitim almalı. Bilimsel çalışmalar ancak özgür ortamda yapılabilir. Ancak üniversiteler hâlâ cezaevi konsepti ile baskıcı kurullarla yönetiliyor” diye konuştu.