DEİK'ten 'vizesiz Avrupa' uyarısı
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, Avrupa Komisyonu’nun Türk vatandaşları için kısa süreli vizelerin kaldırılması yönünde tavsiye kararının “vizelerin kalktığı anlamına gelmediği” uyarısı yaptı.
DHA
Komisyon dün vizesiz seyahat yol haritasına ilişkin üçüncü ve son raporunu yayımladı ve tavsiye kararını açıkladı. Ancak DEİK Başkanı’na göre, Türkiye açısından karar “olumlu” olsa da, Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyleri’nin olumlu görüşleri alınmadan, Türkiye’nin vize muafiyeti uygulamaya geçemeyecek.
Yolsuzlukla mücadele, ‘terör’ tanımının AB ile uyumlu hale getirilmesi
DEİK Başkanı Vardan, yaptığı yazılı açıklamada, “Rapor ile Avrupa Komisyonu, Türkiye’nin yol haritasında belirtilen 72 kriterin çok büyük bölümünü karşıladığına ikna olduğunu beyan etmiş oldu” diye açıkladı.
Ancak Vardan’a göre, komisyonun Türkiye’nin 72 kriterden, 67’sini yerine getirdiği ve 5 kriterin hızla yerine getirilmesi gerektiği yönündeki açıklaması, önem taşıyor.
Türkiye’ye ek süre verilen kriterleri değerlendiren Vardan, “Bilindiği üzere Aralık 2013 tarihinde Türkiye’ye iletilen Vize Serbestliği Yol Haritası’nda 5 blok altında 72 kriter vardı. Avrupa Komisyonu 67 kriterde Türkiye’nin yol aldığına dikkat çekerken, 5 kriter için Türkiye’ye ek süre vermiş durumda” dedi.
Vardan, söz konusu 5 kriterin “kişisel verilerin korunması, yolsuzlukla mücadele, tüm üye ülkeler ile adli meselelerde etkin işbirliği, terörle mücadele kapsamında Türkiye’deki ‘terör’ tanımının AB ile uyumlu hale getirilmesi” gibi konuları kapsadığını ifade etti.
Ayrıca Vardan, ek süre tanınan bir diğer kriterin ise başlı başına geri kabul mekanizması ile ilgili olduğunu sözlerine ekledi.
Bir sonraki durak Avrupa Parlamentosu
Komisyonun bu rapor ile, teknik açıdan vize konusunda Türkiye’ye “yeşil ışık yaktığını” belirten DEİK Başkanı Vardan, bundan sonra işleyecek süreci ise şöyle açıkladı:
“Bu rapor ve tavsiye kararı ile Avrupa Komisyonu, vatandaşlarımız için vizesiz Avrupa yolunda yeşil ışık yakmış durumda. Bu hepimiz için çok önemli. Bu tavsiye kararının bir sonraki durağı Avrupa Parlamentosu olacak. Parlamento’nun iki farklı komitesi, Sivil Özgürlükler Adalet ve İç İşleri Komiteleri, bu kararı ele alacak ve sonrasında karar, Avrupa Parlamentosu’nda oylanacak.”
Haziran ayında ise kararın AB Liderler Zirvesi’nde AB üye ülkelerinin önüne geleceğini belirten Vardan, bu zirvede kararın “oy birliği ile değil, nitelikli çoğunluk ile” alınacağına dikkat çekti.
DEİK Başkanı, “nitelikli çoğunluk yöntemiyle bir kararın alınabilmesi için, olumlu oyların üye devletlerin yüzde 55'ini, Birlik toplam nüfusunun yüzde 65'ini temsil etmesi gerektiğini” söyledi.
“Vize muafiyetinden en mutlu olacak kesim iş dünyası”
Konuya ilişkin değerlendirmesinde Vardan, bugün gelinen noktadan DEİK olarak “büyük memnuniyet duyduklarını” da sözlerine ekledi:
“Hiç şüphesiz bu karar, 36 yıldır devam eden vize sürecinde çok önemli bir adım. Bugüne kadar Türkiye, hukuki ve teknik olarak tüm kapıları zorladı; ancak bir sonuç alamadı. 2013 yılında Geri Kabul Anlaşması’nın imzalanması ve yol haritasının Türkiye’ye iletilmesi ile beraber, her iki taraf yepyeni bir serüvene yelken açmıştı. Bugün bunun meyvelerini topluyoruz”.
Vize konusunda en fazla sıkıntı yaşayan kesimin iş dünyası olduğunu vurgulayan Vardan, vize muafiyetinden en fazla mutlu olacak ve yarar sağlayacakların da bu kesim olduğunu ifade etti.