DBP'li başkan, mührü söküp okulu açtı
Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt, Diyarbakır Valiliği'nin kararı ile dün kapatılan Kürtçe okulun kapasına vurulan mührü sökerek okula açtı.
DHA
Kürtçe okulun mührünü söküp, okulu yeniden açtılar - VİDEO
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, hükümete çağrıda bulunarak, "Bu görevi yapmak istemiyorsanız, eğitimi yerel yönetimlere bırakın. Eğitimi tüm imkanları ve maddi kaynakları ile birlikte yerel yönetimlere bırakın biz bu görevi yapmaya talibiz. Bulunduğumuz kentlerde halkımız hangi dilde eğitim istiyorsa, talebi ne ise bunu gerçekleştirmeye bunu bir yerel kamu hizmeti olarak sunmaya hazırız, adayız"d edi.
Diyarbakır Valiliği'nin kararı ile dün kapatılarak kapısına mühür vurulan merkez Bağlar İlçesi'ndeki Ferzad Kemanger Kürtçe okulun bahçesinde Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, belediye başkanlarının da katıldığı basın açıklaması yapıldı. Eğitim-Sen Genel Sekreteri Sakine Esen Yılmaz, dünden beri okulun nöbetini tuttuklarını belirterek, "Halkın kendi imkanları ile açtığı okul sadece bir gün eğitim verdi ve devlet tarafından kapatıldı. Ana dilde eğitimin engellenmesi ve yasaklanması kimliğin inkarı anlamına geliyor. İstedikleri kadar bu okulları mühürlesinler, halk bu mühürleri ve kilitleri sökme iradesine sahip olduğunu göstermiştir. Bizde bu halkın yanındayız" dedi.
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, tarihi bir yanlışı düzeltmek için, halkın ortaya koyduğu insiyatifin engellenmesi üzerine buruda bulunduklarını belirterek, şunları söyledi:
"Ortada bir yanlış var. Kürt halkı bu toprakların en kadim halkıdır, dili, kimliği kültürü ile en kadim halklardan birisidir. Geleceğe bütün değerleri ile birlikte bir yolculuk yapmak istiyor. Bu değerlerinin hiç birini geride bırakarak, unutarak, yani eksilerek yarına ulaşmak istemiyor. Yarın olduğunda, öbür sene olduğunda, bir yüz sene daha olduğunda binlerce yıl önce kökenlerimizden bugünlere taşıdığımız değerlerimiz neler ise onların her birini yeniden üreterek, yeni kuşaklara naklederek, kendimizi geleceğe taşımak istiyoruz. Eğitimde bunun en temel aracıdır. Biz ana dilimiz olan Kürtçe de ve Kürtçe'nin farklı lehçelerinde eğitimimizi yaparak kendimizi geleceğe hazırlamak istiyoruz. Geleceğimizdir dediğimiz çocuklarımızı, eğitim ile ana dilde eğitim ile buluşturarak güçlendirmek ve geleceğe hazırlamak istiyoruz. Bunun önündeki bütün engellerin kaldırılmasını arzuluyoruz. Halkımız bugün bu engelleri kaldırmak için kendi imkanları ile sivil bir insiyatif geliştirerek sorumluluk almış, intisaytif almış, burada Kürtçe ana dilde eğitim veren bir okul açmıştır. Öncelikle bu sürece emeği geçen ve yüreklilik gösteren herkesi kutluyorum."
"ANA DİLİNİ PARA İLE ÖĞRENSİN DENİLİYORSA BUNUN ADI AYRIMCILIKTIR, IRKÇILIKTIR"
Kışanak, ortaya çıkan iradeyi engellemeye çalışan ve bugün bu okulu mühürleyen anlayış ve zihniyetin, bu ülkeyi savaşa, çatışmaya sürükleyen statükocu zihniyetin bir devamı olduğunu ileri sürerek, şöyle konuştu:
"Ana dili kabul ediyorsa, Kürtlerin varlığı kabul ediliyorsa, inkar siyasetinden vazgeçildiyse, ana dilde eğitim konusunda kısmı adımlar atıldıysa artık bunun halkın tüm taleplerine cevap verecek bir noktaya taşınmasının zamanı gelmiştir. Şunu söylüyorlar, 'özel okullar açılabilir ve bu okul özel okul statüsünde başvursaydı kendilerine izin verebilirdik' diyorlar. Ama, buda başka bir adaletsizliktir. Herkes, bu ülkede yaşayan diğer çocuklar, ana dili Kürtçe olmayan çocuklar, ana dili Türkçe olan çocuklar nasıl ki kamusal bir hizmet olarak Türkçe eğitim veren okullardan ücretsiz olarak yararlanıyorsa bu ülkede Kürt çocukları da kendi ana vatanlarında Amed'te Cizre'de, Yüksekova'da, kamusal bir hizmet olarak ücretsiz olarak ana dilde eğitim alma hakkına sahiptir. Aksini iddia ederseniz ayrımcılık yapmış olursunuz. Türk çocuklar Türkçe'yi ücretsiz kamusal hizmet olarak alacak, Kürt çocuklar Kürtçe para vererek öğrenecek diyorsanız bunun adı ayrımcılık ve ırkçılıktır. Biz bunu kabul etmiyoruz. Bizde en temel hakkımız olan eğitim hakkımızı kullanmak istiyoruz. Çocuklarımızın bir gün bile olsa eğitim hakkından mahrum kalmasını kabul etmiyoruz. Kendi ana dillerinde ücretsiz kamusal hizmet olarak Kürtçe eğitimi almak Kürt çocuklarının hakkıdır. Bu hakkı kimse engelleyemez."
"YEREL YÖNETİMLER OLARAK EĞTİMİ KAMUSAL HİZMET OLARAK SUNMAYA TALİBİZ"
Kışanak, Kürtçe eğitimi veren okullara çocuklarını göndermek isteyen ailelerin, ana dili Kürtçe olan ve Kürtçe eğitim görmek isteyen çocukların olduğunu da ifade ederek, "Atanmayı bekleyen Kürtçe öğretmenleri var. Bir tek eğitim hakkını elinde bulunduran merkezi hükümetin engeli var. O zaman bu engeli kaldıralım. Bu görevi yapmak istemiyorsanız eğitimi yerel yönetimlere bırakın. Eğitimi tüm imkanları ve maddi kaynakları ile birlikte yerel yönetimlere bırakın biz bu görevi yapmaya talibiz. Bulunduğumuz kentlerde halkımız hangi dilde eğitim istiyorsa, talebi ne ise bunu gerçekleştirmeye bunu bir yerel kamu hizmeti olarak sunmaya hazırız, adayız. Merkezi hükümet bu konudaki engelleri kaldırırsanız biz halkımızın eğitim ihtiyacını karşılayan bütün çalışmaları yapmak konusunda hiç bir sorumluluktan kaçınmayacağız. Ayrıca şunu da ifade etmek istiyoruz ki bugün burada bulunmamızın anlamı şudur. Siz engel olsanız bile halkımız bir insiyatif geliştirirse halkımız kendi imkanları ve çabasıyla ana dilde eğitim veren kurumları açarsa biz yerel yönetimler olarak onların yanında olacağız. Bu artık 21. yüzyılın ayıbıdır, utancıdır, bu yasağın bu engelin derhal kalkması şu mühürlerin derhal sökülmesi ve çocuklarımızın bir gün bile eğitim hakkının engellenmemesi gerekiyor. Bu engeli yapanları kınıyoruz, ve derhal bu ayıba son verilmesi gerektiğini bir kez daha buradan ifade ediyoruz" dedi.
MÜHÜR SÖKÜLDÜ
DBP Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt de, bu ülkede dil ve insan hakları ile ilgili hep yasaklar olduğunu, yasakları ve vurulan mühürleri tanımadıklarını ifade ederek, "Geçmişte yasak ve zincirleri çok kırdık. Daha önce nasıl dört parça Kürdistan'ın sınırlarını ayaklar altına alıp etkisiz hale getirdiysek bugündü bu mührü sökeceğiz"dedi.Zümrüt, Kürtçe yaptığı konuşmadan sonra kapısı mühürlü olan okulun kapısına yönelerek mührü söktü ve okulun kapısını yeniden açtı. Okul yetkilileri okulda eğitim vermeye devam edeceklerini ve okulun kapısına bir daha mühür vurulmaması için nöbet eylemi gerçekleştireceklerini söyledi.