Davutoğlu'ndan muhalefete 'anayasa' resti: Öyle ya da böyle yapacağız
Meclis Genel Kurulu’nda 2016 yılı Bütçe Kanunu Tasarısı 301 oyla kabul edildi. Oylamanın ardından bir konuşma yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu, yeni anayasa çalışmaları için “Milletin beklediği anayasayı öyle ya da böyle yazacağız. Güzel olan bunu hep beraber yazmamız” dedi.
cumhuriyet.com.trBütçenin her kuruşunun sonuna kadar korunacağını belirten Davutoğlu, ‘teröre karşı birliktelik’, ‘yeni anayasa’, ‘yeni iç tüzük’ ve ‘vize muafiyeti’ konularında mesajlar verdi.
“Bu kürsüde terör olaylarını kimse mazur göstermeye kakmasın. Her şeyi bu kürsünün onuruna yakışır şekilde dile getirelim. Ama asla teröre taviz vermeyelim ve teröristleri mazur gösterecek tutum içine girmeyelim” diyen Davutoğlu, tüm şehirlerde kamu düzeninin egemen olmasını istediklerini ifade etti.
2016 bütçesi kabul edildi
‘Hiçbir ön şart getirmiyoruz’
Her türlü vesayeti reddeden bir anayasa yapmak istedikerini kaydeden Davutoğlu şöyle devam etti: “Ön şart getirmeden heybemizde ne varsa anayasa komisyonuna genel kurula getirelim. Ama anayasayı yazamamış olmanın vebalini üzerimizde taşımayalım. Biz AK Parti ve hükümet olarak hiçbir ön şart getirmiyoruz. Ama şu konuda kararımız kesin. Milletin beklediği anayasayı öyle ya da böyle yazacağız. Güzel olan bunu hep beraber yazmamız.”
‘Reformları tamamlamamız lazım’
Avrupa Birliği liderleriyle yaptığı görüşmede gündeme gelen vize muafiyetini konusunu hatırlatan Davutoğlu, muhalefet partilerinden “Vize muafiyetiyle ilgili reformlarda 72 maddeden 53 kaldı. Haziran ayına yetişmesi için 1 Mayıs’a kadar bizim 53 maddede reformları tamamlamamız lazım. Bunu hep beraber yapalım. Engellenirse ve gecikirse vebal geciktirenlerin üzerinde kalır. AK Parti grubu tek başına çıkarmak için çaba sarf eder” sözleriyle destek istedi.
Başbakan ‘yeni iç tüzük’ konusunda ise şöyle konuştu: “Milletimizin onaylamadığı üsluplar yer almamalı bu kürsüde. Biz konuşurken 78 milyon bizi dinliyor. Bu meclisin olumlu bir kanaatte milletin huzurunda bulunması için üsluba hoşgörüye dayanan bir tavır olmalı. Görüş ayrımına düşsek de Meclis’te şiddete yer vermeyelim. Farklı kanaatte olsak da hakarete izin vermeyelim. Gelin meclis iç tüzüğümüzü eleştiriye açık olacak şekilde yeniden yazalım. İç tüzük konusunda daha önce geldiğimiz uzlaşma noktası belli. Meclis yeni anayasa ve yeni içtüzükle tüzükle yoluna devam etsin.”