Davutoğlu’na manevra alanı

Başbakan Tayyip Erdoğan Çin füzeleri ile görüşmeleri yıl sonuna uzattı.

Barkın Şık/Cumhuriyet

Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığındaki 61. hükümet, Çin ile sözleşme görüşmeleri yapılan 4 milyar dolarlık füze ihalesi ile ilgili kararı yıl sonuna bıraktı. Böylece iptal edileceği öne sürülen ihale için, 62. hükümetin Başbakanı olması beklenen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na 31 Aralık’a kadar hareket alanı sağlandı.

28 Ağustos’ta Çankaya Köşkü’nde yapılacak devir-teslim töreninin ardından, AKP Genel Başkanlığı ve Başbakanlık koltuklarına geçecek Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na, 62. hükümeti kurma görevi verilecek. Bugün yapılacak AKP kurultayı öncesi, yeni kabine çalışmaları da yürüttüğü belirtilen Davutoğlu’nun 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda resmi olarak protokoldeki başbakanlık koltuğunu doldurması bekleniyor.

Davutoğlu’nun, 31 Ağustos’ta ise 4 milyar dolarlık proje ile ilgili ilk kararını vermesi bekleniyordu. Çin ile sözleşme görüşmeleri yapılan füze ihalesinde, Davutoğlu ya sözleşme görüşmelerine devam edilmesi ya da kısa listeye kalan ikinci sıradaki Fransa ile sözleşme görüşmelerine başlanması yönünde bir karar alması gerekiyordu. Ancak Erdoğan, bu kararı Davutoğlu’na bırakmadı ve sözleşme görüşmelerinin 31 Aralık’a kadar sürdürülmesini istedi. Savunma Sanayi Müsteşarlığı’ndan (SSM) konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Tedarik edilmesi planlanan hava savunma sistemi çok sayıda sistem ve alt sistemden oluşan oldukça kompleks bir sistemdir. Söz konusu sistemin tedarikinde yurtiçinde kurulacak altyapı, ortak üretim alanları, teknoloji transferi, sanayi katılımı gibi konularda stratejik planımıza uygun birçok detaylı çalışma ve incelemenin yapılması doğal bir süreçtir. Bu doğrultuda sözleşme görüşmeleri devam etmekte ve müsteşarlığımız SSİK kararları doğrultusunda çalışmalarını sürdürmektedir. Bu kapsamda, sürecin dışında kalmak istemeyen ilgili taraflardan sık tekrarlı uzatmaları da önlemek amacıyla, 31 Aralık 2014 tarihine kadar tekliflerinin geçerliliğini korumaları istenmiştir.”

SSM yaptığı açıklamada, Müsteşar İsmail Demir’in Fransa’da gerçekleştirmiş olduğu temasların da bu ihaleyle ilişkilendirilmemesi istendi. Türkiye’nin uzun menzilde ve alçak/orta/yüksek irtifada hava savunmasını sağlamak amacıyla yürütülen proje, 26 Eylül 2013’te başlatıldı. ABD’nin Patriot sistemi, Çin’in FD-2000 füzesi ve İtalyan-Fransız ortaklığıyla geliştirilen Samp-T sisteminin yarıştığı ihale kapsamında, Çin Halk Cumhuriyeti’nden CPMIEC kuruluşu ile sözleşme görüşmelerine başlanmasına karar verilmişti. Bu karar, NATO, ABD ve Avrupalı yetkililerce tartışma konusu olmuştu. SSİK talimatı gereği, CPMIEC ile görüşmelerden sonuç alınamaması halinde ikinci sıradaki EUROSAM konsorsiyumu ile, onlarla yapılan görüşmelerden de sonuç alınamaması halinde üçüncü sıradaki ABD ile sözleşme görüşmelerine başlanması kararlaştırılmıştı.