Davutoğlu istisna demişti... Bir gazeteci daha sınırdışı edildi

Alman Bild am Sonntag gazetesinde çalışan Yunanistan kökenli foto muhabir Giorgos Moutafis ( 38) İstanbul Havaalanı'nda ülkeye sokulmayarak, sınırdışı edildi.

cumhuriyet.com.tr



GerçekGündem'den Süheyla Kaplan'ın haberine göre bugün İstanbul'dan fotoğraf çekmek üzere Libya'ya gitmek istedigi belirtilen Yunan kökenli gazeteci Moutafis twitter hesabından "İstanbul'da havaalanında pasaport kontrolü sırasında emniyet yetkilisi ismimim listede olduğunu belirterek Türkiye'ye girişimin yasak olduğunu bildirdi. Geceyi burada geçirdim, ifadem alındı.Neden ismim listede bilmiyorum " dedi.

Moutafis dünyaca tanınmış bir fotoğrafçı ve en son Suriyeli mülteciler üzerine fotoğraf çekmişti.

Moutafis aynı zamanda Reuters, Time, Newsweek, CNN ve El Vezire için de fotoğraflar 2014 yılına kadar Suriye'den savaş fotoğrafları çekti.

Moutafis" Daha altı ay öncesine kadar İstanbul'a rahatlıkla gelebiliyordum. Bu süre içinde ne oldu anlamış değilim" dedi.

Alman devlet televizyonu ARD’nin muhabiri Volker Schwenck’in de 19 Nisan’da Türkiye’ye girişine izin verilmemişti.

ARD’nin resmi sayfasında yer alan habere göre, Suriyeli mültecilerle ilgili haber yapmak üzere Kahire bürosundan İstanbul’a giden televizyoncu Volker Schwenck’in İstanbul Havalimanı’nda tutulduğu bilgisi paylaşılmıştı.

Volker Schwenck, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “kendi adının ülkeye girişine izin verilmeyecekler arasında olduğuna” yer vermiş ve ülkeye girişine izin verilemeyeceğine dair resmi yazıyı paylaşmıştı.

Dün, Suriyeli mültecileri ziyaret etmek üzere Davutoğlu ile birlikte Gaziantep’e gelen Almanya Başbakanı Angela Merkel, konuya ilişkin açıklama yaptı.

Merkel, mülteci anlaşması dolayısıyla Türkiye’de basına yönelik müdahalenin görmezden gelindiği eleştirisine ilişkin, “Her şeyi konuşuyoruz. ARD muhabiri ile ilgili konuyu da konuştuk. Burada hemen hemfikir olmamız son konusu değil ama bu samimi görüşmeler bizi ileri götürdü” dedi.

Davutoğlu, ARD muhabirinin sınır dışı edilmesi konusunda, “Türkiye’de kimse propaganda, fikir özgürlüğü problemi olduğunu iddia edemez. Son olarak Kahire’den gelen bir basın mensubu konusunun tetkik edilmesini istedim. Gazeteci olarak müracaat etmemiş. Ziyaretçi gibi müracaat ettiği için bazı konular göz önünde bulundurularak bu sıkıntı yaşanmış. Gazeteci olarak müracaat edince özgürlükçü şekilde değerlendirip olumlu yaklaşım sergileyeceğiz” açıklamasında bulundu.