Davutoğlu: Aktif tavır bekliyoruz

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin lideri Mesut Barzani'nin Türkiye'ye yapacağı ziyaret konusunda "Uygun bir zamanda bu ziyaret gerçekleşir. Şu anda planlanmış bir takvim yok" diyerek, terörle mücadelede bölgesel yönetimden aktif tavır beklediklerini, bu konuda Barzani'nin de terörü kınayan bir açıklaması olduğunu bildirdi.

cumhuriyet.com.tr

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Irak Ulusal Diyalog Cephesi lideri Salih El Mutlak ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Mutlak'ı Türkiye'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, 7 Martta Irak'ta yapılan genel seçimlerin ardından ortaya çıkan durumu görüştüklerini belirtti ve son günlerde Irak'ta meydana gelen şiddet olaylarında hayatını kaybedenler için Mutlak'a başsağlığı dileklerini ilettiğini bildirdi.

Son dönemde Türkiye'de meydana gelen terör olayları nedeniyle Mutlak'ın üzüntülerini kendisine aktardığını kaydeden Davutoğlu, "Bir kez daha Türkiye ve Irak olarak bu terör olaylarına karşı birlikte davranma konusunda irade beyanında bulunduk. Bundan sonra bölgedeki bütün dostlarımızla ve özellikle de Iraklı kardeşlerimizle teröre karşı birlikte mücadele etmeye kararlıyız" dedi.

Davutoğlu, Türkiye'nin her zaman, Irak'ta bütün kesimleri kuşatan ve Irak'ın istikrarına katkıda bulunacak bir parlamento ve hükümetin oluşmasına büyük önem verdiğini ifade etti.

Irakiye listesinin seçimlerde büyük bir başarı kazandığını belirten Davutoğlu, Mutlak'ın, seçim sürecinin dışında bırakılmasına karşın süreçte taraftarlarına itidal tavsiye ederek Iraktaki seçimlerin suhuletle yapılmasına katkıda bulunduğunun altını çizdi.
"Irak'ta hem Irak'ın istikrarına katkıda bulunacak hem de başta Türkiye olmak üzere komşu ülkelerle iyi ilişkiler kuracak bir hükümet ortaya çıkacak" diyen Davutoğlu, Türkiye'nin bu çerçevedeki gayretlerine devam edeceğini, görüşmeleri sürdüreceklerini belirterek, "İnşallah Iraklı kardeşlerimiz hak ettikleri barışı refahı, güvenliği kazanacaklar" diye konuştu.

Davutoğlu, şunları kaydetti:
"Türkiye Iraklı kardeşlerinin barışını güvenliğini ve istikrarını kendi barışı ve istikrarı olarak görür. Bunu yaparken de Basra ile Musul, Bağdat ile Erbil arasında bir fark gözetmez."
 

Mutlak

Irak Ulusal Diyalog Cephesi lideri Salih El Mutlak ise yaptığı konuşmada, davetlerinden dolayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu'na teşekkür ederek, Türkiye'nin kendileri için kardeş ve onurlu bir dost olduğunu kaydetti ve Türkiye'nin zor zamanlarında Irak halkının yanında yer aldığına dikkati çekti.

Iraklıların Türkiye'nin yaptığını unutmayacağını kaydeden Mutlak, Irak'ın işgali öncesinde Türkiye'de yapılan mitingleri ve işgal öncesinde topraklarını kullandırmama konusunda TBMM'de kabul edilen 1 Mart tezkeresini çok iyi hatırladıklarını söyledi.

El Mutlak, devletin nasıl yönetildiği konusunda Türkiye'nin bölgede bir "örnek teşkil ettiğini" belirterek, bu nedenle Türkiye'nin bu tecrübelerine önem verdiklerini, Irak'ta barışın sağlanması, terörle mücadele ve istikrarın sağlanması konusunda Türkiye'nin önemli rol oynaması gerektiğine inandıklarını dile getirdi.

Türkiye'nin mezhep farkı gözetmeksizin ulusal birlik noktasındaki siyasetinin "gerçek bir bakış açısı" olduğunu belirten Mutlak, bunun hem bölgenin hem de Irak'ın istikrarına hizmet edeceğini ifade etti.

Irak'taki seçimleri Irakiye listesinin kazandığını ve hükümeti kurma konusunda anayasanın bir hak verdiğini anlatan Mutlak, şunları kaydetti:
"Bütün ülkelere bir çağrıda bulunmaktayız. Bu konuda Irak'ın ve Iraklıların yanında olmaları çağrısında bulunmaktayız. Türkiye'nin Irak'ta etkin bir rol oynaması konusunda ekonomik alanda da ilişkileri geliştirmek istiyoruz ve çağrıda bulunuyoruz."

Terör eylemlerini kınadığını ve bu eylemlerin bölgeye sadece "şer getirdiğini" bildiren Mutlak, bu konuda bütün ülkelerin ortak mücadele etmesi gerektiğini söyledi.
 

Sorular

Bir gazetecinin Irak'ta hükümetin ne zaman kurulabileceği yönündeki sorusunu yanıtlayan Irak Ulusal Diyalog Cephesi lideri El Mutlak, Iraklıların tek başlarına bırakılmaları halinde durumun farklı olacağını, o durumda Iraklıların bazı gelişmeler katetmiş olacaklarını, ancak bazı ülkeler tarafından olumsuz müdahalelerin söz konusu olduğunu bildirdi.
Uluslararası toplumun toplu müdahalede bulunarak belli ülkelerin müdahalesine karsı çözüm bulması gerektiğini belirten El Mutlak, çözüm bulunması için de ilk olarak seçimlerde başarı kaydeden Irakiye listesinin hükümeti kurmakla görevlendirilmesi, önceliğin bu listeye verilmesi gerektiğini kaydetti.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, son terör saldırılarının hatırlatılarak, ABD ile istihbarat işbirliğinin sürüp sürmediğinin sorulması üzerine, herşeyden önce terörü şiddetle lanetlediklerini söyleyerek, Türkiye'nin de bütün ilgili taraflardan teröre karşı aldığı tedbirlerin yanında olmasını beklediklerini belirtti.

ABD ile teröre karşı mücadeledeki işbirliğinin sürdüğünü ifade eden Davutoğlu, bu işbirliğinin verimli bir şekilde sürmesine önem verdiklerini, geçen ay üçlü mekanizma toplantısının Türkiye'de yapıldığını hatırlattı. Davutoğlu, "Teröre karşı mücadelede atılacak adımlar konusundaki kararlılığımız sürüyor, bu konuda hiçbir tereddüte mahal yoktur" dedi.

Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin lideri Mesud Barzani'nin Türkiye'yi ne zaman ziyaret edeceğinin sorulmasına karşılık Davutoğlu, Irak'taki seçimler sonrasında hükümet kurma çalışmalarının sürdüğünü söyleyerek, her hafta Iraklı dostları misafir ettiklerini, Barzani'nin de bu seçimlerde önemli bir yer edinmiş siyasi partinin, koalisyonun en önemli liderlerinden olduğunu bildirdi.

Davutoğlu, bu çerçevede Barzani ile de istişarelerin sürdüğünü belirterek, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun Erbil'e giderek Ankara'nın mesajını ilettiğini, kendisini Türkiye'de görmek istediklerini aktardığını anımsattı. Bakan Davutoğlu, "Uygun bir zamanda bu ziyaret gerçekleşir, şu anda planlanmış bir takvim yok" diyerek, teröre karşı mücadele bağlamında da bölgesel yönetimden aktif tavır beklediklerini, bu konuda Barzani'nin de terörü kınayan bir açıklamasının olduğunu bildirdi.

Mutlak ise Irak'ta hükümet kurma çalışmaları esnasında Türkiye'den nasıl bir katkı beklendiğinin sorulması üzerine, Türkiye'nin Irak'taki bütün siyasi partileri ülkeye davet ettiğini ve istişarelerde bulunduğunu, hepsiyle iyi ilişkiler içinde bulunduğunu belirtti.
Salih Mutlak, "Türkiye'nin bu konuda siyasi bakış açılarını birleştirebilen, yakınlaştırabilen olumlu bir rol oynayabileceğini düşünüyoruz. Türkiye hiçbir zaman Irak'ın içişlerine müdahale etmemiştir. Bu nedenle de Irak'taki bütün siyasi grupların saygınlığını kazanmıştır. Biz, bu nedenle Türkiye'nin rol oynamasını istiyoruz" dedi.

Türkiye'nin uluslararası alandaki rolüne dikkat çeken Mutlak, Irak'ta hükümetin kurulması aşamasında Türkiye'nin katkılarının çok önemli olduğunu dile getirdi.

Irak'ın iç işlerine müdahale eden bazı ülkelerden söz ettiğinin hatırlatılması ve bu ülkelerin hangi ülkeler olduğunun sorulması üzerine Mutlak, "Irak'ta mezhepçiliği körükleyen ve tahrik eden bütün ülkeleri kast ediyorum" diye konuştu.