Davutoğlu, 5 maddelik GAP planını açıkladı
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Mardin'de son programında Artuklu Üniversitesi'nde GAP Eylem Planı'nı açıkladı.
cumhuriyet.com.trDavutoğlu, "Bir daha bu yaylalarda çatışmalar, terör görülmeyecek. Tarım ve hayvancılık gelişecek. KOBİ'lere finansal desteği artıracağız. 43 ilde girişim sermayesi fonu oluşturulacak. Bölge üniversitelerin gelişmesini sağlayacağız. Bölgede 51 Aile Sağlığı Merkezi, 14 toplum sağlığı merkezi kuracağız bölgedeki sağlık personel sayısını artıracağız.Bölge halkının sağlık ile ilgili bilinçlenmesini sağlayacağız.Tarımsal üretimi artırmak için tarım sanayiini geliştireceğiz. Organik tarımla uğraşan çiftçilerimizin katma değerli ürünlere mali destek uygulayacağız. 2002'de bölgede sadece 7 organize sanayi bölgesi vardı, şimdi 17 sanayi bölgesi var. Tarımsal üretimi artırmak için tarım sanayiini geliştireceğiz. Organik tarımla uğraşan çiftçilerimizin katma değerli ürünlere mali destek uygulayacağız." Dedi.
Yeni GAP Eylem Planı ile mevcut yatırımları tamamlayacaklarını dile getiren Davutoğlu, şunları söyledi:
“Yenilikçi, ekonomik ve toplumsal gelişimi hızlandırıcı, istihdam arttırıcı, üretim odaklı, insani kalkınmayı teşvik eden yeni politikalar ortaya koyacağız. Güneydoğu'da istihdam artacak, böylece büyükşehirler üzerindeki baskılar azalacak. Bölge sınır kapılarını güçlendireceğiz. Başta GAP olmak üzere, toplamda 43 il için gelişim fonuna destek vereceğiz. Karacadağ ve tek tek dağlarda jeotermal içerikleri tespit edecek ve buraları termal turizmle geliştireceğiz. Bölgeyi turizm merkezi haline getirmek amacıyla çalışmaları sürdüreceğiz. Bölge üniversitelerinde öğrenci artışını sağlamak için Erasmus ve diğer eğitim programlarını aktif olarak uygulayacağız. Sağlık alanında, devlet hastanelerinde toplam 8 bin yatak kapasiteli hastaneler yapacağız. Sağlık personeliyle bölgedeki vatandaşların bilinçlenmesini sağlayacağız. Şehirlerde yaşam kalitesi alanında, yaşam mekanlarda kolay spor yapılacak ve çeşitli aktivitelerin yapılacağı projeleri gerçekleştireceğiz. Ulaştırma alanında, Türkiye'nin üçüncü büyük asma köprüsü, Van-Şırnak karayoluna başlayacağız."
Başbakan Davutoğlu, GAP'ın temel hedeflerini de şöyle açıkladı:
- Güneydoğu Anadolu Bölgesinin sahip olduğu kaynakları değerlendirerek yöre halkının gelir düzeyinin ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi
- Bölge ile diğer bölgeler arasındaki gelişmişlik farkının giderilmesi
-Kırsal alandaki verimliliğin ve istihdam olanaklarının artırılarak ulusal düzeyde ekonomik gelişme ve sosyal istikrar hedeflerine katkıda bulunulması
-Bu hedeflere ulaşma yolunda Güneydoğu Anadolu Bölgesine 2003-2014 döneminde, 32,3 milyar TL'si 2008-2014 döneminde olmak üzere toplam 41,2 milyar TL yatırım ödeneği ayrılmıştır.
-Böylelikle GAP Bölgesi yatırımlarının toplam kamu yatırımları içerisindeki payı 1990'lı yıllarda ortalama yüzde 7 ve 2002'de yüzde 5'lere kadar düşmüş iken, bu oran 2009 yılında yüzde 14,4'e yükselmiştir. Ortalama oran ise 2002-2014 döneminde yüzde 10,5, 2008-2014 arasında ise yüzde 12,3'tür.
-2008-2012 döneminde uygulanan birinci GAP Eylem Planı ile başta sulama olmak üzere temel altyapı yatırımları hızlandırılarak ekonomik ve sosyal gelişmenin gerçekleştirilmesi hedeflenmiştir.
-Eylem Planı ile makro, ekonomik ve sosyal göstergelerde ciddi iyileşmeler sağlanmıştır.
-İhracat 2002 yılına göre 13,5 kat artmıştır.
-2008-2013 döneminde istihdam edilen kişi sayısı 488 bin kişi artmıştır.
-Bebek ölüm hızı 2009 yılında binde 18,1 iken 2012 yılında binde 10,6'ya düşmüştür.
-Anne ölüm hızı 2006 yılında yüz bin canlı doğumda 38,9 iken 2012 yılında 14,6 olmuştur.
-Bölgede sulamaya açılan alan 2002 yılında 198.854 hektar iken 2014 yılı sonunda 424.710 hektara ulaşmıştır.
-Birinci Eylem Planı'nda yer alan sulama ana kanal inşaatlarının yüzde 92'si bitirilmiştir.
-Dünyada bir seferde yapılan en büyük toplulaştırma projesi gerçekleştirilmiştir. Eylem planı döneminde toplam 2,4 milyon ha toplulaştırma yapılmıştır.
-2014 yılında havayolu ulaşımında hem sefer sayısı hem de yolcu sayısı 2004 yılına göre 5 kat artmıştır.
-Bu ilk eylem planının sonunda klâsik anlamda GAP tamamlanmaktadır. “Yeni GAPöa geçilmektedir. Yeni öncelikler tanımlanmakta, altyapının tamamlaması gözetilerek, beşeri, sosyal, kurumsal gelişme öncelenmektedir.
-Bu bölgeye verilen önem hiç azalmayacak, tamamlanan projelerin yerini bölgenin kalkınma ivmesini sürdürecek yeni ve modern projeler alacaktır. GAP Bölgesi'nde kalkınma sürekli devam edecektir.
-GAP milli bir projedir. Tüm halkın temiz, ucuz ve güvenli gıda talebi karşılanacak, enerjide dışa bağımlılık azaltılacak, istihdam artırılacaktır.
-Vatandaşların iş ve yaşam koşullarının iyileşmesiyle göç azalacak, böylece büyük şehirler üzerindeki baskı hafifleyecektir. Daha da önemlisi, huzura ve bütünleşmeye katkı sağlanacaktır.
-İlk GAP Eylem Planında 4 temel eksen tanımlanmıştır:
-Ekonomik Kalkınmanın Gerçekleştirilmesi
-Sosyal Gelişmenin Sağlanması
-Altyapının Geliştirilmesi
-Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi
ARTIK TEŞVİK ÇÖZÜM SÜRECİ
GAP eylem planının 4 temel başlığının detaylarını da anlatan Davutoğlu, daha sonra soru cevap bölümününde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Davutoğlu, bölge için getirdikleri teşvikle birlikte bölgenin yatırım çektiğini ancak daha fazla yatırım çekmesi gerektiğine inandığını belirterek, “Biz daha fazla yatırım gelmesini istiyoruz. Güvenlik ortamıyla ilgili her türlü sorun gelen yatırımı etkiliyor. Buna rağmen teşviki artıracağız. En büyük teşvik çözüm sürecinin kendisidir. Burası arkadan gelen değil, Türkiyeyi sürükleyen lokomatif bir bölge haline getireceğiz" dedi.
Dolardaki dalgalanmayla ilgili bir soru üzerine Davutoğlu, "Bütün dünyada ciddi bir dalgalanma var. Doların sadece Türk lirası değil, bütün para birimleri karşısında değer kazan durumu var. Küresel ekonomiyi etkileyen bir durumla karşı karşıyayız. ABD'deydim. Halen Türkiye bütün yatırımcılar için cazip bir durumda olduğu söylendi. Bu dalgalanmanın kalıcı boyutlarını tutmaya çalışıyoruz. Merkez bankası başkanımız Bazel'de yapılacak olan ve dünyada merkez bankası başkanlarının katıldığı toplantı için yurt dışına çıktı. Dönüşünde tekrar görüşüp durumu değerlendireceğiz" dedi.