Davanın kilidi soruşturmada
Aralarında özel yetkili polis, savcı ve hakimlerin de bulunduğu onlarca kamu görevlisi hakkında Aziz Yıldırım tarafından yapılan suç duyurusu ve ardından Başsavcılık, Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu’nun üstlendiği ‘kumpas’ soruşturması, bugün yeniden yargılanma sürecine girecek “Şike davası”nın en önemli delili olarak ön plana çıkıyor.
Arif Kızılyalın / CumhuriyetTemmuz sürecinde hüküm giyen Aziz Yıldırım ve diğer sanıkların avukatları, bugünkü ilk duruşmanın açılışında mahkeme heyetine, “Süren bir soruşturma var, davanın selameti açısından o
soruşturmanın sonlanmasını ve kumpas iddialarının ortaya çıkmasından sonra yargı sürecinin
işlemesini istiyoruz” diyecekler. Büyük olasılıkla da mahkeme Başkanı Metin Tamirci, davayı ileri bir tarihe erteleyip soruşturmanın tamamlanmasını bekleyecek.
Hukuksuzluk iddiası
Anımsanacağı gibi Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım’ın, avukatları İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına başvurmuşlardı. Bu gelişmenin ardından savcılık makamı Aziz Yıldırım ve kulübe yönelik kumpas yapılıp yapılmadığı, ‘Şike soruşturması’nda görev alan polislerle diğer kamu görevlilerinin ‘Hukuka aykırı işlem yapıp yapmadığı’ ve ‘Görevini kötüye kullanıp kullanmadığı’ gibi iddiaların araştırılmasını istedi. Yıldırım’ın dilekçesinde, illegal bir yapılanmadan söz edilmiş ve “İllegal yapı, 17 ve 25 Aralık kalkışması öncesinde, 7 Şubat’ta MİT’e, 3 Temmuz da ise Fenerbahçe Spor Kulübü’ne karşı benzer kumpas eylemleri içinde bulunmuştur” denilmişti. Yine özel hayata ilişkin usulsüz dinlemeler de Yıldırım’ın soruşturulmasını istediği diğer konular.
Tapeler geçersiz mi?
Çağlayan Adliyesi’nde bugün saat 13.30’da görülmeye başlanacak yeniden yargılama sürecinde, iddia makamının en önemli delili olarak gösterilen telefon kayıtlarının da CMK 135. madde gereğince düşebileceği belirtildi. Aziz Yıldırım ve diğer sanıkların avukatları, usule aykırı olarak yapılan telefon kayıtlarının, yeniden yargılama sürecinde dikkate alınmaması gerektiğini savunurlarken, “CMK’dE iletişimin takibi olarak bilinen 135. madde der ki, başka delil toplama yolları kalmadıysa dinleme yapılabilir. Ancak bu dosyada direkt olarak dinleme yapıldığı ve dinlemelerden yola çıkıldığı görülüyor. Bu da yasaya aykırı” yorumunda bulundular.