"Daum mu yeni, neyin yenisi Daum?"

Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği (TÜFAD) Başkanı İsmail Dilber, sözleşmesi bitmeden gönderilen teknik direktörlere ödenen tazminatların normal olduğunu belirterek, ''Sözleşmesi bitmeden gönderiyorsan sözleşmeye yazdığın tazminatı da ödersin'' dedi.

cumhuriyet.com.tr

Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği (TÜFAD) Başkanı İsmail Dilber, yaptığı açıklamada, Beşiktaş'ın Del Bosque'yi gönderdikten sonra tazminatı ödememek için uzun süre uğraştığını, ancak fazlasıyla ödemek zorunda kaldığını, Fenerbahçe'nin de Aragones'e, sözleşmesi tamamlanmadan gönderildiği için tazminat ödeyeceğini kaydeden TÜFAD Başkanı Dilber, ''Chelsea gönderince ödüyorsa, Barcelona ödüyorsa Beşiktaş da ödeyecek, Fenerbahçe de ödeyecek. Dünyanın her yerinde bu böyle'' diye konuştu.

Türkiye'de geçen sezon 1 tane yabancı teknik direktörün görev yaptığını, ancak bu sayının önümüzdeki sezon 6 olacak gibi göründüğünü kaydeden Dilber, şöyle devam etti:
''Türkiye'de son 10-15 yıldır aynı teknik direktörler değişik takımlarda görev aldı. Türk kulüpler de artık bu isimleri ilk planda düşünmüyor, fakat yeni, alttan gelen teknik direktörlere de güvenmiyorlar. Barcelona'ya özeniyoruz, ama Barcelona'nın yaptığı gibi gençlere, yeni isimlere takımları emanet etmiyoruz. 'Hep aynı isimler, başka teknik direktör yok mu' deniyor. Daum mu yeni, neyin yenisi Daum? Gençlerbirliği'nin anlaştığı, Ankaraspor'un anlaştığı Almanlar mı yeni? Bu isimler de geldikleri ülkede çalışmıyorlar mıydı?''

 

"Sağlam sözleşme yapın diyoruz"

Yerli teknik direktörlere ''sağlam sözleşme yapın'' telkininde bulunduklarını, ancak sözleşme yükümlülükleri konusunda sorun çıktığında da aracı olduklarını söyleyen TÜFAD Başkanı İsmail Dilber, şunları söyledi:
''Arkadaşlara sözleşmelerinizi 'sağlam' yapın diyoruz, ancak sözleşme fesihlerinde sıkıntılar çıkabiliyor. Bu durumda da biz olsun, Federasyondan yetkililer olsun, hatırı sayılır kimseler olsun aracı oluyoruz. Teknik direktörleri sözleşmelerinden doğan haklarını almamaları konusunda aslında yanıltmış oluyoruz, ama ne yapacaksın burası Türkiye...

Aslında yerliler de yabancı teknik direktörler gibi paralarını almalılar. Ayrıca ikili ilişkiler nedeniyle sözleşmelere de her şey yazılmıyor. Bu da teknik direktörler için handikap oluşturuyor.''

 

"Aybaba olayında Trabzonspor Yönetiminin zaafı var"

Teknik direktör Samet Aybaba ile anlaşan Trabzonspor yönetiminin gelen tepkiler nedeniyle vazgeçmelerini ''yönetici zaafı'' olarak yorumlayan İsmail Dilber, sözlerini şöyle tamamladı:
''Tepkiler her yerde olabilir. Bunları öngörerek gerekli önlemleri almalıydı Trabzonspor yönetimi. Yönetici sezerek neyle karşılaşacağını iyi hesaplayarak hareket etmeli. Kolay iş mi yöneticilik? Trabzonspor yönetimi tepkiyi kaldıramayacağını anladı ve vazgeçti. Aybaba'ya haksızlık yapıldı. Gençlerbirliği'ndeki performansından çok bu olay zarar verdi bence Samet Aybaba'ya.

öte yandan, yabancı teknik direktörler eşlerine soruyor, tesisleri geziyor ve uygun bulmaz ise anlaşma yapmıyor. Yerli teknik direktörlerimiz de böyle yapmalı. Sözleşme yapacağı kulübün yapısı, oyuncu ve taraftar profilini dikkate alarak, tercihler yapmalı.
Trabzon'da bence Samet Aybaba tartışılmadı. Bir kıvılcım sebep olabiliyor böyle durumlara. Belki yerel basının, belki de bir yöneticinin çaktığı kıvılcım sonucu olay kartopu gibi büyümüştür.''