"Darwin" dünya basınında ses getirmeye devam ediyor
TÜBİTAK'ta yaşanan "Darwin" krizi dünyaya şıçradı. The Observer gazetesi, olaya ilişkin olarak "Türkiye'deki birbiriyle mücadele eden siyasi gruplar, akademik özgürlüğü konusunda yeni bir kavgaya girdi" derken Avrupalı yetkililerinin, ifade özgürlüğüne yönelik kısıtlamaların sürmesinin Türkiye'nin AB üyeliği sürecine zarar verebileceği yönünde açıklamaları olduğuna yer verdi.
cumhuriyet.com.trTÜBİTAK tarafından yayınlanan Bilim ve Teknik dergisinden Darwin dosyasının çıkarılmasının yurtdışındaki yankıları sürüyor. The Observer gazetesi, "Türkiye'deki birbiriyle mücadele eden siyasi gruplar, akademik özgürlüğü konusunda yeni bir kavgaya girdi" derken olayın "sansür" suçlamalarına neden olduğunu belirtti.
İngiltere'de Pazar günlerinde yayınlanan The Observer gazetesi, Türkiye muhabiri Robert Tait imzalı haberinde Darwin olayını değerlendirirken "Türkiye'deki birbiriyle mücadele eden siyasi gruplar, akademik özgürlüğüne ilişkin yeni bir kavgaya girdi" diye yazdı.
Bilim ve Teknik, 16 sayfalık dosyayı, dergiyi yayınlayan bir devlet kurumu olan TÜBİTAK'ın talimatı üzerine çıkarttığını belirten gazete, derginin editörü Çiğdem Atakuman'ın da "yetkilerini aştığı gerekçesiyle işten atıldığı"na dikkat çekti. The Observer şöyle devam etti:
"AB yetkilileri uyardı"
"Olay, kökleri İslam'da olan Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetini akademik kurumlara dini fikirlerini empoze etmekle suçlayan akademisyenler ve politikacıların sansür iddialarına neden oldu. Aynı zamanda Avrupa yetkililerinin, ifade özgürlüğüne yönelik kısıtlamaların sürmesinin Türkiye'nin AB üyeliği sürecine zarar verebileceği yönünde yeniden uyarıda bulunmalarına yol açtı.
Hükümet de, makalenin geri çekilmesinde herhangi bir rol oynadığı savını reddetti ve evrim teorisine, iyi bilinen muhalefetini bir kenara bırakarak kınayanlara katıldı."