'Dar alanlarda daralanlara hayatı değiştirme kılavuzu'

Belgesel Sinemacılar Birliği (BSB) tarafından organize edilen ve bu yıl 14'üncü yaşını kutlayan ''Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali'' 29 Eylül'de başlayacak.

cumhuriyet.com.tr

Belgesel Sinemacılar Birliği, bu yılki festivale katılacak filmleri belirlemek amacıyla yabancı ve Türk yönetmenlere davet göndermeye başladı.

Festival, 29 Eylül-3 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Teması ''Dar alanlar/Daralanlar'' olarak belirlenen festival için bu yıl katılımcılara yapılan çağrı metninde şu ifadeler kullanıldı:

''Festival, 1997 yılından bu yana Türkiye'den ve dünyadan yüzlerce belgesel filme ev sahipliği yaptı. Çok sayıda belgeselciyi ve belgesel kuramcısını seyirciyle buluşturdu. Sinema sanatının evrenselliğini önde tutarak, belgesel sinema aracılığıyla farklı toplumların birbirlerini tanımalarının ve anlamalarının da önünü açarak, sıcak bir ortam oluşturdu. Şimdi, '14'üncü 1001'de, tüm belgeselciler olarak, gerçeklerimizi ve hayallerimizi bir kez daha paylaşmaya hazırlanıyoruz.''

1001 Belgesel Film Festivali'ne katılacak filmlerin seçimleri, ''güçlü ve evrensel bir sinema dili kullanmış olmaları kadar, insanlığı yücelten değerleri, farklı kültürlerin birbirleri yerine geçirilmeden bir aradalıklarını savunmaları, insanlığın gelecek tasarımına katkı sağlamaları, farklı ve derin bakış açıları sunuyor olmaları gibi temel ölçütler çerçevesinde'' yapılıyor.

Festivalde, ana gösterim programı yine renklerle belirlenmiş bölümler altında düzenleniyor ve gerçeğin 7 rengini oluşturacak filmler bekleniyor.

Festivalin bölümleri, ''Siyah Bölüm/İnsanın İnsana Ettikleri: Haklar, haksızlıklar, savaşanlar, savaşılanlar, ezilenler, ezenler'', ''Kırmızı Bölüm: İş ve emek, işçi ve emekçi öyküleri'', ''Turuncu Bölüm: Modern zaman öyküleri'', ''Sarı Bölüm: Göç öyküleri'', ''Mavi Bölüm: Olağanüstü insanların sıradan, sıradan insanların olağanüstü öyküleri'', ''Mor Bölüm: Sanat ve kültür'', ''Yeşil Bölüm: Sürdürülebilir bir dünya için uğraşan filmler'' başlıklarından oluşuyor.

Festivalde bu yıl, iki ayrı tematik bölüm de bulunuyor. Festivalin 2011 teması olan ''Dar Alanlar/Daralanlar''ın yanı sıra bundan sonra geliştirilerek sürdürülmesi arzulanan ''Çocuklar için Belgeseller'' bölümü de yer alıyor.


'Dar alanlarda daralanlara hayatı değiştirme kılavuzu'

Belgesel Sinemacılar Birliği (BSB), festivalde bu yıl tema olarak belirlenen ''Dar Alanlar/Daralanlar'' bölümü ile ilgili olarak şu değerlendirmeyi yaptı:

''Belgesel sinema, özü gereği, sıradan görme ve algılama zaafımızı sonuna kadar sömüren, günümüzün medyasının görmezden geldiği 'Dar Alanlar'ın peşindedir. Kapıların ardına, taşların altına, dağların ötesine, arka bahçelere, dipsiz kuyulara, köşelere, ötelere, berilere burnunu sokar.

Öte yandan, son zamanlarda toplumsal yaşamın pek çok alanı da kurallardan yasaklara uzanan değişik yöntemlerle 'daraltılıyor''. Yönetme gücünü elinde tutanlar, bu gücü, hayatın her alanının sınırsız denetimi anlamında kullanıyor. Teknoloji ile gelişen bilgi ağları, kirlilik ve korku bombardımanı altında sığlaşıyor; sosyalleşme ile bireyselleşme birbirine karışıyor. Giderek keyfileşen, giderek kitleleri daha da sessizleştiren bir 'daraltma' bu. Alanlar daralıyor, alanlardakiler daraltılıyor...

Belgesel sinemanın, 'dar alanlarda, daralanlara hayatı değiştirme kılavuzu' olduğuna inanıyor, 1001 Belgesel Film Festivali'nin, 14. yılında, tüm dünyadan yöneten-yönetilen, çoğunluk-azınlık, erkek-kadın, yetişkin-çocuk, inanan-inanmayan, kalan-göçen, sermayedar-emekçi ilişkilerinde daralan alanların ve daralanların gerçek öykülerini bir araya topluyoruz.''

Festival kapsamında bu yıl açılan yeni bölüm olan ''Çocuklar İçin Belgeseller'' bölümüyle ise 07-15 yaş çocuklara yönelik, ''konusu çocuk olan değil, çocukça konuşan, çocukların izlemesi için yapılmış" her konuda belgesel yer alacak.

Bu bölümün gelecek yıllarda da sürdürülmesi, konferans ve atölyelerle geliştirilmesi planlanıyor.

 

Belgesel Sinemacılar Birliği

Belgesel Sinemacılar Birliği (BSB), 1997 yılının Mart ayında yapılan Ulusal Konferans ile örgütlenme sürecine girdi.

Sivil bir platform olarak yola çıkan ve faaliyet gösteren BSB, yeni sorumluluklarla birlikte artık Kültür Bakanlığı tarafından onaylanmış ''Meslek Birliği'' statüsünde varlığını sürdürüyor.

İstanbul, Ankara, Eskişehir, İzmir ağırlıklı olmak üzere tüm Türkiye'deki Belgesel Sinemacılara ulaşan BSB'nin, 1200 filmlik bir arşivi bulunuyor. BSB, ''aktif katılım ve aktif üyelik'' temelinde, üniversite öğretim üyeleri, TRT ve özel televizyonların belgeselcileri, şirket sahibi olarak belgesel çalışmalar gerçekleştirenler, piyasada serbest olarak çalışanlar ve ilgili fakültelerin öğrencilerinden oluşan geniş bir üye yelpazesi ile etkinliklerine devam ediyor.