Danıştay'dan YÖK kararı
Danıştay 8. Dairesi, YÖK'ün 17 Mart 2010 tarihinde aldığı yeni katsayı kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemini reddetti.
cumhuriyet.com.trAnadolu öğretmen lisesi son sınıf öğrencisi olan davacı tarafından, Yüksek Öğretim Genel Kurulunun 17 Mart 2010 gün ve 270 sayılı kararının 1. ve 2. maddelerinin; iptali ile yürütmenin durdurulması istemi ve "kazanılmış hakkının korunarak 2010 yılında yapılacak sınavın 2009 yılında uygulanmış olan usul ve esaslar ile katsayılar doğrultusunda uygulanmasına" karar verilmesi istemiyle Danıştay'da dava açılmıştı.
Danıştay 8. Dairesi, yürütmenin durdurulması istemini oy birliğiyle reddetti.
Dairenin kararında, "Bir mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretim mezunlarının aynı alanda bir yükseköğretime yerleştirilmesinde ek katsayı uygulaması 2547 sayılı yasanın 45. maddesinde yer alan kuraldan kaynaklanmakta olup, açıklanan sınav sistemi değişikliği nedeniyle yeni bir katsayının belirlenmesinde hukuka aykırı bir yön bulunmamıştır. Böylece, bir mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretim mezunlarının aynı alanda bir yükseköğretime yerleştirilmesinde ek katsayı uygulaması 2547 sayılı Yasanın 45. maddesinde yer alan kuraldan kaynaklanmakta olup, açıklanan sınav sistemi değişikliği nedeniyle yeni bir katsayının belirlenmesinde hukuka aykırı bir yön bulunmamıştır. Bir başka anlatımla, düzenleyici işlemlerin,yargı kararlarında da belirlendiği üzere maddi olay ve hukuk düzenindeki değişikliğe bağlı olarak değiştirilmesinin mümkün olduğu ve bu nedenle kazanılmış hakka dönüşme olanağı bulunmadığı açıktır" denildi.
Dairenin kararında, YÖK'ün dava konusu 1'inci maddesinde, yeni katsayının 0.15 ve 0.12 olarak belirlendiği, 2'nci maddesinde, "adaylardan öğretmen lisesi ve meslek lisesi mezunu olanların, sınavsız kayıt hakkı olanlar dışında kendi alanındaki programları tercih etmeleri halinde ilgili AOBP'nin 0.06 ile çarpımı sonucunda bulunan puan 1'inci maddeye göre hesaplanan toplam puana ayrıca eklenir" şeklinde kural getirildiği kaydedildi.
8. Daire'nin daha önce verdiği ve İdari Dava Daireleri Kurulunca verilen kararların gereğinin yerine getirilmesi amacıyla alındığı belirlendiği ifade edilen dava konusu karda, kararın yasal dayanağının irdelenmesi gerektiği belirtildi.
Kararda, aktarılan bu yargısal ve yasal süreçle, "katsayı farkının olması gerektiği ve eşitlenemeyeceği ancak katsayı oranları belirlenirken idarenin bu konudaki takdir yetkisini maddi olay ve hukuk düzenindeki değişikliğe bağlı olarak kullanabileceği"nin vurgulandığı kaydedildi.
Ayrıca, kararda YÖK'ün yeni getirdiği sınav sistemine karşı açılmış bir dava ve bu yeni sisteme yönelik olarak verilmiş bir yargı kararı bulunmadığında altı çizildi.
Kararda, davalı idarenin daha önce açılan davalarda savunmalarını, yeni sınav sisteminin niteliğinin katsayı farklılaşmasını ortadan kaldırdığı iddiasına dayandırmakta iken bu davada verdiği savunma ve eklerinde sınav sistemi ile yargı kararı gereği oluşturduğu katsayıların bağlantısını, katsayı oranlarının yeni sınav sistemi içindeki işlerliğini, önceki sınav sistemi ile yeni sistem arasındaki farkları da ortaya koyarak bilimsel ve ayrıntılı olarak hazırladığı raporlarla açıklamakta olduğu görüldüğü de ifade edildi.
Davalı idarenin yeni sınav sistemini getiren kararları ile bu savunması ekinde sunduğu raporların da incelendiği ifade edilen kararda şöyle denildi: "Daha önce iki oturumda tek aşamalı yapılan sınavın iki aşamalıya dönüştürüldüğü, birinci aşamanın ortak ve tek bir sınavdan oluşan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), ikinci aşamanın Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) olarak adlandırılan beş sınavdan oluştuğu, sınavların ağırlıklı puanlarının herbirinin kendi içinde en büyüğü 500, en küçük 100 olan puanlara dönüştürülerek, ağırlıklı ortaöğretim başarı puanlarının da 50-100 olan puan aralığının 100-500 olarak değiştirilmiş olduğu anlaşılmaktadır.
Yine bu belgelerin incelenmesinden, çoklu sınav ve çoklu soruyu esas alan bir ölçme yöntemi belirlendiği, önceki sistemde yüzde 38 olan alan bilgisinin yüzde 60'a çıkarıldığı, puan türleri içindeki soruların yüzdelik olarak ağırlığının farklılaştırıldığı görülmektedir."
"Kazanılmış hakka dönüşme olanağı bulunmadığı açıktır"
"Sınav sisteminin aktarılan bu niteliği ile sınavın birinci ve ikinci aşamasında bir çok puan türünün bulunması ve bu puan türlerinin her birinde soru sayısının ve soru ağırlığının farklı olduğu göz önüne alındığında, getirilen yeni sınav sisteminde farklı puan türleri yöntemi ile alan yönlendirilmesinde katsayı dışında başka araçların da kullanılmaya çalışıldığının anlaşılmakta" olduğunun belirtildiği daire kararı şöyle: "Bu durumda, alan/bölüm yönlendirmesi amacına hizmet ettiği anlaşılan farklı sınav ve puan türlerinin bulunduğu yeni sınav sisteminin farklı katsayı ile desteklenmesi sonucunda oluşturulan dava konusu yeni düzenlemenin 1'inci maddesi ile getirilen katsayı oranlarının Milli Eğitim Temel Yasası'nın alanlara yönlendirmeye ilişkin amacına ve bu konudaki yargı kararlarına aykırı olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Dava konusu düzenlemenin 2. maddesinin de bu açıklamaların ışığı altında değerlendirilmesi gerekmektedir.
Sınav sisteminde yapılan köklü değişiklik ile özellikle yeni sistemde standart puan aralıklarının değişmiş olması daha önce uygulanan katsayı oranlarının uygulanma kabiliyetini ortadan kaldırmış bulunmaktadır.
Böylece, bir mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretim mezunlarının aynı alanda bir yükseköğretime yerleştirilmesinde ek katsayı uygulaması 2547 sayılı Yasanın 45. maddesinde yer alan kuraldan kaynaklanmakta olup, açıklanan sınav sistemi değişikliği nedeniyle yeni bir katsayının belirlenmesinde hukuka aykırı bir yön bulunmamıştır. Bir başka anlatımla, düzenleyici işlemlerin,yargı kararlarında da belirlendiği üzere maddi olay ve hukuk düzenindeki değişikliğe bağlı olarak değiştirilmesinin mümkün olduğu ve bu nedenle kazanılmış hakka dönüşme olanağı bulunmadığı açıktır."
YÖK Başkanı Özcan: Danıştay'a çok teşekkür ediyorum
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Danıştay 8. Dairesi'nin, YÖK'ün 17 Mart 2010'da aldığı yeni katsayı kararının yürütmesinin durdurulması istemini reddetmesiyle ilgili ''Danıştay'a çok teşekkür ediyorum'' dedi.
Van'da bulunan YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcan, bir akraba ziyareti çıkısında, basın mensuplarının Danıştay 8. Dairesinin kararı ile ilgili sorularını yanıtladı.
Özcan, bir gazetecinin, ''Danıştay 8. Dairesi, YÖK'ün kararını iptal etti. Ne diyeceksiniz?'' sorusu üzerine, ''YÖK'ün kararını iptal etmedi. Yapılan itirazı reddetti. Yani yaptığımız düzenlemeyi kabul etti. Çok çok mutluyum. Diyecek başka bir şey yok'' diye konuştu.
Prof. Dr. Özcan, bunun 1,5 milyon öğrencinin geleceği ile ilgili bir karar olduğunu vurgulayarak, ''Danıştay'a çok çok teşekkür ediyorum. Gerçekten tam bu sınav zamanında morallerini zaman zaman bozduğumuz öğrencilerimiz için büyük bir destek oldu. Gerçekten müteşekkiriz kendilerine. Sağ olsunlar'' diye konuştu.