Danıştay'dan altına bir fren daha

Su kaynakları üzerine kurulu Efemçukuru altın madeninin işletme kapasitesinin artırım isteği bir kez daha Danıştay’dan döndü. Bölgede yeniden keşif yapılacak. Çevreciler davaya tüm İzmirlilerin sahip çıkmasını istedi.

Hakan Dirik

İzmir’in su kaynakları üzerine oturan Efemçukuru altın madeni işletmesinin kapasite artırım isteği Danıştay’dan döndü. Bu kararla İzmir’in yaşamsal bir sorundan kurtulmasının yolunun açıldığını belirten çevreciler, “İzmir’e sahip çıkmak, su havzalarını korumaktır. Geri dönüşü olmayacak zararların önlenmesi için Efemçukuru altın madeni derhal kapatılmalıdır” dedi.


“İzmir’in damı” olarak kabul edilen bölgede açılan madenin yarattığı tehlikeler, birçok kez mahkemeler tarafından belgelendi. Ancak bu kararlar, “bir şekilde” aşıldı. 2011 yılından bu yana işletilen maden açıldığında 10 yıllık süre içinde 250 metre derinliğe kadar inerek 2.5 milyon ton cevher işlenmesi planlanıyordu. Ancak TÜPRAG, işletme süresini  17 yıla çıkaran, 500 metre derinliğe kadar inen, toplam 8.5 ton cevher işletmeyi öngören yeni bir proje hazırladı. Kapasite artırımına ilişkin bu projeyle  “2.2 milyon ton kuru atık 7.6 milyon tona çıkacak ve 14.57 hektar alana depolanacak. 600 bin ton olan pasa 3.2 milyon tona çıkacak ve 13.76 hektar alana depolanacak.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 31 Aralık 2012 tarihinde kapasite artırım projesine ÇED olumlu kararı verdi. Buna karşı Efemçukuru’ndaki çevre direnişinin “yalnız efesi” Ahmet Karaçam, EGEÇEP, İzmir Tabip Odası, Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ve avukat Arif Ali Cangı tarafından dava açıldı. Mahkeme ÇED’i iptal etti. Karar Danıştay tarafından bozuldu. Davaya yeniden bakan İzmir 1. İdare Mahkemesi, bilirkişi keşfindeki yasal eksikliklere rağmen itirazı reddetti. Son olarak temyiz incelemesi yapan Danıştay 14. Dairesi, davacılar lehine karar aldı. Şimdi yeniden bölgede keşif yapılarak yeni bilirkişi raporu oluşturulacak ve mahkeme karar verecek.