Danıştay davası Ergenekon'la birleştirildi

Danıştay üyelerine saldırı davasının üçüncü duruşması saat 10.50'de Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı. Danıştay saldırısı ve Cumhuriyet gazetesine yapılan saldırı davası Ergenekon davasına dahil edildi. Duruşmada Alparslan Aslan'ın bağırması üzerine salon dışına çıkarıldığı öğrenildi.

cumhuriyet.com.tr

Yargıtay'ın Ergenekon davasıyla birleştirme kararı aldığı Danıştay üyelerine saldırı davası bugün başladı. Duruşmaya, tutuklu sanıklar Alparslan Arslan, Erhan Timuroğlu, Süleyman Esen, Osman Yıldırım, İsmail Sağır ve Tekin İrşi ile sanık avukatları ve müdahil avukatları katıldı. Bazı Danıştay üyeleri de duruşmayı izliyor.

Danıştay saldırısının üçüncü davasında arbede yaşandı. Alparslan Aslan, bağırması üzerine duruşmada taşkınlık yapabileceği endişesiyle mahkeme heyeti başkanı tarafından salon dışına çıkarıldı. Duruşmada, sanıklar ve avukatları, davanın, ''Ergenekon'' davasıyla birleştirilmesi konusundaki görüşlerini bildirdi.

Mahkeme Başkanı Hasan Şatır, karar için duruşmaya ara verildiğini söyledi. Duruşmaya ara verilmesinin ardından izleyiciler salondan çıkarıldı. Bu arada, sanık Osman Yıldırım'ın diğer sanıklara sözlü ve fiziksel saldırıda bulunması üzerine arbede yaşandı.

Sanıklar, jandarmanın müdahalesiyle salon dışına çıkarıldı.

 

Dava, Ergenekon davasıyla birleştirildi

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Danıştay 2. Dairesi üyelerine ve Cumhuriyet gazetesine yönelik saldırılarla ilgili davanın, ''Ergenekon'' davası ile birleştirilmesine ve dava dosyasının İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine karar verdi. Mahkeme Başkanı Hasan Şatır, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 2008/209 esas sayılı ''Ergenekon'' davası ile Danıştay 2. Dairesi üyelerine ve Cumhuriyet gazetesine yönelik saldırılarla ilgili davanın birleştirilmesi talebine, muvafakat verildiğine dair müzekkereye cevap verildiğini kaydetti.

Cumhuriyet Savcısı Kubilay Taştan, mahkemede görülen dava ile ''Ergenekon'' davası arasında fiili ve hukuki bağlantı bulunması nedeniyle her iki davanın dosyalarının birleştirilmesine karar verilmesini talep etti. Savcı Taştan, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamının kararlaştırılmasını istedi.

Müdahil Mustafa Yücel Özbilgin mirasçılarının avukatı Hüseyin Avni Karabeyoğlu, dava ile ''Ergenekon'' davası arasında bağlantı var ise ilgili sanıkların birleştirilerek yargılamanın yapılmasını talep etti. Eğer her iki dava arasında bir bağlantı yok ise birleştirmenin İstanbul'da yapılmasına karşı olduklarını belirten Karabeyoğlu, ''Ayrıca suç yeri itibarıyla bir birleştirme olacaksa yargılama yerinin Ankara Mahkemeleri olduğundan, yargılamaların burada birleştirilerek yapılmasını talep ediyoruz'' dedi.

Müdahil Danıştay Başkanlığı'nın avukatı Canan Sibel Özkan ise birleştirme hususunu mahkemenin takdirine bıraktıklarını kaydetti. Sanık Tekin İrşi'nin avukatı Atılgan Göymen, her iki davanın dosyalarının, Ankara'da birleştirilmesi talebinde bulundu.

Sanık Alparslan Arslan'ın avukatı Muzaffer Anıl Uçar ile sanık İsmail Sağır'ın avukatı Alparslan Çay ise birleştirme talebinin reddine karar verilmesini istedi. Sanık Osman Yıldırım'ın avukatı Ayşen Akçay da birleştirme konusunda takdiri mahkemeye bıraktıklarını söyledi.

Sanık Süleyman Esen'in avukatı Mehmet Ener ise her iki davanın İstanbul'da birleştirilmesini talep etti.

 

"Savcılar Öz ve Pekgüzel'i selamlıyorum"

Sanık Tekin İrşi, tahliye talebinde bulunurken, sanık İsmail Sağır da ''Söyleyecek bir şeyim yok'' diye konuştu. Sanık Erhan Timuroğlu, ''Ergenekon'' davasında yargılanan sanıklar ile herhangi bir ilgisinin bulunmadığını ileri sürerek, ''Ben kimseye uşaklık ve askerlik yapmadım. Hiç kimsenin amacı doğrultusunda çalışmadım'' dedi. Sanık Süleyman Esen de ''Ergenekon'' davasının sanıkları ve olaylarla bir ilgisinin olmadığını iddia etti. Esen, tahliyesini talep etti.

Sanık Osman Yıldırım ise konuşmasına, ''Sayın savcılar Zekeriya Öz ve Mehmet Ali Pekgüzel'i ve Atatürk Cumhuriyeti'ne saygılı tüm savcıları selamlıyorum'' diye başladı.
Davanın karar duruşmasında ''Atatürk'e hakaret etmediğini'' savunarak Yıldırım, ''Aydın Doğan'ı kastettim. Ben bu devleti, Cumhuriyeti, vatanı savunuyorum. Ergenekon Cumhuriyeti, Atatürk Cumhuriyeti'ne karşı haçlı seferi düzenliyor'' şeklinde sözler sarf etti.

 

Davaların birleştirilmesi kararı

Duruşmaya bir süre ara veren mahkeme heyeti daha sonra kararını açıkladı.

Mahkeme Başkanı Hasan Şatır, sanıklar hakkında görülen kamu davası ile İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 2008/209 esas sayılı ''Ergenekon'' davası arasında hukuki ve fiili bağlantı olduğu görüldüğünden, CMK'nın 8. ve devam maddeleri uyarınca Danıştay 2. Dairesi üyelerine ve Cumhuriyet gazetesine yönelik saldırılarla ilgili davanın, ''Ergenekon'' davası ile birleştirilmesine ve yargılamanın İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen 2008/209 esas sayılı dosya üzerinden yürütülmesine karar verildiğini açıkladı.

Mahkeme, tutuklu sanıklar Alparslan Arslan, Erhan Timuroğlu, Süleyman Esen, Osman Yıldırım, İsmail Sağır ve Tekin İrşi'nin, tutukluluk hallerinin devamını kararlaştırdı.