Dahilerin hastalığı

Okullarda her 6 çocuktan 1’i disleksi, yani öğrenme bozukluğu yaşıyor. Çocukla kurulacak doğru iletişim hastalığın da çözümü demek.

SİBEL BAHÇETEPE

Çocuğunuz tersten yazıyor ve okuyorsa ya da okul öncesi dönemde bazı şeyleri yaşıtlarına göre daha geç öğrendiyse, okuma güçlüğü yaşıyor ve okuduğunu anlamıyorsa onun beceriksiz olduğunu düşünmeyin. “Disleksi” yani yaygın öğrenme bozukluğu veya öğrenme farklılığı olarak adlandırılıyor. Kelimeleri tersten okuma, harfleri ters yazma gibi durumlar disleksinin genel sorunları arasında geliyor. Oysa disleksi çocukla kurulacak doğru iletişimle çözüme ulaştırılabilir bir problem. Okullardaki her 6 çocuktan 1’i ve her 10 insandan 1’i aslında disleksi.

Okuma bozukluğu

Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa, “öğrenme bozukluğunun kendi içerisinde bölümlere ayrıldığını anlattı:

Disleksi (okuma güçlüğü): Bu çocuklarda okurken atlama, harfleri karıştırma sık görülür. Kendilerine göre bir okuma tar- SİBEL BAHÇETE PE zı geliştirdikleri için okuduklarını anlayamazlar, özet çıkar denildiğinde başka şeyler konuşurlar.

Disgrafi (yazma güçlüğü): Okurken kendilerine harflerden bir kalıp uydurdukları için yazım hataları sık görülür. ‘B’ harfi yerine ‘d’ harfini kullanırlar.

Diskalkuli (aritmetik bozukluk): Matematik işlemlerinde zorlanma görülür. Sayıları ters yazarlar (15’i 51 yazmak gibi), işlem yapmak onlar için zordur.

Şenbursa, bu problemlerin dışında dil konuşma bozukluğu da olduğunu anlatarak “Geç konuşma veya konuşurken harfleri yutma, yanlış söyleme görülebilir. Sözel olmayan öğrenme bozukluğu olan çocuklar sağ-sol ayrımı yapamazlar, yeni bir beceri kazanmada geride kalırlar” diyor. Şenbursa, “Bu kavramların hepsi disleksi içindedir” dedi.

BELİRTİLER ÖNEMLİ

Rakamlar tersse dikkat

*Okumayı öğrenirken zorluk yaşama l Yazarken ve okurken harf atlama

* Kelimeleri değiştirerek okuma l Harfleri birbirine karıştırma (b,d,p gibi)

* Rakamları ters yazma (3-6-9… gibi) l “6-9, 3-8, 7-4 gibi rakamları birbirinden ayırt etmede zorluk yaşama

* Okuduğunu anlama ve anlatmada zorlanma

* Sıralı ezber gerektiren konuları ezberlemekte güçlük çekme (Ayların sırası, haftanın günlerini sıralama)

* Çarpım tablosunu ezberlerken veya ritmik sayarken zorlanma

* Renkleri karıştırma

* Sağı solu ayırt etmekte zorlanma

* Toplama ve çıkarma işaretini karıştırma

* Ayakkabılarını bağlama gibi motor becerilerde zorlanma.