"Daha fazla bilgiye ihtiyacımız var"

Türkiye, Irak ile ABD arasındaki "Üçlü Toplantı", Ankara'da gerçekleştirildi. Toplantının ardından açıklama yapan İçişleri Bakanı Beşir Atalay, ''Mahmur ve diğer konular bir bütünün bölümü. Bütünlük içinde değerlendiriyoruz. Mahmur kampıyla ilgili daha fazla analiz ve bilgiye ihtiyacımız var'' dedi.

cumhuriyet.com.tr

Türkiye, Irak ve ABD arasında terör örgütü PKK'ya karşı işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla kurulan üçlü mekanizmanın bakanlar düzeyindeki ana komitesinin üçüncü toplantısı Dışişleri Bakanlığında yapıldı.

Toplantıda, Türk heyetine İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Irak heyetine Ulusal Güvenlikten Sorumlu Devlet Bakanı Şirvan El Vaili, ABD heyetine de Irak'taki Çokuluslu Gücün Komutan Yardımcısı Tümgeneral Steven Hummer başkanlık yaptı.

Toplantının ardından açıklama yapan İçişleri Bakanı Atalay, Türkiye, Irak ve Amerika arasında PKK terör örgütünün Irak'taki faaliyetlerine son vermek amacıyla sürdürülen üçlü mekanizma toplantısının ilkinin geçen yıl Kasım ayında, ikincisinin ise Nisan ayında gerçekleştirildiğini hatırlattı.

Bugün gerçekleşen toplantının, Ankara'da yapılan ilk toplantı olma özelliğini taşıdığına işaret eden Atalay, Irak ve ABD heyetlerini Ankara'da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve sürece verdikleri önem için teşekkür etti.

Toplantıda, işbirliğinin daha etkili hale getirilmesi konusundaki kararlılığın ortaya konulduğunu ifade eden Atalay, terörle mücadele ve Irak topraklarındaki PKK faaliyetlerine son verilmesi konusundaki işbirliğini daha ileri götürme yolları üzerinde durduklarını kaydetti.

Irak ve ABD'nin terörle mücadele alanındaki işbirliğini geliştirme konusundaki kararlılıklarını görmekten mutluluk duyduklarını anlatan Atalay, ''Türkiye'ye dönük Irak topraklarındaki terör faaliyetlerinin tamamı toplantının konusudur. Üçlü mekanizmanın oluşturulmasının nedeni de bu tehlikenin önlenmesidir'' diye konuştu.

Toplantıda ayrıca terörün varlığı ile kampları ve lojistik destek boyutunun da değerlendirildiğini ifade eden Bakan Atalay, üçlü mekanizma toplantılarının yanı sıra alt komitenin her hafta Bağdat'ta toplantı yapmaya devam ettiğini söyledi. Atalay, ayrıca, Türkiye'nin Erbil'de bulunan ofisi aracılığıyla da istihbarat paylaşımının sürdüğünü söyledi.
Toplantıda Türkiye tarafı olarak işbirliğini geliştirmeye dönük düşüncelerini dile getirdiklerini belirten Atalay, ''Türkiye tarafı olarak daima daha somut sonuçlar peşindeyiz. Bu dileklerimizi de burada yine ifade ettik'' dedi.

Bakan Atalay, ayrıca güvenlik alanındaki somut işbirliğiyle ilgili konuları da toplantıda ele aldıklarını dile getirerek, asker, polis ve istihbarat alanında eğitim amaçlı işbirliği yapılması ile Irak güvenlik birimlerine eğitim verilmesi konularının ele alındığını kaydetti.
Atalay, bundan sonraki toplantının Ekim ayında Bağdat'ta gerçekleşeceğini bildirdi.
 

Mahmur Kampı

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Atalay, Iraklı bir gazetecinin ''Mahmur kampı ve oradaki Kürt göçmenlerin geleceği konusunda ne düşünüyorsunuz?'' ve ''Türk Hava Kuvvetleri tarafından sınır boyundaki Irak köylerine düzenlenen akınlarla ilgili ne düşünüyorsunuz?'' sorularına şu yanıtı verdi:

''Mahmur ve diğer konular bir bütünün bölümü. Bütünlük içinde değerlendiriyoruz, gündemimizde, inceliyoruz. Mahmur kampıyla ilgili daha fazla analiz ve bilgiye ihtiyacımız var. Diğer soruyla ilgili olarak ise bilgilendirme ve haberdar edilerek yürütülen çalışmalardır.''

Aynı konuya ilişkin bir başka soruyu da yanıtlayan Atalay, konuya bütün içinde baktıklarını ve çalışmaların devam ettiğini vurguladı.

Atalay, bir başka gazetecinin ''Türkiye'nin Irak'tan istediği 150 kişilik PKK listesi vardı. Bu konuyla ilgili bir gelişme var mı?'' sorusunu yanıtlarken, ''Bizim somut taleplerimiz var. Toplantıların başında ilettik. her toplantıda bunları irdeliyoruz. Her konu ele alınıyor, ince ince değerlendiriliyor. Üçlü mekanizma toplantıları bir süreçtir'' diye konuştu.

Iraklı Bakan Şirvan El Vaili'ye yöneltilen "Türkiye'deki demokratik açılımla ilgili çalışmaları nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusunu yanıtlayan Bakan Atalay, ''Kendi yürüttüğümüz demokratik açılım ve bu soruna ilişkin yürüttüğümüz çalışmalar devam ediyor. Bununla ilgili, bazı boyutlarıyla ilgili kısa sürede açıklama yapacağım'' değerlendirmesi yaptı.

 

"İşbirliğimiz devam edecek"

Irak'ın ulusal güvenlikten sorumlu Devlet Bakanı Şirvan El Vaili, Türkiye güvenliğine tehlike teşkil edecek herhangi bir unsurun kendilerini huzursuz ettiğini belirterek, işbirliğinin terör örgütü PKK'nın varlığı sona erinceye kadar devam edeceğini söyledi.

El Vaili, basın toplantısında, üçlü toplantının gerçekleşmesi için bütün taraflara teşekkür ederek sözlerine başladı ve son üçlü mekanizma toplantısının 11 Nisanda Bağdat'ta yapıldığını anımsattı. El Vaili, "Bu toplantıların ve üçlü mekanizmaların esas amacı, PKK terör örgütünün ve bu örgüte mensup unsurların Irak topraklarından ve sınır boyundan temizlenmesi ve yok edilmesidir" dedi.

Ankara'da bugün yapılan üçüncü toplantının "başarılı ve olumlu" geçtiğini kaydeden El Vaili, bütün konuların rahatlıkla ele alındığını ve karşılıklı görüş alışverişinde bulunulduğunu belirtti.

El Vaili, üçlü mekanizmada çalışmaya başlandığından bugüne kadar bir hayli mesafe katedildiğini, önümüzdeki dönemde de birlikte çalışmaya devam edileceğini, toplantıda bu konudaki iradenin vurgulandığını söyledi.

Üçlü komite toplantıları öncesi alt komiteler düzeyindeki haftalık çalışmaların da sürdürüldüğünü kaydeden Iraklı Bakan, ayrıca üçlü komite çalışmalarına ilişkin değerlendirme raporlarının incelendiği bildirdi. El Vaili, bugünkü toplantıda da, bugüne kadar üçlü mekanizma bağlamında yapılan çalışmaların değerlendirildiğini, ileriye dönük olarak ne gibi çalışmalar yapılabileceği sorusuna birlikte cevap arandığını kaydetti.
Üçlü mekanizma çerçevesinde çok ciddi çalışmalar yaptıklarını vurgulayan El Vaili, işbirliği ruhunun hakim olduğunu söyledi. El Vaili, "Irak açısından, şunun altını çizerek ifade edebilirim: Biz bu konuya bütün ağırlığımızı koyuyor ve ciddi bir şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu, bizim görevimizdir. Çünkü, Irak Anayasası bilindiği gibi, Irak topraklarının herhangi bir ülkeye karşı, komşu ülkelerin güvenliğini tehlikeye maruz kalacak bir davranış amacıyla kullanılamayacağı hükmüne hamidir. Bu maddenin uygulanması, Irak'ın tüm makamları tarafından özenle takip edilmektedir" diye konuştu.
El Vaili, kardeş ülke Türkiye ile tarihin derinliklerine dayanan ilişkilerin ve işbirliğinin mevcut olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Irak olarak bundan da onur duyuyoruz. Türkiye güvenliğine tehlike teşkil edecek herhangi bir unsurun bulunması, bizi rahatsız, huzursuz ediyor. Terör, her nerede olursa olsun, hem Türkiye için tehlike teşkil etmekte, aynı zamanda sözü edilen terör örgütlerinin ve unsurlarının varlığı Irak için de tehlike teşkil etmektedir. İşbirliğimiz bu örgütün varlığına son verilinceye kadar devam edecektir."

Iraklı Bakan, çalışmalara birlikte devam ettikçe arzu edilen hedefe ulaşılacağına hiç kuşku duymadığını belirterek, bir sonraki üçlü mekanizma toplantısının Bağdat'ta yapılacağını bildirdi.
 

Sorular

Irak'ın ulusal güvenlikten sorumlu Devlet Bakanı El Vaili, Türkiye'nin Irak'a verdiği terör örgütü mensuplarının isimlerinden oluşan listeye ilişkin bir soruyu yanıtlarken, konuyla ilgili sadece bir listenin söz konusu olmadığını, kendilerine çok sayıda liste ve ismin bildirildiğini, ilgili birimlerin bunlar üzerindeki çalışmalarını devam ettirdiğini söyledi.
El Vaili, ayrıca operasyon merkezleri denilebilecek çalışma gruplarının da listeler üzerinde çalışmalarını kesintisiz sürdürdüğünü, Irak'ın kuzey bölgesinde de liste ve isimler konusunda çalışma yürütüldüğünü kaydetti. El Vaili, Türk tarafıyla her buluşmalarında konunun gündeme geldiğini, karşılıklı olarak ihtiyaç duyulan bilgilerin neler olduğu ve içeriği hakkında taraflar arasında görüşmelerin devam ettiğini belirtti.

Bir gazetecinin, Türkiye'de yürütülmekte olan ve bazı çevrelerce "Kürt açılımı" olarak adlandırılan çalışmalara dair görüşünü sorması üzerine El Vaili, "Tabii ki ben kendimde başka bir ülkenin iç işleriyle ilgili konularda görüş bildirme hakkını bulmuyorum, ama Irak'ta ve Irak sınırları içindeki Kürt kardeşlerimizle ilgili meselelerden bahsediyorsanız, biz onun mekanizmasını başlattık. Anayasa çerçevesinde diyalog esasına dayalı birlikte yaşamamıza el verecek bir çatının oluşturulması çalışmaları çoktan başlamıştır" dedi.

İstanbul'da yapılan bir toplantı nedeniyle Irak'ın Türkiye'ye nota verdiği yolundaki iddialara karşılık ise El Vaili, "bu soruyla ilgili bir düzeltme yapmak istediğini" söyledi ve "basının bu konuyu kendine göre yönlendirdiğini" savundu.

El Vaili, "sözü edilen toplantılarla ilgili rahatsızlıklarını ifade etmelerinin, Irak'taki Sünni gruplarla yapılan toplantılarla değil, basından da edinilen bilgiler çerçevesinde Irak'ta devleti tanımayan, yasal düzene baş kaldıran, direnişçi bir grupla yapılan toplantı" ile ilgili olduğunu kaydetti.