Da Vinci ile 15 dakikada idrar kaçırmaya son

Türkiye'de ilk kez Da Vinci robotu ile idrar kaçırma ameliyatı Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ülkenin ilk kadın robotik cerrahı Prof. Dr. Ayşe Filiz Avşar tarafından 49 yaşındaki bir hastaya yapıldı.

cumhuriyet.com.tr

Kadın Hastalıkları ve Doğum Ünitesi Klinik Şefi Ayşe Filiz Avşar, daha az kanama, ağrı ve kesi ile hastalara büyük konfor sağlayan robotik cerrahinin dünyadaki en son teknolojik yeniliklerden biri olduğunu bildirdi. Dünyada tıbbi teknolojinin hızla geliştiğine dikkati çeken Avşar, Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne son basamak ve komplike hastaların gelmesi nedeniyle teknolojik ilerlemeleri takip etmek ve uygulamak durumunda olduklarını söyledi.

Dünyada idrar kaçırmanın kadınlarda yaygın olarak görüldüğünü, sosyal boyutu açısından çok fazla dillendirilmeyen bu hastalığın, hastalarla birebir görüşmelerde ortaya çıktığını ve bu sayının her geçen gün arttığını dile getiren Avşar, ''Bu nedenle ürojinokoloji, dünyada ve Türkiye'de atak yaptı. Bununla ilgili ameliyatlarda sürekli değişme gösteriyor. Fakat bu ameliyatlarda yüzde 100 başarılı olan çeşidi yok. Hepsinin değişik hastalarda değişik avantajları var'' dedi.

Ürojinokolojide uygulanan ''Burch'' denilen ameliyatla, karında bikini bölgesinden kesiyle idrar torbasının önünden girilerek oradaki bir takım askılarla destekleme yapıldığını anlatan Avşar, robotik cerrahiyle yapılan ameliyatlarda iz olmaması, kanamanın daha az olması, hastanın daha çabuk ayağa kalkması, cerrahın yorulmaması gibi avantajların olduğunu belirtti. Avşar, dünyada var olan ama çok yaygın olarak kullanılmayan bu ameliyatın Türkiye'de ilk kez yapıldığını ifade ederek, 15-20 dakika süren ameliyatla hastanın ertesi gün taburcu olacağını bildirdi.

Robotik cerrahinin jinekolojideki her operasyonda yani ürojinekoloji kanser, miyomlar, rahim ve yumurtalık operasyonlarında kullanıldığını anlatan Avşar, şöyle konuştu: ''Kanamanın daha az oluşu, kesi hattının küçük olması ve hastanın hızlı iyileşip hızlı taburcu olması da önemli avantajlarıdır. Hasta ve hekim konforunda artış ve enfeksiyon riskindeki azalma da diğer avantajlarıdır. Cihazın yanlış bir işlem yapmasını engellemek de normal bir ameliyata göre daha mümkün. Çünkü göz temasınız robottan kalktığı anda cihaz otomatik olarak kendini durduruyor. Bu da hasta konforu ve güveni açısından çok önemli.''

'Robot cerrahi kısa sürede ciddi mesafe alacak'

Kadın Hastalıkları ve Doğum Ünitesi Klinik Şef Yardımcısı Doç. Dr. Akın Sivaslıoğlu da robotik cerrahinin Türkiye'de henüz emekleme devresinde olduğunu belirterek, ''Bunun temel nedeni ekonomik, ancak çok kısa bir süre içerisinde ciddi bir mesafe alınacağını düşünüyorum'' dedi.

İdrar kaçırma şikayetiyle hastaneye başvuran kadın hastaya Burch Kolposüspansiyon uyguladıklarını anlatan Sivaslıoğlu, şöyle konuştu: ''Bu hastanın ameliyatı laparoskopik olarak da yapılabilirdi. Ancak robot, anatomik olarak erişilmesinde güçlükle karşılaştığımız bölgelere daha rahat ulaşmamızı ve sütür (dikiş) atmamızı sağlamaktadır. Burch operasyonu, sıklık açısından çok yapılan bir operasyon olmamakla birlikte doğru teşhis konulduğunda ürojinekolojinin önemli ve etkin operasyonlarından biridir.'' Sivaslıoğlu, robotik cerrahinin özellikle endometrium kanserlerinin cerrahi tedavisinde hızla standart girişime dönüşmekte olduğunu kaydetti.

Türkiye'de ilk kez robot ile idrar kaçırma ameliyatı olan hasta Devlet Kaçan ise yaklaşık 10 yıldır idrar kaçırma problemi yaşadığını ifade ederek, son 1 aydır idrar kaçırmanın yanma şeklinde meydana geldiğini, bu nedenle de doktora başvurduğunu söyledi. Doktorların kendisine robot ile ameliyat yapmayı önerdiğini anlatan Kaçan, ''Doktorlar bana robot ile ameliyat yapmayı önerince kabul ettim. 15-20 dakika süren ameliyat sonrasında ertesi gün taburcu oldum. Şu anda hiçbir şikayetim kalmadı. Herkese çok teşekkür ediyorum'' dedi.