Cumhuriyet'in Kanatlarında Bir Girişimci: Asım Bey

Temelleri 1944 yılında atılmış olan Borusan Grubu ile grubun Kurucu ve Onursal Başkanı Asım Kocabıyık'ın Cumhuriyet tarihiyle özdeşleşen öyküsünü anlatan "Asım Bey" belgeselinin galası dün Haliç Kongre Merkezi'nde iş, sanat, basın dünyası ve Borusan ailesinin seçkin katılımıyla gerçekleştirildi.

cumhuriyet.com.tr

Nebil Özgentürk yönetmenliğinde çekilen belgesel, 86 yıllık bir çizgide tanığı olduğu ülkemizin yakın tarihinden de kareler içeriyor. “Asım Bey”in  ilk gösterim tarihi 21 Nisan çünkü bu tarihte Asım Kocabıyık iş yaşamının 65. yılını, 86.doğum gününü ve 56. evlilik yıldönümünü bir arada kutluyor.

Belgesel için özel bir doğaçlama beste hazırlayan Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası bu özel gecede ayrıca Asım Kocabıyık ve eşi Nurhan Kocabıyık’a atfen Çaykovski’nin Romeo ve Jülyet isimli eserini seslendirdi. Mehmet Ali Alabora’nın sunduğu gecenin kapanış konuşmasını yapan Asım Kocabıyık, bu belgeseli hak eden kişinin aslında çok akıllı bir girişimci olan babası Ahmet bey olduğunu ifade ederek; “İş, meslek, hususi ve ticari hayatımda benim rehberim Atatürk olmuştur. Bunu huzurunuzda ifade etmek mecburiyetindeyim. Bugünkü politikacılardan memleketi birleştirmek için mesai sarf etmelerini bekliyoruz. Güçlü olmanın, güçlü kalmanın çaresi, memleketi kalkındırmanın çaresi budur yoksa sorunlar pıtrak gibi çoğalır” diyerek salonda olan olmayan bütün herkese samimiyet, hassasiyet ve deneyimle seslendi.   

Sahneye davet edilen eşi Nurhan Kocabıyık’a nadide bir buket sunarken; “Bunca yıllık yaşamımda sadece eşime borçluyum” dedi.

 

Sıfırdan başlayan bir sanayicinin öyküsü

Altı ay boyunca gerçekleştirilen çekim ve röportaj çalışmaları ile tamamlanan,  belgesel, Asım Kocabıyık’ın yazdığı kitabı temel alarak, Afyon’un Tazlar Köyü’nde geçen çocukluğunu, sıfırdan var edip büyüttüğü şirketleriyle Türk ekonomisine katkılarını ve yıllar sonra köyüne yaptığı yatırımları anlatıyor. Belgeselde İstanbul Erkek Lisesi ve İktisat Fakültesi’ndeki öğrencilik yıllarından, ticaret deneyimlerinden kesitler sunuluyor. Borusan’ın Türkiye’nin önde gelen sanayi grupları arasında yerini almasının yanı sıra, kültür, sanat ve eğitime verilen kesintisiz desteğin öyküsü anlatılıyor.

150 dakikalık belgesel için 10 bin resim tarandığını, bin dakikaya yakın görüntü çekildiğini anlatan Özgentürk, şunları söyledi: “Borusan; sanayiden otomotive pek çok sektörde faaliyet gösteren; bunun da ötesinde bazen bir okulun, bazen bir sanat etkinliğinin, dahası bir orkestranın adı olarak karşımıza çıkan bir isim. ‘’Asım Bey’’ belgeseli, Borusan’ın arkasındaki isme olan meraktan doğdu.”

Yönetmenliğini Nebil Özgentürk, Genel Koordinatörlüğünü Berat Günçıkan ve Melda Davran’ın üstlendikleri belgeselin senaryosu, Nebil Özgentürk, Melda Davran ve Berat Günçıkan tarafından yazıldı. Belgesel Cüneyt Türel’in sesinden aktarılırken, müziklerine Murat Evgin, desenlere Musa Kart imza attı.