"Cumhuriyet ve Ankara Günleri" coşkuyla devam ediyor

Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilciliği, Ankara'nın başkent oluşunun ve Cumhuriyetin ilanının 85. yıldönümü nedeniyle düzenlenen "Cumhuriyet ve Ankara Günleri" etkinliğine sahne oluyor. Başkentliler etkinliklerde, animasyon ve film gösterimlerinden karma resim sergilerine, söyleşilerden çocuk tiyatrosu ve kukla gösterimlerine, şiir ile taş plak dinletilerinden imza günlerine dek bir dizi etkinliği izleme olanağına sahip oluyorlar. Çocukların da unutulmadığı etkinlikler, 29 Ekim'de sona erecek.

cumhuriyet.com.tr

Başkentliler, Ankara’nın doğum gününü ve Cumhuriyetin ilanının 85. yıldönümünü, gazetemiz Ankara Temsilciliğinin “Ahmet Rasim Sokak, No: 14, Çankaya” adresinde bulunan binasında gerçekleştirilen “Cumhuriyet ve Ankara Günleri” etkinliği ile kutluyor. 29 Ekim’e dek devam edecek etkinliklerin ilk günü, Gramafoncu Ali’nin taş plak dinletisi ile başladı. Gramafoncu Ali, hazırladığı dinletide, Safiye Ayla’nın seslendirdiği “Sallasana Mendilini”, “Bu Akşam Buluşalım”, “Ben Melamet Hırkasını”, “Kavuşmamız Yar Ne Zaman”, “Kâtip”, Aliye Akkılıç’ın seslendirdiği, “Yeşil Ördek Gibi”, Cemil Cankat’ın seslendirdiği “Kadifeden Kesesi”, Muzaffer Akgün’ün seslendirdiği “Beyaz Giyme Toz Olur”, “Süt İçtim Dilim Yandı”, Bayram Aracı’nın seslendirdiği “Yine Yeşillendi Fındık Dalları”, Müzeyyen Senar’ın seslendirdiği “Doktor Civanım”, “Fikrimin İnce Gülü”, “Geçti Ömrüm Nev Bahar”, “Farfara”, “Gamzedeyim Deva Bulmam”, Ahmet Gazi Ayhan’ın seslendirdiği “Kayalar Merdin Merdin”, Aysel Saygı’nın seslendirdiği “Zennube”, Muazzez Türüng’ün seslendirdiği “Mektebin Bacaları”, Hamiyet Yüceses’in seslendirdiği “Gamzedeyim Deva Bulmam”, Mustafa Sağyaşar’ın seslendirdiği “Karam” ve Alaattin Yavaşça’nın seslendirdiği “Ümitsiz Bir Aşka Düştüm” adlı eserleri, başkentlilerin beğenisine sundu. Etkinliğe katılan yurttaşlar, dinletiyi çok güzel bulduklarını belirterek, “Etkinliklere çocuklarımızı da getirmek istiyoruz. Bizim hangi sanatçıların eserleriyle büyüdüğümüzü onlara en güzel şekilde anlatan bir dinleti bu. Cumhuriyet gibi bir gazetenin bu türlü etkinlik düzenlemesi bizi çok mutlu etti. Umarız bu türlü etkinliklerin devamı gelir” şeklinde görüş bildirdiler. Türkiye’nin aydınlık geleceğinin gençlere emanet olduğuna vurgu yapan yurttaşlar, gençlerin gazetemiz Cumhuriyet’e sahip çıkması gerektiğinin de altını çizdiler. Yurttaşlar, “Cumhuriyet, Atatürk ilke ve değerlerini en iyi savunan gazete. Biz gençlere Cumhuriyet değerlerini daha iyi anlatmalıyız. Cumhuriyetimize sahip çıkmalıyız” görüşünde birleştiler.

Çocuklar doyasıya eğlendi

Etkinliğin ilk gününde, Gramafoncu Ali’nin dinletisinin ardından, Ali Nihat Yavşan önderliğindeki Tiyatro Pembe Kurbağa, çocuklar için sihirbazlık, balon şov, jonglör ve dans gösterisi sundu. Çocukların doyasıya eğlendiği gösteriye, Aykan ve Güven çocuk yuvalarının öğrencileri de katıldı. Tiyatro Pembe Kurbağa etkinliklerde ayrıca, gösteri salonunda bulunan nesneleri kullanarak çocuklara çeşitli oyunlar oynattı. Tiyatro Pembe Kurbağa’nın yöneticisi Ali Nihat Yavşan, gösterinin ardından Cumhuriyet Ankara’ya yaptığı açıklamada, “Cumhuriyet ve Ankara Günleri”ne katılmaktan dolayı duydukları mutluluğu belirterek, “Etkinliklerde, hepimizin özlemi olan gülen Türkiye’yi çocukların gözlerinde gördük, kahkalarında duyduk” dedi.

‘Cumhuriyet sığındığımız yer oldu’

Ali Nihat Yavşan, etkinlikle ilgili düşüncelerini şöyle dile getirdi:

“Bu etkinlikte yer almanın bizim için iki anlamı var. Birincisi, Ankara’nın başkent oluşunun ve Cumhuriyetin ilanının 85. yıldönümü nedeniyle miniklerle buluşmak. İkincisi bu buluşmanın gazetemiz Cumhuriyet’in çatısı altında yapılıyor olması. Elbette ki gazetemizin Ankara’daki yeni binasında yapılması ve bu mekânın da böylesi anlamlı bir etkinlikle taçlandırılması bizim için ayrı bir gurur nedeni. Cumhuriyet’imiz gün geldi sığındığımız yer, gün geldi nefes aldığımız yer, gün geldi özgürlüğümüz oldu yaşananlarla birlikte. Tüm bunların sanatla buluşması ise ayrı bir mutluluk kaynağı. Hele hele bu çalışmanın bir parçası olmak... Bu etkinlikler dizisinin içinde yer almak bizim için çok anlamlı. Hem ben, hem de ekibimiz için şunu söyleyebilirim: İçinde olmasaydık kendimizi eksik hissedeceğimiz ‘Cumhuriyet ve Ankara Günleri’ olacaktı bu günler. Kuşkusuz bir etkinliğin içeriği çok önemlidir ama bu içeriğin buluşacağı dinleyici, izleyici ve paylaşanları da bir o kadar önemlidir. Bu anlamda bol katılımlı günler diliyorum.”
 

Doğum gününde Ankara’yı anlatan film

Ankara’nın başkent oluşunun 85. yıldönümü olan etkinliğin ilk gününde, Tiyatro Pembe Kurbağa’nın minikler için hazırladığı gösterinin ardından, “Ankara’nın Başkent Oluşu” isimli film gösterimi de gerçekleştirildi. Başkentli yurttaşların yoğun ilgi gösterdiği gösterimde, başkentlilerin duygulu anlar yaşadığı gözlendi. Başkentliler, belgesel gösterimiyle birlikte eski Ankara’ya karşı özlem duyduklarını dile getirdiler. Film gösteriminin ardından “Ankara’nın Bina Kimlikleri” adlı fotoğraf sergisinin de açılışı gerçekleştirildi.

 

Cumhuriyet dostları kokteylde buluştu

Etkinliğin ilk gününde ayrıca bir açılış kokteyli de gerçekleştirildi. Sanat, siyaset ve eğitim dünyasının önemli isimleri bu kokteylde gazetemizle birlikte oldular. “Cumhuriyet ve Ankara Günleri”nin kokteyline katılan isimlerden bazıları şunlar:
Eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden, Çankaya Belediye Başkanı Prof. Dr. Muzzafer Eryılmaz, yazar Turgut Özakman, yitirdiğimiz gazetemiz yazarı Ahmet Taner Kışlalı’nın eşi Nilüfer Kışlalı, yitirdiğimiz gazetemiz yazarı Mustafa Ekmekçi’nin eşi Aldoğan Ekmekçi, Tiyatro Pembe Kurbağa ekibi, eski Gazi Üniversitesi Rektörü Kadri Yamaç, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Nazife Güngör ve Tansel Türdoğan, Tüm Öğretim Üyeleri Derneği (TÜMÖD) Başkanı Prof. Dr. Alpaslan Işıklı, Devlet Tiyatrosu Opera ve Balesi Çalışanları Yardımlaşma Vakfı (TOBAV) Başkanı Tamer Levent, TOBAV yönetim kurulu üyeleri Alhan Özdemir, Meltem Keskin, tiyatro oyuncuları Yavuz Sepetçi, Suat Karausta, TÜMÖD Üyesi Suay Karaman, Devlet Opera ve Balesi Basın Danışmanı Gülümden Alev Karaman, Forum Fuarcılık’ın sahibi Bilgin Aygül, Sevda Cenap And Müzik Vakfı sorumlusu Pınar Alpay Yüksel, Kavaklıderem Derneği üyesi Zeynep Köksal, yazar Mustafa Şerif Onaran ve eşi, Ankara Cumhuriyet Okurları, Atatürkçü Düşünce Derneği üyeleri, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Ankara Şube Başkanı Ülkü Günay, Üç Anadolu Müzik Grubu, Sanat Kurumu Başkanı İlker Çetin, şair ve edebiyat eleştirmeni Ahmet Yıldız, Çağdaş Drama Derneği Başkanı Ömer Adıgüzel, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Emre Aygen, eski gazetemiz çalışanları, etkinliklerde eserleri bulunan ressamlar, yazar Güldal Okuducu ve şair Abdülkadir Paksoy.

56 ressamdan karma resim sergisi

“Cumhuriyet ve Ankara Günleri”nde, karma resim sergilerine de ev sahipliği yapıyor. Karma resim sergisinde resimleri bulunan 56 ressamın isimleri şöyle:
“Osman Akbay, Enis Aktaş, Mustafa Ayaz, Habip Aydoğdu, Yusuf Ziya Aygen, Güzin Ayrancıoğlu, Bünyamin Balamir, Monad Balkan, Nazan Ediz Berk, Tamer Bilgiç, Celal Binzet, Hülya İz Bölükoğlu, Fikri Cantürk, İhsan Çakıcı, Hamiye Çolakoğlu, Halil Çoşkun, Mehmet Dede, Mehmet Ali Doğan, Nur Esen, Hakan Esmer, Zafer Gençaydın, Nur Gökbulut, Himmet Gümrah, Lütfü Günay, Mehmet Hacıfettahoğlu, Ekrem Kadak, Nihat Kahraman, Raif Kalyoncu, Semih Kaplan, Kayıhan Keskinok, Seydi Murat Koç, Ali Kotan, Okan Kölemen, Erdal Kuruzu, Hüseyin Macar, Fatih Mika, Hayati Misman, Adil Ocak, Aynur Ocak, Çağatay Odabaş, Vedat Örs, Hakan Pehlivan, Hasan Pekmezci, Şükran Pekmezci, Muharrem Pire, Gülseren Sönmez, Nazan Sönmez, Hüseyin Sönmez, Hüseyin Şahbudak, Serkan Şen, Sevda Mant Şen, Celalettin Tandoğdu, Ömür Nazlı, Tunç Tanışık, İlhan Taşcıoğlu, Adnan Turani.”
 

Ankara Devlet Konservatuarı’ndan müzik ziyafeti

Etkinliğin ikinci günü de Gramafoncu Ali’nin hazırladığı taş plak dinletisi ile başladı. Başkentliler ikinci gün de ilk gün olduğu gibi Türk Sanat Müziği’nin unutulmaz eserlerini taş plaktan dinleme olanağını buldular. Etkinliğin ikinci gününde ayrıca Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı, başkentliler için bir dinleti gerçekleştirdi. Dinletinin ardından Yrd. Doç. Dr. Nuray Bayraktar’ın konuşmacı olarak katıldığı  “Ankara’da Kent ve Demokrasi” konulu söyleşi gerçekleştirildi. Bayraktar’ın ardından da mimar Gül Güven’in konuşmacı olduğu, “Ankara’da Mimarlık” konulu söyleşi yapıldı. Etkinliğin üçüncü ve dördüncü gününde de Gramafoncu Ali ve Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nın sundukları dinletinin ardından Türkiye’nin ilk Kültür Bakanı Tâlat Halman ve TÜMÖD Başkanı Prof. Dr. Alpaslan Işıklı Cumhuriyet okurlarıyla buluştu. Etkinliklerde Halman, “Cumhuriyet ve Ankara” konulu, Işıklı da “Cumhuriyet ve Demokrasi” konulu söyleşi gerçekleştirdiler.

Etkinlik 12 gün daha sürecek

“Cumhuriyet ve Ankara Günleri”, 12 gün daha coşkuya sahne olacak. Etkinliğin bundan sonraki günlerinde, “Ankara’da Siyaset” “Cumhuriyet ve Demokrasi”, “Cumhuriyet ve Emek”, “Cumhuriyet ve Kadın”, “Cumhuriyetin Dili”, “Cumhuriyet ve Hukuk”, “Cumhuriyet ve Çocuk”, “Cumhuriyet ve Anadolu Uygarlıkları”, “Cumhuriyet ve Kültür” ve “Cumhuriyet ve Bilim” konularında söyleşiler gerçekleştirilecek. Etkinliklerde, Mustafa Balbay, Cüneyt Arcayürek, Hikmet Çetinkaya, Alev Coşkun, Özgen Acar, Işık Kansu, Ümit Zileli, Fikret Bila, Seyhan Erdoğdu, Bilal Şimşir, Turgut Özakman, Güldal Okuducu, Nazife Güngör, Sevgi Özel, Yekta Güngör Özden, Ayla Kutlu, Atilla Erden, Türkel Minibaş, Şahin Yenişehirlioğlu, Ahmet Telli, Faik Bulut, Ahmet İnam, Tamer Levent, Bahadır Selim Dilek, İlhan Taşcı ve Hamdi İlhan söyleşilere katılacak, kitaplarını imzalayacak.

Türk Halk Müziği’nin önemli gruplarından Üç Anadolu Grubu, bugün akşam saat 19.30’da konser verecek. Türk Halk Müziği’nin ünlü ismi Tolga Çandar da “Cumhuriyet ve Ankara Günleri”nde başkentlilerle buluşacak. Çandar, 26 Ekim’de saat 19.30’da, başkentliler için bir dinleti gerçekleştirecek. Etkinliklerde ayrıca şair Ahmet Telli de şiir dinletisi sunacak.

Etkinliklerde çocuklara da yer var

Başkentli çocuklar da etkinliklerde doyasıya eğlencenin keyfini yaşamaya devam edecekler. Ali Nihat Yavşan önderlindeki Tiyatro Pembe Kurbağa, minikler için hazırladığı “Avcı ve Kelebek” ile “Karagöz Kış Hazırlığı”nda adlı tiyatro oyunlarını sahneleyecek. Ayrıca Tiyatro Pembe Kurbağa, etkinliğin son günü olan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda animasyon, dans, eğlence ve gösterilerle zenginleştirilmiş bir programla “Çocuklar İçin Cumhuriyet Balosu” düzenleyecek. Etkinliklerde Haluk Yüce de çocuklar için “Üç Öykü, Üç İnsan” adlı kukla gösterisi gerçekleştirecek. Etkinliklerde taş plak dinletileri de devam edecek.

Sanatseverler, etkinliklerle ilgili ayrıntılı bilgiyi, Cumhuriyet Gazetesi’nden ve Cumhuriyet Ankara Bürosu, 0312 442 30 50 numaralı telefonundan edinebilir.
 

Etkinlik programına erişmek için buraya tıklayınız.