Cumhuriyet Gazetesi 87 yaşında
cumhuriyet.com.trBugün Cumhuriyet Gazetesi’nin kuruluşunun 87. yıldönümünü kutluyoruz.
Cumhuriyet Gazetesi’nin ilk sayısı 7 Mayıs 1924 günü yayımlandı. Gazetemizin adını Atatürk koydu.
Gazetenin temel amacı, 6 ay önce 29 Ekim 1923’te ilan edilen Cumhuriyet yönetiminin temel ilkelerini savunmaktı.
Cumhuriyet Gazetesi’nin ilk sayısında kurucu ve başyazar Yunus Nadi tarafından yazılan başyazıda şöyle deniliyordu:
“Cumhuriyet ne hükümet, ne de parti gazetesidir. Cumhuriyet yalnız Cumhuriyet’in, bilimsel ve yaygın anlatımıyla demokrasinin savunucusudur.”
Cumhuriyet Gazetesi laik Cumhuriyet ilkelerini 87 yıldır yılmadan savunuyor.
Bu gazete, Atatürk devrim ve ilkelerinin açtığı aydınlanma yolunda, eleştirel aklın temel alınması, bilimin dinden bağımsızlaşması ve dinin siyasal amaçlar için kullanılmaması yolunda izlediği yayın politikasını ödün vermeden sürdürmektedir.
Bu temel düşünce, bugün Cumhuriyet Gazetesi’nin isim hakkı sahibi ve en üst karar organı Cumhuriyet Vakfı’nın da resmi senedinde yer almaktadır.
Cumhuriyet Vakfı’nın İstanbul 2. Asliye Hukuk Yargıçlığı’nın 6.1.1993 tarihinde onanan resmi kuruluş senedinin başlangıç bölümünde, Yunus Nadi’nin bu başyazısının temel ilkeleri aynen yer almıştır.
Cumhuriyet Gazetesi Atatürk’ün aydınlanma devrimlerini ve Cumhuriyet’in kazanımlarını ilk günden itibaren savunmuştur. Bu yayın politikası nedeniyle kimi baskıcı sivil yönetimler sırasında ve özellikle askeri yönetimlerin sıkıyönetim dönemlerinde yayından alıkonulmuş, kapatılmıştır. 12 Mart ve 12 Eylül dönemlerinde gazetemiz ve yazarları çile çekmişler, hapislerde yatmışlardır.
Cumhuriyet Gazetesi’nin, Uğur Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı, Muammer Aksoy, Bahriye Üçok, Cavit Orhan Tütengil gibi önemli yazarları, susturulmak için “infaz” edilmişlerdir.
Ama Cumhuriyet Gazetesi susmamış, doğru bildiği yoldan ve temel felsefesinden dönmemiştir.
Son yıllarda başımıza gelenler, ileride ibret olması için basın-yayın yüksekokullarında ve iletişim fakültelerinde okutulacaktır. Gazetemiz bombalandı. Bombaları bizim attırdığımız söylendi. Gülünçlüğe bakın, bir gazete kendi binasına bomba atıyor.
Cumhuriyet Vakfı Başkanı, Başyazarımız İlhan Selçuk, bütün hepimizin İlhan Ağabey’i 84 yaşında, sabaha karşı sanki bir terörist, bir kaçakçı gibi evine baskın yapılarak alınıp götürüldü, nezarete atıldı. Sabahlara kadar sorgulandı. Nazik bedeni bu sert harekete dayanamadı, kalbi tekledi, ameliyata alındı, beyin damarı epilepsi oldu. Sonunda İlhan Ağabey’i geçen yıl kaybettik.
Ulusal ekonomik çıkarlarımızın korunması yönünde yazılarıyla ünlenen yazarımız Prof. Dr. Erol Manisalı aynı biçimde evinden alındı, Silivri Tutukevi’ne götürüldü. Kalbinde büyüme, yüksek tansiyon ve sağlık nedenleriyle Silivri’den kurtulabildi.
Değerli yazarımız Mustafa Balbay’ın başına gelenleri artık herkes biliyor. Balbay 793 gündür Silivri’de yatmaktadır.
Ancak Cumhuriyet Gazetesi 87 yıldır yaşamında bu gibi baskıları çok gördü. Bunlar bizi Atatürkçü yoldan döndürmez. Cumhuriyet Gazetesi laik Cumhuriyet ilkelerini, Atatürk’ün aydınlanma devrimlerini, hukukun üstünlüğünü, sosyal adaleti ve demokrasiyi savunma yolundaki yayın politikasını sonsuza kadar sürdürecektir. Geçen yıl yitirdiğimiz büyük usta-karikatürst Turhan Selçuk ve bu vesile ile Başyazarımız İlhan Selçuk’u sevgi ve saygı ile yeniden anmak isteriz.
Cumhuriyet Gazetesi’nin patronu yoktur, bu nedenle dünyada hemen hiçbir örneği olmayan kendine özgü büyük ve ciddi kuruluştur.
O nedenle bağımsızdır, bize talimat veren yoktur.
Cumhuriyet Gazetesi’nin talimat aldığı tek patronu vardır; o da Cumhuriyet okurlarıdır.
Okuyucularımıza güveniyoruz. Cumhuriyetin aydınlık kadınlarına, aydınlık gençlerine, aydınlık insanlarına güveniyoruz.
Türkiye’nin Ortadoğu’da parlamasının nedeni, Atatürk devrimlerine bağlı laik ilkelere dayalı Cumhuriyet rejimini sürdürmesidir. Türkiye’nin hukukun üstünlüğüne dayanan demokrasiyi hak ettiğine inanıyoruz. Bunun mücadelesini de yapıyoruz. Yolumuza devam edeceğiz.