"Cumhurbaşkanlığı kurumu yıpranmaktadır"

CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, Cumhurbaşkanı Seçimi Yasası'nın bazı maddelerinin iptali istemi Anayasa Mahkemesi'ne yaptıkları başvuruya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

cumhuriyet.com.tr

CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, Cumhurbaşkanı Seçimi Yasası'nın bazı maddelerinin iptali istemi ile 21 Mart 2012 tarihinde Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulunduklarını, ancak bu davanın Anayasa Mahkemesi'nde beklemekte olduğunu belirterek, "Yargının, görevini siyasal beklentiler ve etkilerden uzak, savsamadan, görev gereklerine uygun şekilde ve zamanında yerine getirmesi beklenmektedir" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, 21 Mart 2012 tarihinde Anayasa Mahkemesi'ne yaptıkları başvuruya ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

2007 yılında yapılan Anayasa değişikliği ile Cumhurbaşkanı'nın görev süresinin 5 yıla indirildiğini ifade eden Tarhan, "26 Ocak 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan 6271 sayılı Cumhurbaşkanı Seçimi Yasası ile bu anayasa hükmüne iktidar partisi tarafından müdahale edilmesi üzerine, mevcut Cumhurbaşkanının 7 yıl süreyle görev yapacağı yolundaki hükümle birlikte, bazı maddelerinin iptali istemi ile 21 Mart 2012 tarihinde Anayasa Mahkemesine başvuruda bulunmuştuk" dedi.

Tarhan, şunları kaydetti:

"Yürütmenin durdurulmasını da içeren bu talebin anlamının hukukçularca malum olduğu ve Anayasa Mahkemesi'nin kimi üyeleri tarafından da bilinmesi gerektiği üzere kararın gecikmesinde sakınca bulunması ve gecikmesi halinde ülkemizin, halkımızın telafisi imkansız sorunlarla karşılaşılması olasılığıdır.

Açtığımız davanın olası sonuçlarından biri Cumhurbaşkanı'nın seçim süresiyle ilgili olup, Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı'nın ne zaman seçilmesi gerektiğine ilişkindir. Yasada süreyi 7 yıl olarak belirleyen hükmün yürürlüğünün durdurulması ve iptali halinde anayasada yazılı 5 yıllık sürenin uygulanması gerekecek ve mevcut Cumhurbaşkanı'nın görev süresi 28 Ağustos 2012 tarihinde sona erecektir. Ancak, bu olasılıkların bilinmesine rağmen, sonuçları itibariyle ülkemizin siyasal dinamiklerini etkileyecek bu dava Anayasa Mahkemesi'nde beklemektedir."


"Cumhurbaşkanlığı kurumu yıpranmaktadır"

"Her konuda kuşku yaratan uygulamaları ile tartışmalı hale gelen yargının güvenilirliği bir yana, siyasetten ve bu seçimle ilgili beklentisi olan siyasetçilerden yargının işaret beklediği yolundaki kamuoyu algısı bu gecikme nedeniyle giderek güçlenmektedir" diyen Tarhan, şöyle devam etti:

"Bunun sonucu olarak da Cumhurbaşkanlığı kurumu yıpranmaktadır. 5 yıl mı 7 yıl mı tartışmalarına boğulan bir makamın yıpratılmasının yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti de Cumhurbaşkanı'nın seçim süresine ilişkin bir sorunu dahi çözemeyen bir devlet konumuna düşürülmektedir.

Bu konudaki tartışma ve kuşkuların giderilmesi için yargının, görevini siyasal beklentiler ve etkilerden uzak, savsamadan, görev gereklerine uygun şekilde ve zamanında yerine getirmesi beklenmektedir."