Cumhurbaşkanı Gül, Kayseri'nin ihracatını sordu
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve yönetim kurulu üyeleri Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü ziyaret ederek, Türkiye'nin 2009 yılı ihracat gelişmeleri, 2010 beklentileri ve ihracatın güncel gündemi hakkında bilgi verdi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise ihracat başarısının topluma güven verdiğini belirterek Kayseri'nin ihracattaki durumunu sordu.
cumhuriyet.com.trTürkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e Türkiye'nin büyümesinin motoru ve istihdamının sürükleyicisi olan ihracatla ilgili bilgi verdi. 2010 yılındaki beklentilerini ve TİM'in yürütmekte olduğu projeleri aktardı.
Cumhurbaşkanı Gül'e, 2009 yılında pazarlardaki değişiklikleri aktaran TİM Başkanı Büyükekşi verdiği brifinde pazarlara ilişkin olarak şu noktalara dikkat çekti:
"2009 yılında pazarlarımızda ki değişiklikleri aktardık. En çok ihracat yaptığımız ülkeler sırlamasındaki gelişmeleri paylaşırken, en büyük sıçramanın Irak'ta olduğunu, Irak'ın Türkiye'nin 5'inci büyük pazarı olduğunu ve bunu sağlamada da Habur'daki düzelmenin önemini aktardık. Daha önce 20 km'yi aşkın kuyrukların olduğu, bir tırın bir haftada ancak geçebildiği bir yapıyı düzeltmek için birçok kurumla eş güdüm içinde çalıştığımızı ve çözüm ürettiğimizi ifade ettik. Cumhurbaşkanımız da, Türkiye'nin en zor meselelerinin beraber çalışılarak çözebileceğini, bu güzel örneğin mutlaka paylaşılması gerektiğini ifade etti. Türkiye'nin iller düzeyindeki ihracat performansını paylaşırken Cumhurbaşkanımız Kayserinin durumunu da özellikle sordu. Kayseri'nin 2009 yılını 852 milyon dolarlık ihracat ile kapattığını belirttik. Türkiye'nin 1 milyarı aşkın 12 şehri olduğunu ve bunun üzerine en az 8 tane daha ilave etmek için yaptığımız ortak akıl toplantıları ve sonuç raporları hakkında bilgi verdik."
Destek için teşekkür
Görüşmede, Türkiye'nin 2009 yılı içinde 1 milyar doları aşkın ihracat yaptığı ve ihracat artışı sağladığı 7 ülkeden 6'sının yakın ve komşu ülkeler olmasında, Türkiye'nin izlediği "komşularla sıfır sorun" politikasının önemine ve vize muafiyetlerinin etkisine dikkat çeken Büyükekşi, ihracatın 100'ler kulübünde kalmasında Cumhurbaşkanına, Başbakan Erdoğan'a ve dış ticaretten sorumlu devlet bakanına teşekkürlerini sundu.
İhracat hedefi 111 milyar dolar
Cumhurbaşkanı Gül'e 2010 yılı için 111 milyar dolar olan ihracat hedefi hakkında da bilgi sunan Büyükekşi, "Küresel ticaretteki gelişmeler ve Türkiye'nin performansını dikkate alarak bu hedefi koyduk. Koyduğumuz hedef orta vadeli programın 107,5 milyarlık hedefinin üstünde. Biz Türk ihracatçısının bunu gerçekleştireceğine inanıyoruz. Bizin dışımızda gelişebilecek ve ihracatı olumsuz etkileyebilecek gelişmelerle ilgili endişelerimizi paylaştık. Bu bağlamda, bir IMF antlaşmasının olası sonuçlarını belirterek, bizim talebimizin kurun artması değil, kurun düşmemesi ve istikrarlı olması gerektiğini ifade ettik. Küresel düzeyde büyük bir tehdit olarak korumacılığı görüyoruz. En son Fransa'da Türkiye'de üretilecek bir araç modeli ile ilgili yaşanan tartışmalarda olduğu gibi, korumacılığın küresel üretim ve ticaret için ciddi bir engel olduğunu her platformda dile getirmek gerekiyor. Bu konuda Cumhurbaşkanımızdan destek istedik" dedi.
Büyükekşi, Cumhurbaşkanı Gül'ün de ihracatçılar gibi, Türkiye gibi büyük ülkelerin mutlaka üretim ve ihracat yapması ve bunun için her türlü desteğin verilmesi gerektiğini düşündüğünü ifade etti.
Gül: İhracat rakamları güven veriyor
Açıklamaya göre Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise TİM heyeti ile yaptığı görüşme sonrasında, özellikle nüfusu büyük ülkelerin kalkınmasında üretimin önemine işaret ederek, bu konuda Türkiye'nin son yıllarda çok önemli aşamalar kat ettiğini belirtti. Türkiye'nin küçük bir ülke olması durumunda kalkınmasın önemli ölçüde hizmet sektörü ile sağlayabileceğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, "Ancak biz 70 milyonu aşan nüfusu olan büyük bir ülkeyiz ve sadece hizmet sektörü ile kalkınmamızı gerçekleştiremeyiz. Kalkınmak için üretmek durumundayız. Bu yüzden üretim Türkiye için temel konulardan birisidir" diye konuştu.
Türkiye'nin üretim sektörünün çok sağlam ve başarılı olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, devletin bu konudaki desteğinin de sürdürülmesi gerektiğini ifade etti. İhracat konusunda Türkiye'nin ulaştığı rakamın güven verici olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, bu başarının topluma da büyük moral verdiğini belirtti.