Cumhurbaşkanı Gül, Ban Ki-mun ile görüştü
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un, "Türkiye'nin diplomatik profilinin yükselmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Türkiye'nin uluslararası ve bölgesel barış ile güvenliğin sağlanması yönündeki çabaları takdirle izlediğini söylediği ve teşekkür ettiği" bildirildi.
cumhuriyet.com.trDiplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun arasında yapılan görüşmede "(Mavi Marmara saldırısıyla ilgili) BM Soruşturma Komisyonu, Kıbrıs, Balkanlar, Irak, Afganistan, Ortadoğu barış süreci ve Türkiye'nin BM Sekretaryasında (personel açısından) temsilinin artması" konuları gündeme geldi.
Yarım saat olarak öngörülen, ancak 45 dakika süren görüşmenin hemen başında Genel Sekreter Ban'ın "Türkiye'nin diplomatik profilinin yükselmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Türkiye'nin uluslararası ve bölgesel barış ile güvenliğin sağlanmasındaki çabalarını takdirle izlediğini, Türkiye'nin uluslararası diplomaside artan rolünü takdirle karşıladığını ve bunun için teşekkür ettiği" ifade edildi.
Türkiye'nin BM Soruşturma Komisyonu'na atfettiği önem vurgulandı
Görüşmede Türk tarafının, dokuz kişinin hayatını kaybettiği, Gazze'ye yardım taşıyan Mavi Marmara gemisine İsrail komandoları tarafından yapılan saldırıyı soruşturmak üzere Genel Sekreter Ban tarafından kurulan "BM Soruşturma Komisyonu'na verdiği önemi vurguladığı, ayrıca uluslararası hukukun gereğinin yerine getirilmesini beklediğini" aktardığı bildirildi. Diplomatik kaynaklar, bu kapsamda Türkiye'nin BM Soruşturma Komisyonu'nun oluşturulmasına ve faaliyete geçmesine son derece önem verdiğinin görüşmede dile getirildiğini belirttiler.
Türkiye'nin son derece kapsamlı ara raporunu 1 Eylülde BM Soruşturma Komisyonu'na sunduğunu ve İsrail'in de kendi ara raporunu sunmasının beklendiğini aktaran kaynaklar, bu kapsamda devam eden bir sürecin bulunduğunu, Türk tarafının da bu sürece ilişkin değerlendirmesini görüşmede yaptığı bildirildi.
Kıbrıs
Görüşmede Kıbrıs konusunda ise Türk tarafının müzakere sürecinde gelinen safha konusundaki izlenimlerini Genel Sekretere aktardığı ve bu sürecin ilerletilmesi için Türkiye'nin BM ile birlikte çalışacağını bir kez daha teyit ettiği öğrenildi. Genel Sekreterin de konuyla ilgili kendi izlenimlerini aktardığı ve bu karşılıklı çalışmanın devam etmesini arzuladığını ifade ettiği belirtildi.
Genel Sekreter Ban Türkiye'nin Balkanlar'daki yapıcı rolünü övdü
Balkanlar konusunda Genel Sekreter Ban'ın Türkiye'nin bu bölgedeki yapıcı rolünü övdüğü, bunun için Türkiye'ye teşekkür ettiği ve "Bu bölgede pek çok çalışma yapıyorsunuz, bunun farkındayız, bunları önemsiyoruz" dediği öğrenildi. Türk tarafının da bu kapsamda bölgedeki son çalışmaları ve görüşmeleri hakkında Genel Sekretere bilgi verdiği ve Türkiye'nin BM'nin Balkanlar'daki çabalarını desteklemeye devam edeceğini söylediği belirtildi.
Irak
Irak'ta hükümetin kurulamamasından dolayı BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un ciddi bir kaygı içinde olduğunu Türk tarafına aktardığı, Türk tarafının da bu kapsamda son gelişmeler ve Türkiye'nin Irak'ta tüm siyasi gruplarla yaptığı temasları hakkında Genel Sekreteri bilgilendirdiği bildirildi.
Afganistan
Görüşmede Genel Sekreterin Türkiye'nin Afganistan'a yaptığı katkılara önem verdiğini söylediğini vurgulayan kaynaklar, Türk tarafının da Afganistan'a milletvekilliği seçimi dolayısıyla gönderdiği gözlemciler de dahil olmak üzere orada yaptığı çalışmaları Genel Sekretere anlattığı kaydedildi. Bu arada diplomatik kaynaklar, Türk gözlemcilerin yurda döndüğünü, Afganistan'da 18 Eylülde yapılan seçimlerin salimen düzenlenmesinden duyulan memnuniyeti de dile getirerek, bu görüşlerin Genel Sekreterle yapılan görüşmede de tekrarlandığını belirttiler.
Ortadoğu barış süreci
Edinilen bilgiye göre Genel Sekreter Ban, BM'de düzenlenen Ortadoğu Dörtlüsü (BM, ABD, AB ve Rusya) toplantısıyla da ilgili Türk tarafına bilgi verdi, İsrail ve Filistin arasında yeni başlayan doğrudan görüşmelerin önemine değindi ve başarılı olmasını diledi. Genel Sekreterin BM'nin Ortadoğu barış süreci kapsamında temaslarını ve çabalarını sürdüreceğini, Türkiye'nin de katkılarını önemsediğini ve bunların devam etmesini arzuladığını ifade ettiğini belirten diplomatik kaynaklar, Türk tarafının da Ortadoğu barış süreciyle ilgili analizini Genel Sekretere aktardığını, Türkiye'nin sürece verdiği desteğin devam edeceğini vurguladığını kaydettiler.
Kaynaklar, toplantıda İran konusunun gündeme gelmediğini, görüşmenin öngörülenden uzun sürdüğünü ve pek çok konunun konuşulduğunu belirttiler. Türkiye'nin BM Sekretaryası'nda personel açısından yeterince temsil edilmediğini ve Türk personel sayısının artması gerektiğini anlatan diplomatik kaynaklar, bu konunun da Gül-Ban görüşmesinde gündeme geldiğini aktardılar. BM Sözcülüğünden görüşmeyle ilgili yapılan açıklamada, "Genel Sekreter Ban'ın görüşmede, Türkiye'nin, aralarında Batı Balkanlar ve Ortadoğu'daki durumun da bulunduğu son derece önemli bölgesel konulardaki diplomatik liderliğini ve aktif katılımını övdüğü, ayrıca Türkiye'yi, Kıbrıs müzakerelerindeki ivmeyi korumak için yardımcı olmaya devam etmesi konusunda cesaretlendirdiği" bildirilmişti.
Görüşmeye Türk tarafından Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, BM tarafından da Genel Sekreterin siyasi işlerden sorumlu yardımcısı Lynn Pascoe, baş danışmanlarından Kim Won Soo ve diğer yetkililer katılmıştı.
Gül ile Ban, Türkiye'nin BM Daimi Temsilciliği rezidansında geçen cumartesi gecesi düzenlenen özel yemekte de bir araya gelmişlerdi.