Çukurova'da buğday ekimi başladı

Çukurova'da geçen yıl yaklaşık 2,5 milyon dekar alanda ekilen buğdaya, bu sezon çiftçilerin yer fıstığının daha çok kazandırması nedeniyle daha az ilgi gösterdiği bildirildi.

cumhuriyet.com.tr

Adana'nın Ceyhan ilçesi Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, Türkiye'nin buğday üretiminin yüzde 10'unun Çukurova'dan karşılandığını kaydetti. Üreticilerin geçen yıl ektikleri buğdayın rekoltesinden ve fiyatından memnun kaldığını anlatan Tezcan, buna rağmen ürüne bu yıl ilginin eskisi gibi olmayacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Yörede buğday ekiminin 1-2 gün önce başladığını kaydeden Tezcan, şöyle devam etti: ''Şu an üretici ekim yapıyor ama bu yıl çok farklı bir durumla karşı karşıyayız. Buğdayın kilosu geçen yıl 60-65 kuruş arasında satıldı. Ancak yer fıstığının kilosu 3 ile 3,5 TL arasında satılıyor. Bu durum üreticilerin de tercihlerini etkiledi. Yer fıstığının daha çok para kazandırması üreticilerin buğday yerine bu ürünü tercih etmesine neden oluyor.''

 

Ay sonuna kadar sürecek

Tezcan, buğday ekiminin hava şartlarının müsait olması durumunda kasım ayı sonuna kadar devam edeceğini belirterek, çiftçilerin yağmura yakalanmamak için elini çabuk tutmaya çalıştığını söyledi. Tezcan, yörede buğday hasadının da mayıs ayı sonlarında başlamasının beklendiğini belirtti.

Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen ise çiftçilerin geçen yılki fiyat ve rekolteden memnun olduklarını belirterek, ''Hava şartları şu an üreticinin istediği gibi gidiyor. Umarız hava koşulları ay boyunca bu şartlarda devam eder ve üretici buğday ekimini sorunsuz tamamlar'' dedi.