'Çukurova nefes alamıyor'
Adana Tabip Odası (ATO) Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, Çukurova Bölgesi'nde kış aylarında hava kirliliğiyle ilgili yapılan ölçümlerde ortaya çıkan değerlerin insan sağlığını tehdit ettiğini, hem ulusal hem de Avrupa Birliği değerlerinin üzernine çıkıldığını söyledi. "Çukurova nefes alamıyor" diyen Doç. Dr. Ökten, ilgili kuruluşları önlem almaya çağırdı.
DHA
Çukurova Bölgesi'nde bulunan tabip odaları, çevre dernekleri, meslek odaları temsilcileri, bazı milletvekilleri ve akademisyenler, 5 Haziran Çevre Günü dolayısıyla Çukurova Gazeteciler Cemiyeti'nde toplandı. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı'nda görevli Prof. Dr. Ali Kocabaş'ın hava kirliliğinin insan sağlığına etkilerine ilişkin sunum yaptığı etkinlikte, hava kirliliğini gösteren fotoğraflardan oluşan sergi de açıldı.
SONUÇLARI AÇIKLADI
Katılımcılar adına konuşan ATO Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) dış ortam hava kirliliğini insanlar için kanserojen olarak nitelediğini kaydetti. Dış ortam hava kirliliğinde parçacık maddelerin (PM) gözle görünemedikleri için 'görünmez katil' olarak adlandırıldığını aktaran Ökten, şunları kaydetti:
"Yasal mevzuatımız insan sağlığını korumak için PM10 günlük limit değerini 70 µg/m³, yıllık limit değeri ise 48 µg/ m³ kabul etmektedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na ait hava kalitesi ölçüm istasyonları verileri incelendiğinde, 2017 Ocak ayı boyunca Adana Meteoroloji İstasyonu'nda yapılan ölçümlerin 16 gün limit değerlerinin üzerinde olduğu gözlemlenmiştir. Ne yazık ki kış dönemi boyunca saat 18.00-24.00 arası tüm değerler ulusal mevzuatın üzerindedir ve insan sağlığını tehdit etmektedir. 2017 Mayıs ayı boyunca yapılan ölçümler incelendiğinde ise ulusal mevzuatın 20 gün, Avrupa Birliği limitlerinin 27 gün aşıldığı görülüyor. Özellikle Mayıs ayında havanın berrak görünümüne karşı hava kalitesinin düşük olması dikkat çekicidir. Ne yazık ki, Çukurova bölgesindeki diğer illerde de benzer sonuçlar görülmüştür.
BÖLGE KENTLERİ DE AYNI
Çukurova'nın Toroslar ve Amanoslar ile çevrelenmiş coğrafi yapısı nedeniyle bölgede oluşan kirlilik dağları aşamamaktadır. Bu nedenle Mersin, Adana, Osmaniye, Hatay illeri aynı ortak kadere sahiptir. Temel amaçlarının insanların sağlıklarını korumak olduğunu bilen hekimler, insanların sağlık durumlarını bozan her etkenle en az ilaç ve hastane tedavisi kadar ilgilenmek ve bu etkenlerle mücadele etmekle yükümlüdürler."