"Çözüm perspektifimizi korumalıyız"

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs Türk halkının çözüm perspektifini koruması gerektiğini ifade ederek, çözüm olmamasının sorumlusu Kıbrıs Türk tarafı olursa son 4-5 yılda yaratılan imajın yıkılacağını ve bunun da çok zararlarına olacağını söyledi.

cumhuriyet.com.tr

Kuzey Kıbrıs Barış Araştırmaları Merkezi (KUBAM) ve Kıbrıs Türk Orta ve Doğu Avrupa Halkları Dostluk Derneği (KODAH) tarafından düzenlenen ''KKTC İçin Sosyo-Politik ve Ekonomik Stratejiler Arama Çalıştayı''nın açılışında konuşan Talat, müzakerelerin BM'nin gözetiminde ve dünyanın gözleri önünde devam ettiğini belirterek, ''canla başla sorunu çözmek için uğraştıklarını, ak koyunun, kara koyunun bu süreçte ortaya çıkacağını'' kaydetti. Talat, açılan davaların mülkiyet rejimini güvenilir olmaktan çıkardığını ve yatırımları da caydırdığını belirtti.

Kıbrıs Türk halkının dünyadaki imaj değişikliğini 2004'teki referandumdaki oy doğrultusu ve istikrarlı çözüm politikasının yarattığını ifade eden Talat, buna karşı Güney Kıbrıs'ta hemen karşı tedbir alındığını, hayırcı olan ama dünyaya barışçı olduğunu sürekli tekrarlayan bir liderin seçildiğini, Annan Planı'nda hayır oyu kullanmasına rağmen, en büyük barışçı oymuşcasına dünyada birden bire büyük kredi aldığını söyledi.
 

''Ak koyun kara koyun ortay açıkacak"

"Çözümün karşılıklı tavizlerle bulunacak bir uzlaşma'' olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı

Talat, özetle şöyle devam etti:

''Şimdi iki tarafta da barış isteyenler, barış için çalışanlar var. Ak koyun, kara koyun, bu süreçte ortaya çıkacak. Eğer iki tarafta da barış isteyen varsa barışın, çözümün olması lazım. Eğer olmayacaksa sorumluluk kimdedir, bunun bir kez daha ortaya çıkması gerekiyor. Bugün olmadı, kanaatlerin yerleşmesi ve inanca dönüşmesi zaman ister. Bu zamanı yaşıyoruz. Dünya şimdi bizi ölçüyor. Bunu yaşıyoruz.

Görüşmelerimizde BM var. Kimin nasıl tutum ortaya koyduğunu, kimin canla başla Kıbrıs sorununu çözmek için çalıştığını, kimin öneriler getirdiğini, kimin direndiğini, ertelemeye, zaman kazanmaya çalıştığını dünya görüyor. Dünyanın gözü önünde yürüyor müzakereler. Geçmişte bize eleştiri yöneltenler bugün eleştiremiyor. Bugün hiçbir ülke diplomatı, bırakın bana gelmeyi, başkalarına gidip 'Talat'a telkin edin, baskı yapın, ikna edin şu konuda esneklik göstersin' diyemiyor. Yok böyle bir şey, hiç duymadım. Türkiye Dışişleri Bakanlığı dahil, böyle bir şey hiç olmamıştır.

Biz çok aktif şekilde çalışıyoruz, öneriler yapıyoruz, risk ve eleştirileri göze alıyoruz. Çünkü biliyoruz ki çözüm, eğri oturalım, doğru konuşalım, hep bizim istediklerimizden oluşamaz. Bunu bilmemiz lazım. Çözüm karşılıklı tavizlerle bulunacak bir uzlaşmadır.''

''Bugün çözüm için, çözüm perspektifimizi korumak durumundayız'' diyen Cumhurbaşkanı Talat, yine çözüm olmazsa sorumlusunun kendileri olmaması gerektiğini söyledi. Talat, ''Sorumlu Kıbrıs Türk tarafı olursa son 4-5 yılda yarattığı imajı yıkarız ve bu çok zararımıza olur'' diye konuştu.

Yarın tamamlanacak çalıştay, ''KKTC'deki kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütleri arasındaki işbirliği ve dayanışmayı artırarak, gerek devlet kurumlarına, gerekse siyasi partilere yetki ve sorumluluklarını yerine getirmeleri açısından daha sağlıklı bir zemin yaratmayı'' hedefliyor.