Çözüm ‘düştü’ mü düşürüldü mü?

Davutoğlu, AKP’nin seçim beyannamesinde çözüm sürecinin olmayışını “Baskıya gönderilirken düşmüş” diye açıkladı. Akdoğan’ın gerekçesi ise “Beyanname bir yemek tarifi değil ki öyle içine her şey konsun” oldu.

Erdem Gül / Cumhuriyet

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AKP’nin seçim beyannamesinde çözüm süreci ile ilgili bir bölüm bulunmayışına ilişkin, “Baskıya gönderilirken kayma olmuş, düşmüş” diye açıklayarak çözümden sorumlu Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’la ters düştü. Akdoğan çözüme yer verilmemesini, “Beyanname yemek tarifi değil ki öyle her şey içine konsun. Beyannamede çözüm sürecinin ruhu, felsefesi var; özel olarak yazmanın anlamı yok” diye açıklamıştı. Akdoğan, geçen hafta çözüm sürecinin AKP beyannamesinde neden yer almadığının gerekçesini şöyle ifade etmişti: “Yok, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı var, yok çözüm süreci ibaresi yok; yok, Türklük çıkarıldı; yok, şöyle oldu böyle oldu. Beyannamede yemek tarifi gibi bütün her şey olacak değil. Yürüyen her projeyi beyannameye koymanın anlamı yok. Çözüm sürecinde kararlılık belli. Göz ardı etme söz konusu değil. İşin felsefesi, ruhu var zaten beyannamenin içinde.”

Bu iki açıklama gösteriyor ki Davutoğlu ile Akdoğan arasında beyannamede çözümün bulunmaması konusunda görüş ayrılığı yaşanıyor. Davutoğlu, çözümün de beyannameye ekleneceğini söylüyor ama Akdoğan’ın çözümün bilinçli olarak yazılmadığına ilişkin açıklaması kulislerdeki “AKP çözümü beyannameye bir seçim stratejisi çerçevesinde koymadı. Seçime giderken daha milliyetçi oyları almak için çözüm sürecini gölgeleyip görünmez hale getirmek istiyor. Çözüme seçim karartması yapıldı” değerlendirmelerini artırıyor. AKP beyannamesi 2023 hedefiyle hazırlanmış, başkanlık sistemi başta olmak üzere AKP’nin vizyon projeleri tek tek sayılmıştı. Bu nedenle beyannamede çözüm sürecinin bulunmayışı tartışmalara neden olmuş, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP sözcülerinin son dönemdeki HDP’yi suçlayan ve milliyetçi mesajlar taşıyan söylemleri gündeme getirilmişti.

Listede kaç Alevi var

AKP’ye 2007 seçimlerinde farklı görüşlere açılım kapsamında giren ve iki dönemdir milletvekili olan Alevi dedesi İbrahim Yiğit’in listeye konulmaması üzerine “AKP’de Alevilere kapılar kapandı mı” tartışması yaşanmıştı. Davutoğlu, “Listelerimizde çok sayıda Alevi de var ama ben şimdi onları Alevi diye size tanıtmayı ve isimlerinin o şekilde çıkmasını doğru görmüyorum; ama şunu söyleyebilirim, gelecek Meclis muhtemelen bugüne kadar Alevilerin toplam temsilde en fazla temsil edildiği Meclis olacak” açıklamasını yaptı. Ancak listeleri çok iyi bilen bir isimden aldığımız bilgiler Davutoğlu’nu doğrulamadı. AKP listelerinde bugüne kadar Alevi kimliklerini öne çıkarmayan 4 isim bulunuyor. Bu adaylar İzmir 2. bölge 5. sıradan, Ankara 1. bölge 12 ve 16. sıradan ve Sivas’ta 5. sıradan aday gösterildi. 4’ünün de seçilme şansı çok düşük. AKP’nin Tunceli’de de 2 adayı bulunuyor. Bu iki adayın seçilme şansının ise imkânsız olduğu biliniyor.