Comanescu: Ortak yatırımlar yapılabilir
Resmi ziyarette bulunmak üzere Ankara'ya gelen Romanya Dışişleri Bakanı Lazar Comanescu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nce (TOBB) Dedeman Otel'de düzenlenen yemeğe katıldı. Comanescu, burada yaptığı konuşmada, Türk ve Romen firmalarının özellikle Kafkasya ve Afrika'da ortak yatırımlar yapabileceklerini belirterek, bu bölgelerde büyük potansiyeller bulunduğunu söyledi.
cumhuriyet.com.trResmi ziyarette bulunmak üzere Ankara'ya gelen Romanya Dışişleri Bakanı Lazar Comanescu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nce (TOBB) Dedeman Otel'de düzenlenen yemeğe katıldı.
Comanescu, burada yaptığı konuşmada, Romanya ve Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin iyi seviyede bulunduğunu, bunu daha da geliştirmek için çalıştıklarını ifade etti. İki ülke arasındaki ticaret hacminin küresel finansal krizin yaşandığı bugünlerde daha da artırılması gerektiğini belirten Comanescu, ''Bu kriz ortamında bunu söylemem bir çok kişiyi şaşırtabilir. Ancak bir gerçek var ki bu krizden çıkmanın yolu ekonomik büyümenin devam etmesini güvence altına almak olacaktır'' dedi.
Romanya ve Türkiye arasındaki ticaret hacminin 2008 yılının ilk 8 ayında 5,5 milyar dolara ulaştığına işaret eden Comanescu, bunun 2,6 milyar dolarının ihracat, 2,9 milyar dolarının ise Türkiye'den yapılan ithalat olduğunu kaydetti. İki ülke arasındaki ticaret hacminin de dengeli seyrettiğini ifade eden Comanescu, ''Türkiye, ticari ilişkiler açısından bizim için Avrupa ülkeleri arasında ilk sırada yer alıyor. Türk firmaları Romanya'da oldukça büyük işler yapıyorlar. Türk sermayeli şirket sayısı 10 bin 600'e ulaştı. Bunların toplam sermayeleri ise 643,6 milyon dolar. Biz de yatırım yapmak isteyen Türk firmalarına her türlü kolaylığı sağlıyoruz'' diye konuştu.
Her iki ülkenin birlikte yapabileceği yatırım olanaklarına değinen Comanescu, otomotiv, gıda, tarım, inşaat malzemeleri gibi alanlarda daha fazla yatırım yapılabileceğini, imalat, turizm alanlarında ise ortak girişimlerde bulunulabileceğini söyledi.
"Türk firmalardan çok etkilendim"
Türkiye'ye gelmeden önce Kazakistan'ın başkenti Astana'da bazı temaslarda bulunduğunu anlatan Comanescu, bu ülkedeki özellikle müteahhitlik alanında faaliyet gösteren Türk firmalarının sahip oldukları beceri ve kapasitelerinden çok etkilendiğini kaydetti.
Comanescu, Türk ve Romen firmalarının özellikle Kafkasya ve Afrika'da birlikte ortak yatırımlar yapabileceklerini, bu bölgelerde büyük potansiyeller bulunduğunu bildirdi.
İki ülkenin eski İpek Yolu'nun canlandırılması için çalışabileceğini ifade eden Comanescu, enerji alanında da işbirliği yapılabileceğini, bu kapsamda Türkiye'nin dahil olduğu Nabucco projesinin Avrupa'nın enerji güvenliğinin sağlanması açısından önemli olduğunu belirtti.
Dünyada yaşanan finansal krize de değinen Comanescu, ülkesinin bu krizden çok fazla etkilenmediğini kaydetti.
TOOB Başkanvekili Yavuz
TOBB Başkan Vekili Faik Yavuz da Türkiye'nin, Balkanlardaki en büyük ticari partnerinin Romanya olduğunu, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 7 milyar dolara yaklaştığını, 2010 yılında bu rakamın 10 milyar dolara ulaşmasını beklediklerini söyledi.
Türk iş adamlarının Romanya'daki yatırımlarının 2 milyar dolara yaklaştığını belirten Yavuz, Türk ekonomisinin bel kemiğini oluşturan KOBİ'lerin dışa açılma politikalarında Romanya'nın hedef pazarlar arasında yer aldığını bildirdi.
İki ülke arasındaki işbirliği konularına da değinen Yavuz, şöyle konuştu:
''Turizm konusunda karşılıklı pilot turizm bölgeleri seçilerek özellikle Romanya'nın kış, Türkiye'nin yaz turizm potansiyeli değerlendirilebilir. İstanbul-Köstence üzerinden Tuna Nehri kullanılarak Kuzey Avrupa limanlarına ulaşım kolaylığının değerlendirilmeye alınması yararlı olacaktır. Ayrıca Türk ve Romen firmaları, Orta doğu ve Kafkasya'da enerji konusunda ortak projelerde yer alma imkanlarını araştırmalıdır. Tuna'nın kirlenmesinin Karadeniz ve Türk boğazlarında yaptığı olumsuz etkilerin giderilmesi için de bir proje hazırlanması ve söz konusu projede Karadeniz Ekonomik İşbirliği Bankasından kredi desteğinin alınması yararlı olacaktır. Türk ve Romen bilişim firmaları arasında özellikle yazılım geliştirme konusunda işbirliği imkanları da mevcuttur.''
"Vize süresi uzatılmalı"
Yavuz, bu tür uzun vadeli projelerin gerçekleştirilmesi için Türk firmaların kullandığı en fazla 1 yıllık vize süresinin uzatılması, çalışma belgelerinin alınmasında yaşanan sıkıntıların giderilmesi, Schengen vizesi olan Türk iş adamları için ayrıca vize talep edilmemesi gibi konularda yapılacak işbirliğinin iki ülkenin ilişkilerinin gelişmesine katkı sağlayacağını söyledi.