'Çok üzücü'

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Mavi Marmara raporuyla ilgili yaptığı eleştirilere ilişkin, "Eğer bu açıklamaları Sayın Kılıçdaroğlu'nun yaptığı ifadesini çıkarırsanız, herhalde İsrailli bir yetkili adına da yapılmış gibi okunabilirdi. İsrail'de bu rapor üzerine ne söylenmişse, Kılıçdaroğlu onu tekrar etmiştir, bu çok üzücü" dedi.

cumhuriyet.com.tr

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Bulgaristan Dışişleri Bakanı Nikolay Mladenov ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun eleştirilerini nasıl değerlendirdiği sorusu üzerine, açıklamaları dikkatlice okuduğunu ve hem yadırgadığını hem de kınadığını kaydetti.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Eğer bu açıklamaları Sayın Kılıçdaroğlu'nun yaptığı ifadesini çıkarsanız, herhalde İsrailli bir yetkili adına da yapılmış gibi okunabilirdi. İsrail'de bu rapor üzerine ne söylenmişse, Kılıçdaroğlu onu tekrar etmiştir, bu çok üzücü." dedi. Kimsenin eleştiriden bigane olmadığını vurgulayan Davutoğlu, "Ancak eleştiriyi de ulusal pozisyon, ulusal çıkarlar gözetilerek yapmak gerekir. İktidarı yıpratayım derken bir milletin, 9 vatandaşını kaybetmiş bir milletin yürütmekte olduğu haklı davaya zarar vermemek gerekir" diye konuştu. "Bunu Anamuhalefet partisi liderine yakıştırmanın mümkün olmadığını" söyleyen Davutoğlu, "İsrail'deki Anamuhalefet partisinin tutumuna baksın ve nasıl bir dayanışma içinde olduklarını bir kez de orada görsün" dedi.

Davutoğlu şöyle konuştu: "Biz her uluslararası platformda, BM de dahil olmak üzere, bu meselenin takipçisi olduk ve sonuna kadar da takipçisi olmaya devam edeceğiz. Kim ne derse desin, kim ne yorum yaparsa yapsın, içeride ya da dışarıda biz bu konudaki haklı tutumumuzu sürdüreceğiz ve gerekli yaptırımları uygulamaya kararlıyız. Gerekiyorsa daha fazla yaptırım uygularız."

Raporu hazırlayanın BM komisyonu değil bağlayıcılığı olmayan bir komisyon olduğunun altını çizen Davutoğlu, bağlayıcı olmamasının nedeninin de Türkiye tarafından rapora imza konulmamış olması olduğunu belirtti. Bazı gerekçelerle Türkiye, bazı gerekçelerle İsrail'in rapora imza koymadığını kaydeden Davutoğlu, Türkiye'nin, İsrail'in ablukasını meşru görmemesi sebebiyle rapora imza koymadığını, İsrail'in de çok konuda suçlu görüldüğü için rapora imza atmadığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün "rapor yok hükmündedir" demesinin nedeninin de raporun imzalanmamış olması olduğunu vurgulayan Davutoğlu şunları söyledi: "Birleşmiş Milletler'de bir haksızlık oldu diye dönüp Türk hükümetini suçlamak yerine, öncelikle Birleşmiş Milletler'den bunun hesabını sormak gerekir. 74 milyon insan bunun hesabını hem İsrail'den, hem de gerektiğinde bu komisyonu yapanlardan soracaktır, bütün uluslararası platformlarda. Alınması gereken tavır bu."

 

'Türk Avrupa ilişkilerinin ana geçiş koridorunu oluşturacak'

Davutoğlu, ''komşu ülkenin komşu bakanı''nı Türkiye'de ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Türkiye ile Bulgaristan'ın tam anlamıyla komşuluk ilişkilerine sahip olduğunu belirten Davutoğlu, ''Duygularımız, mutfağımız, dilimiz, birçok ortak noktalar barındırıyor'' dedi. İlişkilerin daha da gelişmesine büyük önem verdiklerini kaydeden Davutoğlu, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'ni (YDSİK) Bulgaristan ile de geliştirme kararı aldıklarını hatırlattı.

Davutoğlu, bu ziyaret vesilesiyle Kasım ayının ikinci yarısında yapılması planlanan YDSİK toplantısının hazırlıklarını gözden geçirdiklerini belirtti. İkili ilişkilerin taşıyacağı yeni vizyonu da paylaştıklarını ifade eden Davutoğlu, görüşmeleri ikili bazda yürütme dışında, iki ülkenin paylaştığı ortak bölgeler olan Balkanlar ve Karadeniz ile ilgili de yoğun bir gündemleri olduğunu kaydetti. ''Balkanların gelecek odaklı, güçlü ve geçmiş ön yargılardan arınmış bir şekilde Avrupa'nın bir refah bölgesi olarak yükselmesi konusunda Türkiye ile Bulgaristan'ın hem ortak iradeleri hem ortak çıkarları vardır'' diye konuşan Davutoğlu, Karadeniz bölgesini de ortak deniz olarak gördüklerini belirtti.

Bulgaristan Dışişleri Bakanı'nın Ortadoğu konusuna da özel önem verdiğini aktaran Davutoğlu, Suriye'deki gelişmeleri, Filistin konusunu ve Ortadoğu'daki Arap Baharı'nın getirdiği atmosferi de kapsamlı bir şekilde ele aldıklarını kaydetti. Davutoğlu, Bulgaristan'ın AB sürecinde Türkiye'ye verdiği desteğin önemli olduğunun altını çizerek, Bulgaristan'ın ''Türk Avrupa ilişkilerinin ana geçiş koridorunu oluşturacak'' dedi. Vize işlemlerinin mümkün olduğunca kolaylaştırılması konusunu da görüştüklerini belirten Davutoğlu, Bulgaristan kısa süre sonra Schengen bölgesine girdiğinde, Türkiye'nin vize muafiyeti tutumuna en güçlü desteğin Bulgaristan'dan geleceğine emin olduklarını söyledi.

Bulgaristan Dışişleri Bakanı Mladenov da iki ülkenin ''iyi komşu ve iyi partner'' olduklarını vurgulayarak, ikili ilişkilerin geliştirilmesinin çok önemli olduğunu belirtti. Mladenov, sınır bölgesindeki çalışmalara büyük önem verdiklerini, bu çalışmaların herkesin geleceği açısından önemli olduğunu kaydederek, Türkiye'nin dini azınlıkların vakıf mal varlıklarının iadesi konusunda attığı adımları da memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

Türkiye ve Bulgaristan'ın iyi komşuluk ilişkilerini her zaman sürdüreceğini vurgulayan Mladenov, Türkiye'nin AB üyeliğini desteklediklerini belirtti. Mladenov, ''Bu iki ülke, Balkanlarda barışın korunmasına büyük katkı sağlayacaktır'' dedi. Mladenov, Suriye'de reform yolunun tıkandığını, Suriye yönetiminin tutumunu kınadıklarını ve geçiş döneminin bir an önce başlaması gerektiğini vurguladı. Davutoğlu ve Mladenov ayrıca, Rusya'daki uçak kazası nedeniyle başsağlığı dileklerini dile getirdi. Davutoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile de telefonla görüşerek başsağlığı mesajlarını ilettiğini kaydetti.