Çok fazla ‘DEVŞİR-ME’

Latin ve Afrika kökenli ‘Milli Atletler’in başarısı spor dünyasını ikiye böldü, işte sonuç:

Arif Kızılyalın / Cumhuriyet

Avrupa Atletizm Şampiyonaları tarihindeki en fazla madalyayı Amsterdam’da kazanan Türk Milli Takımı kadrosundaki 15 ‘ithal’ atlet, spor dünyasında büyük bir tartışma başlattı. Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar ve Gençlik Spor Bakan yardımcısı Abdurrahim Boynukalın, “Tüm dünya başka ülkelerden başarılı sporcuları bünyesine katıyor, abartılmasın” diyerek devşirme olayını savunurken, aralarında Türk atletizmine adlarını altın harflerle yazdıran Veli Ballı, İsmail Akçay, Mehmet Yurdadön ithal sporcuların sadece günü kurtardığını, 80 milyonluk ülkedeki genç nüfusun önünün kesildiğini söylediler. Amsterdam’da kazanılan 12 madalyanın 10’una adlarını yazdıran Küba asıllı Y.Escobar Capello, Jamaika asıllı Jack Ali Harvey, Kenya asıllı sporcular Kemboi Arıkan, Yasemin Can, Aras Kaya, Ali Kaya, Kigen Özbilen ve Azeri Ramil Guliyev’in ‘yükseklik antrenmanı’ gerekçesiyle kendi ülkelerinde çalıştıkları, altyapıdan gelen Türkiye doğumlu sporcularla antrenman yapmaktan kaçındıkları belirtilirken, birçok ithal atletin de aktif sporculuk yaşantısı bittikten sonra ülkelerine döndükleri ifade edildi.

IAAF DUR DİYECEK

Atletizmde bugüne kadar istediği başarıları elde edemeyen Türkiye dahil birçok ülkenin devşirme sporcularla Avrupa ve dünya şampiyonalarında boy göstermesi Uluslararası Amatör Atletizm Federasyonu IAAF’in dikkatini çekti. IAAF raportörlerinin konu ile kapsamlı bir dosya hazırladığı, Aralık 2016’da yapılacak büyük kongrede konunun masaya yatacağı ifade edildi. Devşirme olayının aslında mülteciler için sınırlı sayıda kabul edilebileceği gerçeğine dikkat çekilirken para karşılığı ülke değiştiren sporcular konusunda IAAF’ın ne tür bir karar alacağı henüz kestirilemiyor. Ancak, IAAF Başkanı Arne Hansen’in de konudan rahatsız olduğu biliniyor.

İşte örnekler

1990’lı yıllardan sonra Britanya, İsveç, Danimarka adına boy göstermeye başlayan ‘devşirme’ atletler, son yıllarda her ülkenin, “alternatif başarı” yolu oldu. Son Avrupa Şampiyonası’nda İtalya 16 ithal ismi kadrosunda bulundururken, İspanya 13, Britanya 10 isimle ön plana çıktı. Fransa, Portekiz gibi ülkelerin sömürgelerinden gelenlere direkt vatandaşlık vermesi, devşirme konusunda bu ülkeleri avantajlı kılıyor.

YERLİLER NE YAPTI? 

Emel Dereli: Gülle atma bronz.

Özlem Kaya: 3 bin hendekli bronz.  - Kadınlar Yarı Maraton: Bronz.

KALICI DEĞİLLER!

VELİ BALLI: Gönül istiyor ki, Anadolu’dan gelen kendi insanımızın bu başarıları göstermesi. Çünkü genç bir nüfusa sahibiz, potansiyelimiz var. Bizler nasıl çıktıksa, yeni nesilden de şampiyonlar bulunur. Ama kolayına kaçıyoruz. İthal sporcular bizim evlatlarla beraber antrenman yapsalar, bizim çocuklara kendi birikimlerini aktarsalar elbette hayır demeyiz. Ama Kenya’da çalışıp Amsterdam’da Türkiye için yarışıyorlar. Spor hayatları bittiğinde de ülkelerine dönüyorlar. Örneklere bakarsanız ne demek istediğimi anlarsınız.

İSMAİL AKÇAY: 12 madalya kazandık, eski bir atlet olarak sevindim ama keşke bizim altyapılarımızdan yetişen çocuklar bu başarıyı gösterseydi. Aynı sorun sporun diğer branşlarında da var. Biz bundan 40 yıl önce maratonda 2.13 gibi harika bir dereceyi nasıl koştuk bence onu araştırsınlar, kimimiz Kars, kimimiz Ağrı, kimimiz Balıkesir’den gelip bu başarıları yakaladık. Nasıl? Çok çalışarak. Şimdi yabancı atletler nasıl ikna edilip Türkiye adına koşturuluyor ona bakmak lazım. Ne yazık ki parayla satın alıyoruz bazı şeyleri.

İTHAL İSİMLER NE YAPMIŞTI?
Yasemin Can (Kenya): 5, 10 bin metre altın.
Kemboi Arıkan (Kenya): 10 bin metre altın.
Escobar Capello (Küba): 400 engelli altın.
Jak Ali Harwey (Jamaika): 100 metre gümüş.
Aras Kaya (Kenya): 3 bin hendekli gümüş.
Ali Kaya (Kenya): 10 bin metre gümüş.
Kigen Özbilen (Kenya): Yarı maraton gümüş.
Ramil Guliyev (Azerbaycan): 200 metre gümüş.