Çocukların yeni sorunu "Yüksek tansiyon"

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı çocuk nefrolojisi uzmanı Prof. Dr. Sema Akman, beslenme alışkanlıklarının değişmesiyle çocuklarda yüksek tansiyon görülme oranının son yıllarda arttığını belirtti.

cumhuriyet.com.tr

Sema Akman, AA muhabirine  yaptığı açıklamada, yeni doğan bebekler dahil olmak üzere her çocuğun yüksek tansiyon hastası olabileceğini söyledi. Hastalığın çoğu kez hiçbir belirti vermediğine dikkati çeken Akman, bazen de baş dönmesi, burun kanaması ya da görme sorunuyla ortaya çıkabileceğini ifade etti.

Tansiyonun fark edilmemesi halinde körlük, böbrek ve kalp yetmezliğine yol açabileceğine işaret eden Akman, bazı ailelerin çocuklarda yüksek tansiyon olabileceğini bilmediğini, uyardıklarında ailelerin büyük şaşkınlık yaşadığını anlattı.

Yüksek tansiyon hastalığının çocuklarda genellikle altta yatan bir hastalıkla ilişkili olduğunu vurgulayan Akman, bu hastalığın da çoğunlukla böbrek rahatsızlığı olduğunu kaydetti. Akman, kalp hastalığı, hormonal, damar hastalıkları, kırıklar, metabolik hastalıklar, yanıklar, ilaç ve şiddetli alerjik reaksiyonların da yüksek tansiyona neden olabileceğini belirtti.
 

"Obez çocuklar yüksek tansiyon hastası oluyor"

Akman, son yıllarda yüksek tansiyon hastası çocukların sayısının hızla arttığını, bunun en önemli nedeninin obezite olduğunu ifade etti. Çocukların beslenme alışkanlıklarının değiştiğini anlatan Akman, şöyle dedi: "Son yıllarda yaşının 10 katı ağırlığında çocuklar görmeye başladık. İhtiyacından çok fazla alınan kalori, çocukları yüksek tansiyon hastası haline getirdi. Şeker tüketiminin artması, çocuklardaki en büyük sorun. Örneğin meyve suyu faydalı olarak görülüyor ancak günde bir bardaktan fazlası çocuğun fazla şeker almasına neden oluyor. Günde 3 adetten fazla meyve de çocuklara fazla şeker vermek anlamına geliyor. Bu da çocukları obez yapıyor. Hareketsiz yaşam ve televizyon, çocukların kilo almasına yol açıyor. Çocuklar, okullarda hiç sebze yemeden fast-food yiyeceklerle büyüyor. Bunların hepsi bir araya gelince çocuklarda yüksek tansiyon kaçınılmaz oluyor. Bu durumun önüne geçmek için dengeli beslenme ve düzenli egzersiz yapmak gerekiyor."

"Doktordan tansiyon ölçümünü talep edin"

Akman, çocukların tansiyonunun ölçülmesinin alışkanlık haline getirilmesi gerektiğini dile getirerek, "Muayene sırasında bile çocukların tansiyonunun ölçülmediğini görüyoruz. Aileler doktordan tansiyon ölçümünü talep etmeli. Bir yaşından sonra her doktor muayenesinde çocuğun tansiyonu ölçülmeli" diye konuştu.

Tansiyon ölçülmediği sürece hiçbir belirti olmadan organların gizlice harap olabileceğine değinen Akman, şöyle devam etti: "Çocuğun yüksek tansiyon hastası olduğunu ancak tansiyonunu ölçerek anlayabiliriz. Yılda en az bir kez tansiyonu ölçülmeli. Ailelerin, yaşına göre çocuğun tansiyonunun normalinin değişebileceğini bilmesi gerekir. Yetişkinlerde 12-8 değerlerinin üzerine çıkılınca yüksek tansiyon değerlendirilmesinde bulunulurken, 6 yaşındaki bir çocuk için 11-7'nin üstü, 2 yaşındaki çocuk içinse 10-6'nın üstü yüksek tansiyondur. Çizelgeler çocuğun boyuna, cinsiyetine ve yaşına göre değişir."