Çocukları etkileyen krup hastalığında ilginç rahatlatma önerisi: Buzdolabının karşısında nefes
Krup hastalığı, çocuklarda görülen, sıklıkla gece aniden kalın sesle ağlama, havlar tarzda öksürük, nefes darlığı şikâyeti ile başlayıp ilk atakta aileyi oldukça fazla korkutan bir akut üst solunum yolu hastalığı...
Sibel BahçetepeKrup hastalığı, çocuklarda görülen, sıklıkla gece aniden kalın sesle ağlama, havlar tarzda öksürük, nefes darlığı şikâyeti ile başlayıp ilk atakta aileyi oldukça fazla korkutan bir akut üst solunum yolu hastalığı. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Lale Seren, hastalığın bulaşıcı olduğuna dikkat çekerek “Hasta olan kişinin öksürmesi veya hapşırmasıyla havaya çıkan damlacıklarla ya da salya veya tükürükle bulaşan yüzeylerden direkt temasla bulaşır. Viral nedenlere bağlı olduğundan tedavide antibiyotiklerin yeri yoktur. Çocuğun bulunduğu ortam belli aralıklarla havalandırılmalı ve serin olmalıdır. Ateş varsa ateş düşürücüler kullanılabilir. Bol sıvı alımı önemlidir” dedi.
Krup hastalığının görülme sıklığı sonbahar ve kış aylarında artıyor. Dr. Seren, “Hastalık genellikle viral nedenlidir, ikincil gelişen bakteriyel enfeksiyon seyrektir. Ebeveynleri ani başlangıçlı bir enfeksiyon olması ve tekrarlaması endişelendirir” diye konuştu.
BOL SIVI ALIMI ÖNEMLİ
Hastalığın ilk birkaç gününde üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileri olduğunu anlatan Seren, “Ateş yoktur ya da hafiftir. Belirtiler genellikle 3-7 gün sürer” dedi.
- Hafif seyirli krup tedavisinde evde çocuğu sakinleştirmek, temiz ve serin hava almasını sağlamak çok önemlidir. Soğuk havalarda çocuğu giydirerek pencereyi açıp 10-15 dakika nefes alması sağlanabilir. Sıcak havalarda ise buzdolabının karşısında nefes almak çocuğu rahatlatabilir.
- Hastaların yüzde 5-10’u krup hastanede tedavi görmeyi gerektirir. Krup, tıbbi acil bir durumdur.
Eğer çocuğunuzda;
- Soluk alırken ıslığa benzer kaba seslerin duyulması artıyorsa,
- Solunum sıkıntısı varsa,
- Halsizlik, beslenmede bozulma,
- Morarma ya da solukluk olursa,
- Yüksek ateş olası durumunda en kısa zamanda hastaneye başvurulmalıdır.