Çocuklara çevre bilinci 'erken' aşılanıyor
Okul öncesi eğitim alan çocuklara Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı'nın (TEMA) yürüttüğü ''Minik TEMA ve Minik Eller Toprağa'' projesi kapsamında çevreyi koruma, toprak, erozyon ve ağaçlandırma gibi konularda bu yılda eğitim verilecek.
cumhuriyet.com.trTEMA Ankara Temsilcisi Mukadder Ekremoğlu, okul öncesi eğitimin çocuğun gelişiminde kritik öneme sahip olduğunu söyledi. Çocukların doğa sevgisini kazanmış olmalarının yaşamlarının gelecek dönemlerinde doğayla iç içe bir yaşam tarzı benimsemelerini sağlayacağını belirten Ekremoğlu, bu farkındalığın çocuklara erken yaşlarda kazandırılmasının önemine işaret etti.
Ekremoğlu, doğal varlıkların, insan sağlığının, yeşil alanların ve ormanların korunarak, geliştirilmesini sağlamak için büyüklerin çocuklara örnek davranışlar sergilemesi gerektiğini ifade ederek, bu çerçevede TEMA'nın Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile işbirliği yaparak geçen yıl ''Minik TEMA ve Minik Eller'' projesini başlattığını anımsattı.
Projenin Ankara, Mersin, Tokat ve Samsun'da pilot, bunların dışında bir çok ilde de gönüllü olarak hayata geçirildiğini anlatan Ekremoğlu, şöyle konuştu: ''Okul öncesi dönemde çocuğun gelişiminin ve öğrenmesinin en hızlı olduğu gerçeği, bize çevre bilincinin bu süreçten itibaren vermesinin kaçınılmaz olduğunu gösterdi. Bu doğrultuda, 5-6 yaş grubu çocuklarla okul öncesi kurumlarda ''Minik TEMA ve Minik Eller Toprağa'' isimli bir yıllık bir proje hayata geçirildi. Başarıyla uygulanan proje kapsamında veliler, öğretmenler ve öğrencilerden çok olumlu geri dönüşler alındı. Geçen yıl pilot illerde başarıyla uygulanan eğitim programı, bu yıl yeniden başka bir formatla öğrencilere ulaşacak. Konuyla ilgili bakanlık ve Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesinden görevliler çalışmalarını yürütüyorlar. Projenin yıl sonuna kadar yenilenmiş haliyle hayata geçirilmesi planlanıyor.''
'Toprağı tanıyor, toprağa dokunuyorlar'
Ekremoğlu, proje tabanlı öğrenme modelinden yola çıkılarak oluşturulan bu projenin aşamalarına göre çocukların sınıflarında kavram ağı oluşturduklarını dile getirerek, şöyle devam etti: ''Kavram ağında ortaya atılan fikirler deneylerle araştırılıyor, alan gezileriyle yerinde gidip inceleniyor, sınıfta toprak köşesi oluşturuluyor, oyunlar oynayıp dramalar yapılıyor, sanat etkinliğinde çeşitli ürünler ortaya çıkarılıyor ve bu ürünler okulda gerçekleştirilen bir sergiyle ailelere genellikle yıl sonunda sunuluyor. Ayrıca sınıflara konuk olan TEMA görevlileri, çocukları toprak ve erozyonla ilgili kısaca bilgilendiriyor. Böylelikle çocuklar bir yıl boyunca zaman zaman uyguladıkları ve aktif şekilde katıldıkları etkinliklerle toprağı tanıyor, toprağa dokunuyorlar, oyunlarla toprağı seviyor ve çevreye karşı duyarlılıkları gelişiyor.''
Etkinliklerin öğretmenlerin uygun gördüğü ders saatlerinde yapıldığını belirten Ekremoğlu, etkinliklerin belirli bir süresinin olmadığını, öğretmenlerin etkinlikleri çocukların ilgi düzeylerine göre kısaltabildiğini ya da uzatabildiğini sözlerine ekledi.