Çocuklar sessizliğe mahkûm edildi

Dargeçit’te, sokağa çıkma yasaklarında sığındıkları evden gözaltına alınarak tutuklanan 3 çocuğun duruşmalarda savunma hakları da ellerinden alındı.

CANAN COŞKUN

Mardin Dargeçit’te, Aralık 2015’te sokağa çıkma yasaklarında sığındıkları evden gözaltına alınarak tutuklanan Şakran Cezaevi’ndeki 3 çocuğun tahliye talebi, yine reddedildi. Olay yeri inceleme tutanağı nedeniyle 40’ar yıl hapis cezası istemiyle yargılanan çocukların, duruşmalarda kendilerini savunma hakları da ellerinden alındı. Önceden, SEGBİS’le cezaevinden duruşmaya bağlanıyorlardı. Ancak son iki celseye, SEGBİS’le bile katılamadılar. Midyat Ağır Ceza Mahkemesi’nde süren davanın tek delili, polislerin hazırladığı olay yeri inceleme tutanağı. Tutanakta, çocukların üzerinde bozuk para bulunduğu ve çatışmaya girdikleri öne sürüldü. Hem soruşturma aşamasında alınan kriminal rapor hem de çocukların evine sığındığı Aysel Sayhan (30), olay yeri tutanağını çürüttü. Sayhan, talimatla alınan ifadesinde, şunları söyledi: “Olay günü daha önce görmediğim üç genç adam, sabah 07.00-07.30 sıralarında kapımı çaldı. Çocukları içeri çağırmadım, dedikodu olacağını düşündüm. Bana kesinlikle ‘Seni öldürürüz, sana zarar veririz’ şeklinde tehdit içeren söz söylemediler. Bir müddet kapıda konuştuk. Açık bakkal aradıklarını, sokakta polis aracını görünce korkarak kapımı çaldıklarını söylediler ve eve girdiler. Evde, terör örgütüyle ilgili herhangi bir propaganda yapmadılar. Üstlerinde de terör örgütünü simgeleyen herhangi bir eşya yoktu.”

Davanın nakli istendi

Ancak mahkeme 29 Eylül’de yapılan son oturumda da çocukların tahliye taleplerini reddetti. Çocukların tutuklanmasına neden olan, olay yeri inceleme tutanağında imzası olan polislerin tanık olarak dinlenmesi yönündeki talebi de kabul etmedi. Mahkeme, geçen günlerde savcılığa yazı yazarak, güvenlik gerekçesi ile dosyanın başka bir şehire gönderilmesini talep etti. Dava, 5 Ocak 2017’ye ertelendi. Ancak duruşmanın hangi ilde yapılacağı henüz belli değil. Çocukların avukatı Kübra Demir, çocukların tutuklanmasına neden olan tutanağa imza atan polisler hakkında suç duyurusunda bulundu. Dargeçit Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdiği dilekçede, çatışma yaşandığına dair tutanak düzenleyen kolluk kuvvetlerinin, gerçeğe aykırı beyanda bulundukları belirtti. Polisler hakkında ‘görevi kötüye kullanma’ suçundan işlem yapılmasını talep etti. Demir, üç celsedir polislerin dinlenmesini istediklerini belirterek, “Talebimiz gerekçesiz, ‘sair taleplerin reddine’ denilerek reddediliyor. Oysa ki, çocuklar, ailelerinden bu tutanak nedeniyle koparıldı. Bu durum çocukların ve ailelerinin mağduriyetine ve kamunun adalet duygusunun zedelenmesine neden olmuştur” dedi.