Clinton'dan Blair'e: Şu Türkiye işini halledelim artık

Eski ABD Başkanı Clinton'ın, 13 Ekim 1999'da eski İngiltere Başbakanı Blair'e "Türkiye'yi AB'ye kabul etmek (onları) gelecek 50 yıl için Batı'ya bağlayacak ve oranın doğusunda meydana gelebilecek sorunları çözmekte bize yardımcı olacak" dediği ortaya çıktı.

Dış Haberler Servisi

ABD’nin eski başkanı Bill Clinton’ın o dönemdeki Britanya Başbakanı Tony Blair ile yaptığı telefon görüşmelerinin yeni yayımlanan kayıtları eski ABD Başkanı’nın Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliği için çabalarını ortaya koydu. Clinton, 18 Haziran 1999’da Blair ile yaptığı konuşmada Avrupa ve Balkanlar’daki problemleri ele alırken AB’nin Türkiye ile süreci hızlandırmayı düşünmesi gerektiğini söylüyor. Clinton “Bence bunu zorlamalıyız. Sen de öyle düşünüyorsan Schröder, Chirac ve D’alema’yı zorlayalım” diyor. Blair olumlu yanıt veriyor.

 

Helsinki çok mutlu etti

Bu konuşmadan birkaç ay sonra 13 Ekim 1999’da iki lider AB ve Türkiye konusunu tekrar ele alıyor. Clinton “Türkiye’yi AB’ye kabul etmek (onları) gelecek 50 yıl için Batı’ya bağlayacak ve özellikle oranın doğusunda meydana gelebilecek sorunları çözmekte bize yardımcı olacak” diyor. Bir başka konuşmalarında, “Türkiye ile ilgili tabii başka sorunlar var, insan hakları gibi” ifadesini kullanıyor.

Clinton, Türkiye’nin AB adaylığının resmen onaylandığı Helsinki Zirvesi’nden yalnızca 5 gün sonra, 16 Aralık 1999’da yaptıkları konuşmada ise “Helsinki kararları nedeniyle çok mutluyum. AB-Türkiye işi çok büyük. (Bize) çok yardımı olacak. Başka konuların da çözülmesini sağlayacak” diyor. Konuşmalarda Clinton’ın Türkiye-Yunanistan arasındaki gerginliği ve Kıbrıs sorununu çözmek için büyük çaba harcadığı da görülüyor.