Citigroup'a devlet şemsiyesi
ABD'nin ikinci büyük bankası Citigroup, ABD Hazinesi, Fed ve federal mevduat sigorta kuruluşu ile anlaşması sonucu 40 milyar dolar sermaye desteği aldı. Hazine Citigroup'a imtiyazlı hisse senedi karşılığında 20 milyar dolar yatırım yapacak.
cumhuriyet.com.trABD hükümeti, ülkenin ikinci büyük bankası Citigroup’a 306 milyar dolar büyüklüğünde bir kurtarma paketi sunulmasına karar verdi. Yapılacak yardım ile Citigroup’un zehirli borçlarından doğan zararların bir kısmının hükümet tarafından karşılanması ve zor durumdaki finansal hizmetler sektörünün desteklenmesi hedefleniyor.
NTV'nin haberine göre; Citigroup’a sunulan yardım paketi, önemli dünya ekonomilerinin resesyona girdikçe zararlarının artması beklenen diğer bankalar için de bir şablon oluşturabilir. Daha önce mortgage kredileriyle sınırlı kalan kayıplar, kredi kartları ve ticari gayrı menkuller gibi alanlara da yayılmaya başladı.
ABD’nin ikinci büyük bankası Citigroup aynı zamanda en yaygın uluslararası operasyonlara sahip olan Amerikan bankası olarak 100’ün üzerinde ülkede faaliyet gösteriyor. Pek çok analist, Citigroup’un iflası düşünülemeyecek kadar büyük bir banka olduğunu ve bankanın kapanması halinde dünya piyasalarında finansal yıkım yaşanabileceğini belirtti. Becker Capital Management Borsa Araştırmaları Başkanı Blake Howells “Piyasalar, Citigroup’un zararları konusunda kesin bir tavır bekliyor” dedi.
Bankadan yapılan açıklamaya göre, Citigroup ABD Hazine Bakanlığı, Fed ve Federal Mevduat Sigorta Şirketi (FDIC) ile anlaşma sonucu 40 milyar dolar değerinde sermaye desteği aldı. ABD Hazine Bakanlığı, TARP (Troubled Asset Relief Program) kapsamında, imtiyazlı hisseleri karşılığında Citigroup’a 20 milyar dolar destekte bulunacak.
Citigroup ayrıca parti parti çıkaracağı 7 milyar dolar değerinde ek imtiyazlı hisseyi ABD Hazine Bakanlığı’na verecek. Citigroup varlık garantisi sonucunda 306 milyar dolarlık portföyünün yeni risk ağırlığı yüzde 20 olacak.
Citigroup, şu ana kadar kullanmadığı Fed Ticari Menkul Kıymet Fonlama programına (Commercial Paper Funding Facility) erişebilecek. Citigroup, FDIC’in geçici likidite garanti programı kapsamında tahvil ihraç etmeyi planlıyor.
Yönetim değişmiyor, maaşlar kısılıyor
Bankanın yönetiminde ise herhangi bir değişikliğe gidilmedi. Ancak üst yönetim maaşlarının kısılması ve 306 milyar dolarlık portföy içinde yer alan zor durumdaki mortgage’larda değişikliğe gidilmesi için çaba gösterme kararı alındı. Banka ayrıca gelecek üç yıl boyunca, adi hisselerine her çeyrekte 1 cent’in üzerinde temettü dağıtmak istediği takdirde Hazine’nin onayını almak zorunda olacak. Banka şu anda çeyrek başına 16 cent temettü ödüyor.
Citi Akbank'tan çıkmayı düşünmüyor
Öte yandan, konu hakkında bilgi sahibi bir kaynak Citigroup’un Akbank’taki payını satmayı düşünmediğini belirtti. Citigroup’un Akbank’ta yüzde 20 payı bulunuyor.
Citigrup, Filipinler'de çalışan sayısını arttıracak
ABD'li bankacılık devi Citigroup, dünya genelinde binlerce kişiyi işten çıkarmayı planlarken, çağrı merkezleri için bölgesel bir merkez haline getirmek istediği Filipinler'de çalışan sayısını artıracak.
Citigroup Filipinler Yöneticisi Mark Jones, yaptığı açıklamada, Asya-Pasifik bölgesinde Citigroup'un yeniden konumlanacağını, hala büyümeye odaklanıldığını belirtti. Jones, işe alınacakların sayısını belirtmedi.
Filipinler'de Citigroup 4 bin kişiyi çalıştırıyor.
Geçen hafta Citigroup Üst Yöneticisi (CEO) Vikram Pandit, daha önce açıkladığı 22 bin kişiye ilave olarak 50 bin kişiyi daha işten çıkaracağını duyurmuştu.